Rostad tomatsås

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Rostad tomatsås är den ultimata tomatsåsen att göra om du odlar mycket tomater och inte riktigt vet vad du ska göra med all skörd. Jag…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
rostad tomatsas Rostad tomatsås
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning1 timTotalt1 tim 10 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Rostad tomatsås är den ultimata tomatsåsen att göra om du odlar mycket tomater och inte riktigt vet vad du ska göra med all skörd.

Jag står alltid varje sommar med mängder av tomater, då jag älskar att odla tomater, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med alla.

Visst, man skänker bort till grannar, gör goda sallader som till exempel tomat- och löksallad eller tomat- och mozzarellasallad.
När hösten närmar sig så hinner man även med att göra tomatsoppa några gånger.

Men när man har ätit mängder av tomater och ändå har kvar hur mycket som helst i växthuset, då kommer denna rostade tomatsåsen som en räddare.

Den här rostade tomatsåsen är otroligt smakrik och den passar perfekt som ersättare till passerade eller krossade tomater i en köttfärssås eller i någon typ av gryta.

Du kan själv variera smakerna lite om du vill, men jag tycker om att köra den väldigt neutral i smaken, men bara lite vitlök, salt, olivolja och svartpeppar.

Du kan förvara den på väl rengjorda glasflaskor och då är det viktigt att du häller på tomatsåsen när den är kokande varm. Annars så funkar det toppen att frysa in o burkar, vilket jag brukar göra.

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 1,50 kg Färska tomaterGärna blandade sorter.
 150 g Lök
 3 msk Olivolja
 1 msk Flingsalt

 

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 250°C.

2

Skölj av tomaterna och skär dom i bitar. Mindre tomater, som typ cocktailtomater kan man ha hela som dom är. Men, större tomater halverar jag gärna.

rostad tomatsas1 Rostad tomatsås

3

Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kanter.
Skala och dela löken i bitar och gör likadant med vitlöken.

4

Fördela ut lök och vitlök över tomaterna.

Salta och peppra och häll olivoljan över.

rostad tomatsas2 Rostad tomatsås

5

Ställ in i ugnen och låt tomaterna och löken rostas. Jag har kört mina i cirka 40-50 minuter totalt och det beror lite på din ugn med.
Du kan gärna vända runt dom lite efter halva tiden.

6

Ta ut tomaterna när dom har fått färg och häll upp i en kastrull.

rostad tomatsas3 Rostad tomatsås

7

Låt dom stå och puttra på svag värme i 10-15 minuter.

8

Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en så jämn sås som du själv tycker om.

rostad tomatsas4 Rostad tomatsås

9

Smaka av med salt och peppar och häll upp i de förvaringsburkar som du vill använda dom i.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1,50 kg Färska tomaterGärna blandade sorter.
 150 g Lök
 3 msk Olivolja
 1 msk Flingsalt

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 250°C.

2

Skölj av tomaterna och skär dom i bitar. Mindre tomater, som typ cocktailtomater kan man ha hela som dom är. Men, större tomater halverar jag gärna.

rostad tomatsas1 Rostad tomatsås

3

Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kanter.
Skala och dela löken i bitar och gör likadant med vitlöken.

4

Fördela ut lök och vitlök över tomaterna.

Salta och peppra och häll olivoljan över.

rostad tomatsas2 Rostad tomatsås

5

Ställ in i ugnen och låt tomaterna och löken rostas. Jag har kört mina i cirka 40-50 minuter totalt och det beror lite på din ugn med.
Du kan gärna vända runt dom lite efter halva tiden.

6

Ta ut tomaterna när dom har fått färg och häll upp i en kastrull.

rostad tomatsas3 Rostad tomatsås

7

Låt dom stå och puttra på svag värme i 10-15 minuter.

8

Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en så jämn sås som du själv tycker om.

rostad tomatsas4 Rostad tomatsås

9

Smaka av med salt och peppar och häll upp i de förvaringsburkar som du vill använda dom i.

Rostad tomatsås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida