Rödvinssmör
Detta rödvinssmöret är helt magiskt gott och passar ypperligt till allt grillat. Kanske framförallt till grillat nötkött, typ flankstek, oxfilé eller rostas. Men, det funkade riktigt bra till grillade kotletter med.
Kryddsmör överlag är helt perfekt sätt att tillföra fett till maten då det ger en härlig krydda och även innehåller massor av nyttigt fett, perfekt tillbehör för oss som äter lchf med andra ord.
Helt perfekt om du har fått en slatt rödvin över från någon fest och inte vill hälla i dig det dagen efter. Då kan du göra detta rödvinssmöret istället och sen frysa in smöret till kommande middagar.
Använd ett rödvin som du själv tycker om, det är ingen mening att köpa något billigt skräpvin bara för att göra detta rödvinssmöret, utan se till att det är ett gott vin som passar dina smaklökar.
För oss som äter lchf, så kan man gott och väl välja ett vin som har max 3 gram socker per liter. På Systembolaget så kan man se mängden socker i de flesta viner.
Jag använde mig av färsk citrontimjan då jag verkligen älskar smaken och den lilla tonen av citrus som finns där tycker jag höjer smaken lite extra. Har du inte citrontimjan så funkar det precis lika bra med vanlig färsk timjan.
Ingredienser
- 200 g Smör
- 2 dl Rödvin
- 80 g Rödlök
- 1 st Vitlöksklyfta
- 2 nypa Flingsalt
- 2 msk Hackad färsk citrontimjan
Instruktioner
- Se till att plocka fram smöret i god tid så att det är rumsvarmt.
- Hacka rödlöken och vitlöken fint.
- Slå på rödvinet och låt det koka upp. Låt sedan stå och sjuda 10-15 minuter tills nästan allt rödvin har reducerat bort. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Häll i lök och vinreduktionen och även den hackade timjanen. Dra några varv på svartpepparkvarnen med.
- Vispa ihop ordentligt så att all kvarvarande vätska i reduktionen vispas in i smöret.
- Ta ett ark med bakplåtspapper och lägg smöret i mitten, som en avlång hög.
- Vik över bakplåtspappret och pressa sedan ihop smöret till en rulle. Snurra ihop ändarna och vips så har du en rulle med rödvinssmör.
- Om du ska använda det inom någon dag, eller samma dag så förvarar du det i kylen så att det får stelna till lite. Ska du spara det en längre tid så stoppar du in det i frysen.
- När det väl är dags att använda smöret så skär du bara upp det i ”puckar” och serverar.