Röka hjärta

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Att varmröka ett hjärta är en process där man röker köttet i en rökugn vid en temperatur på runt 80-90 grader Celsius under flera timmar.…

Läs mer 1 kommentarer Skriv ut
Röka hjärta | LCHF-arkivet
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse4 dagar 20 tim 40 minTillagning7 timTotalt5 dagar 3 tim 40 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Att varmröka ett hjärta är en process där man röker köttet i en rökugn vid en temperatur på runt 80-90 grader Celsius under flera timmar. Detta ger köttet en djup röksmak och en karakteristiskt mör och saftig konsistens.

Det här inlägget kommer att funka för alla sorters hjärta, så det är ingen skillnad om det är älghjärta eller nöthjärta. Även lammhjärta eller hjärta från andra viltdjur går att röka på detta sättet.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

För att varmröka ett hjärta behöver man först rensa bort allt blod och eventuella senor med mera. Därefter saltar man hjärtat i en saltlag och låter den ligga i saltlagen 4-5 dygn (beroende på storlek) för att verkligen salta igenom hela köttet. Efter det är det dags att placera hjärtat i rökugnen och röka det under flera timmar tills det är tillagat till den kärntemperatur som man önskar.

Det är viktigt att ha en jämn och låg temperatur i rökugnen för att köttet ska bli perfekt.
Man kan använda olika typer av träspån för att ge köttet olika smaker, till exempel al, ek eller fruktträd.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

Vilken typ av rökugn man använder är helt en smaksak. Jag själv använder en Mustang elrök, men man kan även använda en vanlig klotgrill om man vill det, men det kräver lite mer kunskap och övervakan.
Nackdelen med en elrök är att den kanske kostar mer och går bara att använda till just det ändamålet, att röka kött och fisk.

Men, vet du med dig att du kommer att röka mycket kött, fisk och skaldjur, då är det absolut värt att köpa en rök som är anpassad för ändamålet. Här hittar du ett urval av olika rökar.

Varmrökt hjärta är en delikatess som kan serveras på olika sätt, till exempel skivat på en smörgås eller som en huvudrätt tillsammans med tillbehör som potatismos, lingonsylt eller rotfrukter.

I det här inlägget så tänkte jag gå igenom alla steg som jag har gjort för att röka hjärta, så att du på ett bra sätt kommer kunna röka hjärta, eller allt möjligt annat kött med för den delen.

Häng med!

 

Ingredienser

Mängd1 Portion
 1 st HjärtaJag hade ett hjärta på 1,5 kg.
Saltlag 8%
 1 l Vatten
 87 g Salt utan jod
 1 msk Socker

 

Gör så här:

Saltlagen
1

Börja med att koka upp vatten med salt och socker.

Se till att låta lagen svalna ordentligt. Den ska vara kylskåpskall innan man lägger ner något hjärta i den.

Förbered hjärtat
2

Jag tycker att det är lättast att dela upp hjärtat i mindre bitar, baserat lite på de olika kammarna.

Så, skär upp det i bitar, jag brukar få till fyra ungefär lika stora bitar.

Putsa sedan bort så mycket fett och hinnor som du bara kan, det gör att du inte får ett så segt resultat i slutändan.

De paryrer (slamsor som du skär bort) kan du med fördel frysa in för att sedan använda när du ska koka egen köttfond någon gång.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

3

Skölj köttet under kallt rinnande vatten för att få bort så mycket blod.
Lägg sedan ner köttet i saltlagen.

Se till att lagen täcker köttet helt och lägg gärna en tallrik som tyngd så att köttet inte flyter upp.

Ställ kallt i 4-5 dygn och vänd gärna på köttet ett par gånger.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

Dags att röka hjärtat
4

När ditt hjärta har legat i saltlag tillräckligt länge, så är det dags att plocka upp det ur saltlagen.

Plocka upp och lägg på hushållspapper.

Se till att torka bort så mycket vätska som möjligt med hushållspapper.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

5

Sen är det dags att få igång röken.
Jag körde på 80-90 grader ungefär.

6

Lägg in ditt kött och använd helst en stektermometer för att hålla koll på innertemperaturen.
Jag rökte mitt hjärta till 68°C vilket jag tycker är helt perfekt.

Totalt tid för mig blev 7 timmar och om man vill minska ner tiden lite så kan man höja temperaturen till 90-100°C istället.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

7

När köttet är klart så är det bara att skiva upp och njuta.

Jag vakuumförpackar 3/4 och mumsar på en bit ett par dagar.
Dom som jag vakuumförpackat fryser jag in till ett senare tillfälle.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 st HjärtaJag hade ett hjärta på 1,5 kg.
Saltlag 8%
 1 l Vatten
 87 g Salt utan jod
 1 msk Socker

Instruktioner

Saltlagen
1

Börja med att koka upp vatten med salt och socker.

Se till att låta lagen svalna ordentligt. Den ska vara kylskåpskall innan man lägger ner något hjärta i den.

Förbered hjärtat
2

Jag tycker att det är lättast att dela upp hjärtat i mindre bitar, baserat lite på de olika kammarna.

Så, skär upp det i bitar, jag brukar få till fyra ungefär lika stora bitar.

Putsa sedan bort så mycket fett och hinnor som du bara kan, det gör att du inte får ett så segt resultat i slutändan.

De paryrer (slamsor som du skär bort) kan du med fördel frysa in för att sedan använda när du ska koka egen köttfond någon gång.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

3

Skölj köttet under kallt rinnande vatten för att få bort så mycket blod.
Lägg sedan ner köttet i saltlagen.

Se till att lagen täcker köttet helt och lägg gärna en tallrik som tyngd så att köttet inte flyter upp.

Ställ kallt i 4-5 dygn och vänd gärna på köttet ett par gånger.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

Dags att röka hjärtat
4

När ditt hjärta har legat i saltlag tillräckligt länge, så är det dags att plocka upp det ur saltlagen.

Plocka upp och lägg på hushållspapper.

Se till att torka bort så mycket vätska som möjligt med hushållspapper.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

5

Sen är det dags att få igång röken.
Jag körde på 80-90 grader ungefär.

6

Lägg in ditt kött och använd helst en stektermometer för att hålla koll på innertemperaturen.
Jag rökte mitt hjärta till 68°C vilket jag tycker är helt perfekt.

Totalt tid för mig blev 7 timmar och om man vill minska ner tiden lite så kan man höja temperaturen till 90-100°C istället.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

7

När köttet är klart så är det bara att skiva upp och njuta.

Jag vakuumförpackar 3/4 och mumsar på en bit ett par dagar.
Dom som jag vakuumförpackat fryser jag in till ett senare tillfälle.

Röka hjärta | LCHF-arkivet

Röka hjärta
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

  • Rökt hjärta (vi rökte älghjärta) är bland det godaste jag ätit.Kan serveras med potatissallad el.potstis gratäng.el.dyl.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida