Rödvinssås

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

Rödvinssås kan nog klassas som en av de mest klassiska såserna som man tidigt får lära sig att göra i restaurangköket. Alla kockar har sitt…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Rödvinssås | LCHF-arkivet
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning40 minTotalt45 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Rödvinssås kan nog klassas som en av de mest klassiska såserna som man tidigt får lära sig att göra i restaurangköket.

Alla kockar har sitt sätt att göra rödvinssås på, men för att få till en riktigt god rödvinssås så krävs det trots allt några gemensamma punkter, nämligen bra råvaror, tid och mycket kärlek.

Det hela handlar helt enkelt om att man ska använda sig av gott rödvin, gärna ett rödvin som du själv tycker om.

Rödvinssåsen är nästan ett måste till en fin Tournedos, eller varför inte till en helstekt rostas?

Vilket rödvin ska jag använda till min rödvinssås?

När du väljer vin till rödvinssås och rödvinssky är fruktiga eller kryddiga viner ett utmärkt val. Viner som bär tydliga spår av fatlagring kan ibland ge en bitter underton om såsen reducerats kraftigt eller kokats ner under lång tid. Därför är det bäst att undvika viner som markerar en påtaglig fatkaraktär på sin etikett.

Om du behöver lite tips på vilket vin du ska använda, så har Systembolaget en bra sortering som redan är färdig som du hittar här: Bra vin att göra rödvinssås på.

Sedan behöver du en bra fond. Antingen så har du köttfond som du själv har kokat, eller så köper du färdig fond (gärna kalvfond) och använder dig av det. I värsta fall så kan man använda sig av buljongtärningar, men jag personligen tycker inte att det blir lika gott.

Gällande tiden, så är det kanske det viktigaste av allt, för det är tiden som gör att man kokar ur alla smaker och får såsen att reda sig själv. För, nog har du väl hört uttrycket "En god sås reder sig själv." någon gång?

Vill man skynda på koktiden lite, så kan man istället för att använda en vanlig kastrull använda sig av en traktörpanna. Då fördelar man vätskan på en större yta vilket gör att såsen reduceras snabbare. Dock, så innebär det att man inte kokar ur smakerna lika mycket.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 2 st Vitlökssklyftor
 2 msk SmörTill stekning
 5 deciliter Rödvin
 1 msk Tomatpuré
 5 deciliter Köttfond
 1 tsk Torkad timjan
 0,50 tsk Torkad rosmarinKan uteslutas, men ger härligt djup.
 1 st Lagerblad
 Salt efter behov.
 Svartpeppar, efter behov.
 30 g Smör

 

Gör så här:

1

Skala och skiva/hacka schalottenlök och vitlök.

2

Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull eller traktörpanna. Den ska inte få någon färg, utan bara mjukna lite och även locka fram sötman i löken.

3

Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och rosmarin och låt det fräsa med en kort stund.

4

Slå på rödvinet och koka upp.
Låt den stå och reducera till ungefär hälften.

5

Slå på köttfonden och låt nu såsen stå och puttra tills du återigen har reducerat mängden till ungefär hälften.

6

Mixa såsen med stavmixer och sila av den genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull.

7

Ställ såsen på spisen igen och reducera ytterligare om den inte är tillräckligt tjock.

8

Vispa försiktigt ner smöret och smaka av med salt och peppar.

9

Servera direkt till en fin köttbit.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 2 st Vitlökssklyftor
 2 msk SmörTill stekning
 5 deciliter Rödvin
 1 msk Tomatpuré
 5 deciliter Köttfond
 1 tsk Torkad timjan
 0,50 tsk Torkad rosmarinKan uteslutas, men ger härligt djup.
 1 st Lagerblad
 Salt efter behov.
 Svartpeppar, efter behov.
 30 g Smör

Instruktioner

1

Skala och skiva/hacka schalottenlök och vitlök.

2

Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull eller traktörpanna. Den ska inte få någon färg, utan bara mjukna lite och även locka fram sötman i löken.

3

Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och rosmarin och låt det fräsa med en kort stund.

4

Slå på rödvinet och koka upp.
Låt den stå och reducera till ungefär hälften.

5

Slå på köttfonden och låt nu såsen stå och puttra tills du återigen har reducerat mängden till ungefär hälften.

6

Mixa såsen med stavmixer och sila av den genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull.

7

Ställ såsen på spisen igen och reducera ytterligare om den inte är tillräckligt tjock.

8

Vispa försiktigt ner smöret och smaka av med salt och peppar.

9

Servera direkt till en fin köttbit.

Rödvinssås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida