Hoppa till innehåll
Open navigation

Rostbiff

4,80 av 5 röster
Sparat av: st
Rostbiff

Rostbiff som man köper i affären kan ofta ha ett rätt högt kilopris, men det är inte alls svårt att göra själv hemma i ugnen. Det kräver bara lite tid och kunskap, men i detta receptet så kommer jag hjälpa dig till att få till en perfekt stekt rostbiff.

Innehållsförteckning

  1. Vilket kött ska jag använda?
  2. Detta behöver du för att få till helt perfekt rostbiff
  3. Servera med goda tillbehör
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Vilket kött gör jag rostbiff på?

Själva styckningsdetaljen rostbiff är en del av rumpan på kossan och den sitter tillsammans med den del som heter rostas som ofta är en väldigt mör del. Just rostbiffen kan ibland vara lite svårare att hitta i alla butiker, men om du hittar en så är det absolut det bästa köttet att göra din rostbiff på.

Om det är så att du inte hittar rostbiff som styckningsdetalj, så kan du istället använda dig av en fin fransyska eller innanlår. Det funkar precis lika bra att använda och kan vara precis lika mört som rostbiffen om man hittar kött av bra kvalitet.

Om du hellre vill äta vilt, så kan du använda exakt samma styckningsdetaljer fast från till exempel älg istället.

Rostbiff | LCHF-arkivet

Mina tips för att få till en perfekt rostbiff

Att få till det perfekta köttet är inte svårt, men det kräver några saker som jag tänkte gå igenom här.

1. Ett bra kött – Se till att du får en köttbit som är mörad och av god kvalitet. Lägg hellre några extra kronor på bättre kvalitet och få ett bra kött, än att lägga ner massor av tid för att sedan få ett mediokert slutresultat.

2. Använd stektermometer – Jag kan inte påpeka det nog många gånger. En stektermometer är ett måste i alla kök! Vill man tillaga mat perfekt så är det av största vikt att veta när det är färdiglagat utan att bli överstekt. En stek är i stort sett omöjligt att veta om den är perfekt genom att känna på köttet. En digital stektermometer som du kan ha i ugnen samtidigt och hela tiden har koll är det optimala!

3. Bind ditt kött – När jag gör stek, så brukar jag alltid binda upp mitt kött med bindgarn. Det gör jag för att få en så jämn form som möjligt på köttet och för att köttet även ska hålla formen när man tillagar det. Här hittar du en film på hur jag tycker det är enklast att binda upp sitt kött på: Binda upp kött

Rostbiff | LCHF-arkivet

Tips på goda tillbehör

Falsk potatissallad – En klassisk sommarrätt är ju rostbiff med potatissallad, men för oss som äter lchf så faller ju en klassisk potatissallad bort. Men, då kan man istället gör en minst lika god falsk potatissallad som är gjord med zucchini istället.

Rotfruktsgratäng – En god gratäng passar alltid till kallskuret och till denna goda rostbiffen så är det inget undantag. Var inte rädd för att det är just rotfrukter, för det är helt ok att äta till en viss mängd. Läs gärna mer om LCHF och rotfrukter.

Whisky- och pepparsås – Min goda whisky- och pepparsås är en fantastiskt god sås som du med fördel kan äta tillsammans med en rostbiff. Den mustiga såsen kommer att komplettera köttet perfekt.

Rostbiff | LCHF-arkivet

Nu har du fått lite tips på hur du steker en perfekt rostbiff och även några tillbehör, så du ger vi oss in på själva receptet och instruktionerna. Lycka till!

Total tid: 1 timme 40 minuter
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 110 grader.
  • Putsa köttet och bind upp det.
    Rostbiff
  • Salta och peppra köttet ordentligt.
    Rostbiff
  • Bryn köttet runt om i stekpanna i lite smör och olja.
    Rostbiff
  • Sätt in din stektermometer i mitten av den tjockaste delen på köttet. Det är själva spetsen på nålen som ska vara i mitten. Ställ in köttet i ugnen.
    Rostbiff
  • Låt den stå i ugnen tills den är i rätt temperatur för ditt tycke.Jag stekte min till 60° och då blir den ungefär medium (rosa). Vill du ha genomstekt kött kör du till 70°. Gillar du mer rött kött, så kan du ta den redan vid 56°.
  • Ta ut den ur ugnen och låt den nu stå och kallna. Skär inte i den förrän den har svalnat, för då är det stor risk att köttsaften släpper och rinner ut.Vill du äta den varm, låt den i så fall vila minst 10 minuter, helst 15-20 minuter.
  • Sen är det bara att skära tunna skivor och njuta av en helt perfekt rostbiff.Lycka till!
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg