Hoppa till innehåll
Open navigation

Rostas i ugn

4,58 av 7 röster
Sparat av: st
Rostas i ugn

I det här receptet ska vi gå igenom hur du tillagar en rostas i ugn på absolut bästa sätt som kommer göra så att dina smaklökar slår volter.

Innehållsförteckning

 1. Vad är rostas
 2. Hur får man till en perfekt rostas i ugn
 3. Andra sätt att tillaga rostas på
 4. Bra utrustning att ha
 5. Vilka tillbehör kan jag ha
 6. Ingredienser
 7. Instruktioner

Vad är rostas för styckdel?

Rostas och rostbiff kan lätt förväxlas och det är inte så stor skillnad på dessa två. Det är nämligen två stycken köttbitar som sitter ihop.
Själva rostas är den inre och mindre delen av rostbiffen och den sitter rätt så långt bak på ryggen på kossan.

Det som är väldigt karaktäristiskt för rostas är att den ofta är väldigt mör, har i stort sett inget fett eller senor och påminner en hel del om oxfilé.

En riktigt fin bit rostas kan för många vara en bättre styckdel än oxfilén vilket beror på att det är en annan struktur på rostasfilé än på oxfilé och det finns många som uppskattar den lite mer grova texturen som är på rostas.

Är den rätt tillagad, så kan jag vara nära att hålla med.

En bild på en rostas i ugn som är uppskuren i skivor och perfekt tillagad.


Tillaga rostas i ugn på bästa sätt

Att helsteka en rostas i ugn kräver egentligen inte så mycket kunskap och finlir som man kanske kan tro. För att lyckas så handlar det mycket om samma detaljer som med många andra styckdelar som man tillagar hela, nämligen dessa:

Ett kött med bra kvalitet är alltid en bra start. Om du hittar ett kött som är marmorerat så är det alltid att föredra.

Rumstempererat kött. Det här är något som är otroligt viktigt. Ett kylskåpskallt kött kyler ner stekpannan när du ska bryna det för att ge en fin stekyta, vilket gör att du riskerar att köttet steks för länge i stekpannan, eller blir kokt.

Tillagning på låg temperatur. För att få ett så saftigt och mört kött som möjligt så är det bästa att bryna på köttet snabbt i en het stekpanna så att det för en fin yta och sedan kör klart köttet i ugnen på låg temperatur under en längre tid. Då stressar man inte köttet utan ger det all kärlek som det behöver.

Använd stektermometer Detta är något som jag tjatar om i många andra recept. En stektermometer hjälper dig att få till perfekt stekgrad på ditt kött. Använd gärna Scans temperaturguide.

Andra sätt att tillaga en rostas på

Att tillaga en rostas i ugn är nog det sättet som kan kännas mest bekvämt för de flesta, men det finns andra sätt att tillaga köttet på om man vill testa.

Grilla Att grilla rostas hel på sommaren, det är ett ljuvligt sätt att få god smak på köttet. Då gäller det att tänka lite på samma sätt som när man tillagar den i ugn, nämligen low and slow.
Börja med att grilla på köttet på riktigt hög direktvärme, för att ge köttet en fin yta. Flytta det sedan till indirekt värme och grilla det till önskad innertemperatur. Låt sedan köttet vila en stund innan du skivar upp det.

Sous Vide Att tillaga rostas sous vide är ett tillagningssätt som alltid ger ett perfekt resultat. Det som är lite omständigt med sous vide är att man behöver lite utrustning. En sous vide cirkulator och gärna en vakuumförpackare. Men, köttet tillagas på en låg, kontrollerad temperatur och hela köttbiten får en perfekt stekgrad oavsett om den är olika tjock.

Börja i så fall med att tillaga köttet med din sous vide cirkulator och sedan när den är klar så torkar du av köttet och steker på det i en riktigt het panna för att ge lite fin yta.

Tips på utrustning som underlättar för dig

Detta är inte utrustning som du måste ha, men det är tips på utrustning som jag använder mig av och som jag väldigt gärna tipsar er om för att det ska bli lättare och roligare att lyckas i köket.

En bra stekpanna När du ska bryna kött, så vill du använda en stekpanna som kan ge dig en hög och jämn värme och dessutom klarar av att bibehålla värmen när du lägger i köttet.
Jag använder mestadels en kolstålpanna från Kockums Jernverk nu när jag ska steka kött. Det är en supertålig stekpanna som är helt giftfri och otroligt tålig.

Stektermometer Som jag nämnt ovan så är det mycket vunnet i att använda en stektermometer och använd gärna en digital stektermometer för då kan du hålla koll på köttet grad för grad. Om man inte använder stektermometer är det ytterst svårt att ta köttet på exakt rätt innertemperatur.

Goda tillbehör till rostas i ugn

När man har en riktigt fint tillagad köttbit, då tycker jag inte att man ska mixtra till det för mycket med för mycket smaker i tillbehören utan det är viktigt att det är smaker som passar bra till ett kött som rostas.

Några goda såser:
Chimichurri är helt magiskt gott till nötkött. Kanske absolut bäst till en grillad köttbit men passar ypperligt till en ugnsstekt rostas med.
– Min whisky- och pepparsås som har blivit en klassiker för många till oxfilé passar ju självklart ypperligt till detta.
– Kryddsmör av olika slag är alltid gott till kött och min stora favorit är Café de Paris.

Några goda tillbehör:
Ugnsbakad spetskål är något som passar ypperligt till kött. Väldigt lätt att laga och fantastiskt gott.
– Om du vill ha en ersättare för potatisgratäng, så är en vitkålsgratäng ett perfekt alternativ.
Ugnsrostad blomkål är även det otroligt gott och passar jättebra till en god köttbit.

Annars så funkar alltid en god sallad, speciellt på sommaren. Eller som på bilden i detta receptet, smörstekta grönsaker av alla dess slag.

Är du sugen på fler goda recept som passar till middag, då ska du spana in ett av mina över 200 middagstips.

Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

 • Ta fram köttet i god tid innan du ska tillaga det så att det inte är kylskåpskallt.
 • Putsa köttet om det behövs. Dock så är det bara eventuella senor du behöver skära bort. Om det finns fett, så ger det bara smak.
 • Torka av köttet med lite hushållspapper.
 • Hacka eller riv vitlöken och kleta in den runt hela köttbiten. Salta och peppra.
  Rostas i ugn
 • Värm upp en stekpanna och tillsätt ghee, eller olja och bryn köttet runt om snabbt så att det får en fin stekyta.
 • Ställ in köttet i ugnen på 80-90°C och sätt in din stektermometer i mitten av köttet. Låt den nu stå inne tills det att den når din önskade innertemperatur. Jag själv gillar min rostas runt 58°.Har du en stekpanna som är värmetålig kan du låta köttet ligga kvar i den, annars tar du en vanlig ugnsform.
  Rostas i ugn
 • När köttet är klart, tar du ut det och låter det ligga och vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.
 • Servera sedan med härliga tillbehör och njut av en underbar middag.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg