Om du söker ett gott alternativ till vanliga semlor så tycker jag att du absolut ska testa på att göra denna semmelrulltårtan.
Ett gott, lättbakat recept som är toppen att göra till flera personer.
Det här är ingen kompakt och torr semmelbulle, utan det blir en fin fördelning mellan kakan, grädden och mandelmassan då allt rullas ihop tillsammans.
Precis som alla bakverk som man bakar inom lchf, så är detta receptet på semmelrulltårta ett glutenfritt recept, utan raffinerat socker där vi istället använder sötning av olika slag.
Mängden sötning kan man anpassa efter ens egna smaklökar, men grundreceptet är bra att utgå ifrån.
Men, skulle du vara sugen på att testa på en helt vanlig semla, så har du till exempel dessa att välja på: Najnis semla eller minisemlor
Recept och bilder: Monika Wallenius
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda pofiber, bakpulver, kardemumma och fiberhusk i en egen skål.
Rör ner de torra ingredienserna och mjölken i äggvispet.
Fördela smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 5 minuter.
Ta ut, låt svalna ordentligt!
Blanda ihop alla ingredienser till en boll.
Om du vill riva mandelmassan över, så låter du den ligga i kylen över natten, eller lägg den i frysen en stund så att den får sätta sig.
Alternativt så gör du den lite lösare med lite mer grädde/vatten för att kunna bred ut den.
Vispa grädden lagom fast. Fördela den jämnt över botten.
Riv mandelmassan över grädden.
Rulla ihop försiktigt till en fin semmelrulltårta.
Pudra lite Sukrin Melis över och skär sedan i skivor.
Servera direkt.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda pofiber, bakpulver, kardemumma och fiberhusk i en egen skål.
Rör ner de torra ingredienserna och mjölken i äggvispet.
Fördela smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 5 minuter.
Ta ut, låt svalna ordentligt!
Blanda ihop alla ingredienser till en boll.
Om du vill riva mandelmassan över, så låter du den ligga i kylen över natten, eller lägg den i frysen en stund så att den får sätta sig.
Alternativt så gör du den lite lösare med lite mer grädde/vatten för att kunna bred ut den.
Vispa grädden lagom fast. Fördela den jämnt över botten.
Riv mandelmassan över grädden.
Rulla ihop försiktigt till en fin semmelrulltårta.
Pudra lite Sukrin Melis över och skär sedan i skivor.
Servera direkt.
Marika says:
Ska det inte vara någon bittermandelolja i mandelmassan?
Lena says:
Jag gjorde den med ca 3 droppar bittermandelolja, vilket enligt mig är ett måste när man använder mandelmjöl som inte har så utpräglad mandelsmak.
Sigyn says:
Varför gör man inte mandelmassan av riven mandel? Handlar det om energin?