Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Rödvinssås

5 av 1 röst
Rödvinssås

Rödvinssås kan nog klassas som en av de mest klassiska såserna som man tidigt får lära sig att göra i restaurangköket.

Alla kockar har sitt sätt att göra rödvinssås på, men för att få till en riktigt god rödvinssås så krävs det trots allt några gemensamma punkter, nämligen bra råvaror, tid och mycket kärlek.

Det hela handlar helt enkelt om att man ska använda sig av gott rödvin, gärna ett rödvin som du själv tycker om.

Rödvinssåsen är nästan ett måste till en fin Tournedos, eller varför inte till en helstekt rostas?

Vilket rödvin ska jag använda till min rödvinssås?

När du väljer vin till rödvinssås och rödvinssky är fruktiga eller kryddiga viner ett utmärkt val. Viner som bär tydliga spår av fatlagring kan ibland ge en bitter underton om såsen reducerats kraftigt eller kokats ner under lång tid. Därför är det bäst att undvika viner som markerar en påtaglig fatkaraktär på sin etikett.

Om du behöver lite tips på vilket vin du ska använda, så har Systembolaget en bra sortering som redan är färdig som du hittar här: Bra vin att göra rödvinssås på.

Sedan behöver du en bra fond. Antingen så har du köttfond som du själv har kokat, eller så köper du färdig fond (gärna kalvfond) och använder dig av det. I värsta fall så kan man använda sig av buljongtärningar, men jag personligen tycker inte att det blir lika gott.

Gällande tiden, så är det kanske det viktigaste av allt, för det är tiden som gör att man kokar ur alla smaker och får såsen att reda sig själv. För, nog har du väl hört uttrycket ”En god sås reder sig själv.” någon gång?

Vill man skynda på koktiden lite, så kan man istället för att använda en vanlig kastrull använda sig av en traktörpanna. Då fördelar man vätskan på en större yta vilket gör att såsen reduceras snabbare. Dock, så innebär det att man inte kokar ur smakerna lika mycket.

Total tid: 45 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Skala och skiva/hacka schalottenlök och vitlök.
  • Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull eller traktörpanna. Den ska inte få någon färg, utan bara mjukna lite och även locka fram sötman i löken.
  • Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och rosmarin och låt det fräsa med en kort stund.
  • Slå på rödvinet och koka upp. Låt den stå och reducera till ungefär hälften.
  • Slå på köttfonden och låt nu såsen stå och puttra tills du återigen har reducerat mängden till ungefär hälften.
  • Mixa såsen med stavmixer och sila av den genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull.
  • Ställ såsen på spisen igen och reducera ytterligare om den inte är tillräckligt tjock.
  • Vispa försiktigt ner smöret och smaka av med salt och peppar.
  • Servera direkt till en fin köttbit.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg