Hoppa till innehåll
Open navigation

Saffransfisksoppa

4,86 av 7 röster
Sparat av: st
Saffransfisksoppa

Hemma hos oss är min saffransfisksoppa är riktig klassiker. Innan jag började äta LCHF hade jag potatis i den, men det är minst lika god utan. Det är bara att slänga ner rejält med goda grönsaker i fisksoppan.

Om du vill piffa till den lite extra så kan du göra en god aioli som du klickar i soppan innan servering. Då får du dessutom fler goda smaker.

Innehållsförteckning

 1. Goda ingredienser i soppan
 2. Rätt kryddsättning till soppan
 3. Så får du en riktigt god soppa
 4. Näringsvärden
 5. Ingredienser
 6. Instruktioner

Vill du ha fler tillbehör till din soppa? Varför inte servera fröknäcke med en god ostbit på som tillbehör? Då får du något knaprigt att bryta av soppan med, samtidigt som du inte äter allt för mycket kolhydrater.

Goda ingredienser i din fisksoppa

Så vad ska du då ha i din goda fisksoppa? Fisk är givetvis den viktigaste ingrediensen. Själv använder jag alltid torskfiléer. Ibland så kan jag blanda torsk och lax, det är lite hur man känner för.

Lax är för övrigt väldigt gott tillsammans med saffran.

Viktigt när det gäller fisken är att du väljer fisk som är MSC-märkt. Då hjälps vi åt att bibehålla ett hållbart fiske.

Du får en riktigt matig soppa med hjälp av olika grönsaker och rotfrukter. Fänkål, palsternacka, rotselleri, morot och kålrot är givna ingredienser. Det går även utmärkt att tillsätta lite kålrabbi om du vill ha lite mer rotfrukt i soppan.

Vill du göra den ännu godare, ha i lite lax och lite handskalade räkor med. Då får du en riktigt lyxig variant. Dessutom är det alltid kul att variera smakerna!

Rätt kryddsättning till soppan

En riktigt god och mustig soppa kräver rätt kryddsättning. I min fisksoppa finns det gott om ingredienser och kryddningen är väl avvägd.

Jag har använt olivolja, vitlök, cayennepeppar, timjan och dill som kryddor. Dessutom är saffranet en av de viktigaste kryddorna. Det är ju trots allt en saffransfisksoppa.

Missa inte heller den goda fiskbuljongen som ger viktig smak till soppan. Här kan du verkligen testa dig fram mellan olika varianter. Färdiga buljonger har nämligen olika smak, så här har du en chans att variera smaken på soppan.

Det samma gäller för det vita vinet, även här kan du testa olika goda sorter.

Så får du en riktigt god soppa

För att få en riktigt god fisksoppa så ska du låta den koka länge. Då får smakerna en chans att utvecklas och komma fram på rätt sätt.

Soppan i mitt recept ska sjuda i totalt 30 minuter. Här går det inte att stressa fram smakerna, men akta så att fisken inte blir sönderkokt, den ska du inte tillsätta förrän mot slutet, några minuter innan serveringen.

Näringsvärden

Det finns rejält med fisk, grönsaker och rotfrukter i den här fisksoppan. Den är ändå LCHF-vänlig om man ser till mängden. Dessutom är den riktigt nyttig och innehåller gott om vitaminer, mineraler och fetter.

Alla ingredienser och näringsvärden för denna saffransfisksoppan.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Soppan innehåller runt 11 kolhydrater per portion. Det är en perfekt, mättande måltid på vardagskvällar eller på helgen. Den innehåller även gott om fett, bland annat tack vare den höga mängden grädde.

Skulle du inte bli mätt, så är det alltid perfekt med lite pannkaka efter att man har ätit en soppa. Det hör ju liksom till när man äter soppa.

Total tid: 50 minuter
Portioner: 6
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

 • Skala och tärna alla grönsakerna i 1 cm stora tärningar.
 • Fräs grönsakerna i en kastrull i olivoljan. De ska bara bli lite mjuka.
 • Pressa i vitlöken, lägg i timjan och saffran och rör om.
 • Slå på det vita vinet och låt puttra någon minut så att alkoholen får avdunsta.
 • Slå på buljongen och grädden.
 • Låt soppan stå och sjuda tills det att grönsakerna är mjuka.
 • Skär fisken i lagom bitar, cirka 2×2 cm tjocka bitar och lägg ner i soppan.Smaka av med cayenne, svartpeppar och salt.
 • Blanda ner lite hackad dill för att toppa av.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg