Rostad tomatsås är den ultimata tomatsåsen att göra om du odlar mycket tomater och inte riktigt vet vad du ska göra med all skörd.
Jag står alltid varje sommar med mängder av tomater, då jag älskar att odla tomater, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med alla.
Visst, man skänker bort till grannar, gör goda sallader som till exempel tomat- och löksallad eller tomat- och mozzarellasallad.
När hösten närmar sig så hinner man även med att göra tomatsoppa några gånger.
Men när man har ätit mängder av tomater och ändå har kvar hur mycket som helst i växthuset, då kommer denna rostade tomatsåsen som en räddare.
Den här rostade tomatsåsen är otroligt smakrik och den passar perfekt som ersättare till passerade eller krossade tomater i en köttfärssås eller i någon typ av gryta.
Du kan själv variera smakerna lite om du vill, men jag tycker om att köra den väldigt neutral i smaken, men bara lite vitlök, salt, olivolja och svartpeppar.
Du kan förvara den på väl rengjorda glasflaskor och då är det viktigt att du häller på tomatsåsen när den är kokande varm. Annars så funkar det toppen att frysa in o burkar, vilket jag brukar göra.
Sätt ugnen på 250°C.
Skölj av tomaterna och skär dom i bitar. Mindre tomater, som typ cocktailtomater kan man ha hela som dom är. Men, större tomater halverar jag gärna.
Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kanter.
Skala och dela löken i bitar och gör likadant med vitlöken.
Ställ in i ugnen och låt tomaterna och löken rostas. Jag har kört mina i cirka 40-50 minuter totalt och det beror lite på din ugn med.
Du kan gärna vända runt dom lite efter halva tiden.
Ta ut tomaterna när dom har fått färg och häll upp i en kastrull.
Låt dom stå och puttra på svag värme i 10-15 minuter.
Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en så jämn sås som du själv tycker om.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 250°C.
Skölj av tomaterna och skär dom i bitar. Mindre tomater, som typ cocktailtomater kan man ha hela som dom är. Men, större tomater halverar jag gärna.
Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kanter.
Skala och dela löken i bitar och gör likadant med vitlöken.
Ställ in i ugnen och låt tomaterna och löken rostas. Jag har kört mina i cirka 40-50 minuter totalt och det beror lite på din ugn med.
Du kan gärna vända runt dom lite efter halva tiden.
Ta ut tomaterna när dom har fått färg och häll upp i en kastrull.
Låt dom stå och puttra på svag värme i 10-15 minuter.
Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en så jämn sås som du själv tycker om.