Inom LCHF så pratar man mycket om att inte äta sånt som växer under jord, dvs rotfrukter. Men, den här rotfruktsgratängen innehåller inte mer än cirka 5 gram kolhydrater per 100 gram, så jag tycker nog att den får platsa in som ett bra tillbehör.
Det är en riktigt god gratäng som passar fint till grillat kött eller bara en biff av något slag.
På bilden är den serverad med Grillade oxfilémedaljonger och grönpepparsås.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär upp alla grönsaker i ungefär 0,5 cm tjocka bitar.
Lägg dem i en kastrull och pressa i vitlöken och lägg i timjan.
Slå på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka 20 minuter tills rotfrukterna nästan är helt genommjuka.
Blanda i riven parmesan och mozzarella och låt det smälta.
Häll upp i en ugnsfast form och släng in den i ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått en vacker färg.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär upp alla grönsaker i ungefär 0,5 cm tjocka bitar.
Lägg dem i en kastrull och pressa i vitlöken och lägg i timjan.
Slå på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka 20 minuter tills rotfrukterna nästan är helt genommjuka.
Blanda i riven parmesan och mozzarella och låt det smälta.
Häll upp i en ugnsfast form och släng in den i ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått en vacker färg.
Amonazon says:
Låter hur gott som helst👍🏼, men hur sätter man igång ungen?☺️
LCHF-arkivet says:
Haha! Man ger ungen en stor påse godis.. sen är det full fart..;)
Eva Eriksson says:
För att vara en gratäng till 4 personer verkar det vara väldigt lite tycker jag.
Marit says:
Mycket god gratäng, Hade ingen kålrabbi hemma, men väl palsternacka och gratängen blev jättegod och precis lagom till fyra personer