Hoppa till innehåll
Open navigation

Saltig chokladglass

5 av 2 röster
Sparat av: st
Saltig chokladglass

Jag har fått lite dille på att göra egen hemgjord glass, som självklart är anpassad för oss som äter LCHF. Mitt senaste försök var att jag skulle göra en vanlig chokladglass, men som jag hade i lite mer salt än man kanske behövde, så det blev en saltig chokladglass. Men, det blev helt sjukt gott!
Tänk dig “Salty caramel”, fast choklad istället och sockerfritt.

Varför Saltig chokladglass?

Ja, du kanske frågar dig varför jag har salt i min glass från första början?
Jo, det är så enkelt som att gör man något med choklad, så kan ju choklad vara rätt så bitter och en sak jag har lärt mig av Heston Blumenthal, det är att det inte hjälper att minska ner på den bittra smaken med socker utan med salt. Så, salt neutraliserar den bittra smaken som kakao kan ha.
Därför har jag lite salt i nästan allt som jag gör som innehåller choklad/kakao.

Just den här gången så blev det lite för mycket salt mot vad jag hade tänkt mig, men det blev ju i slutändan riktigt bra. Den salta smaken gifter sig fint med chokladen.

Glassmaskin eller inte

Ok, många skriver att man inte behöver en glassmaskin för att göra egen glass hemma, men om man skulle göra ett smaktest så skulle nog alla märka en skillnad.
Glassmaskinen hjälper till att få en jämn nedfrysning av glassen samtidigt som den får in luft i glassen som gör den mindre kompakt och godare.
Jag själv använder mig av en glassmaskin med kompressor och det kan jag varmt rekommendera, då slipper man tänka på att ha frysblock i frysen hela tiden som är skrymmande och maskinen kyler ner även lite för varm vätska utan några problem.
En Wilfa ICM-15 kan jag rekommendera som är prisvärd, själv så använder jag en Princess. Den går att göra lite större mängd glass med.

Hur mycket kolhydrater?

Man kan tro att det skulle bli en hel del kolhydrater med tanke på att det är mjölk, grädde och choklad i glassen, men faktum är att om man knappar in alla ingredienser på Kostbevakningen så får man fram att det blir runt 50 g kolhydrater för hela satsen. På en sats får man ut nästan 2 liter glass, vilket ger 15-20 portioner beroende på storlek.
Det blir alltså cirka 3,5 gram kolhydrater per portion då. Helt ok skulle jag säga!

Total tid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 15
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Du behöver

 • Glassmaskin
 • Stavmixer
 • Passersil, finmaskig sil
 • Köksassistent eller elvisp

Instruktioner

 • Blanda ihop sötning, guarkärnmjöl och salt i en bunke.
 • Knäck äggen i en skål och häll på sötningsblandningen. Vispa till ett ordentligt luftigt skum. Använd gärna en köksassistent, eller elvisp.
 • Under tiden detta vispas kokar du upp mjölk, grädde och vaniljpulver. Det behöver bara koka upp. Dra sedan kastrullen åt sidan lite och låt det hela svalna något.
 • Vispa ner kakaopulvret i äggvispet.
 • Slå på den varma gräddmjölken i äggvispet, lite i taget under tiden som du vispar. När du vispat ner all gräddmjölk så lägger du i chokladen och låter den smälta helt.
 • Mixa ihop hela smeten med en stavmixer. Sila sedan av smeten genom en finmaskig sil.
 • Kör glassmeten enligt just din glassmaskins instruktioner tills det att den är klar.
 • Ät direkt som en typ av mjukglass, eller frys ner ytterligare några timmar för att få glassen hårdare.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg