Senapssill

Senapssill är en sillsort som återfinns på alla buffébord på alla årets högtider. Jul, midsommar, påsk och sen så finns det att köpa året om i alla butiker. Jag skulle nog kunna dra mig så långt och säga att det är en svensk klassiker.
Men, precis som med många andra populära recept, så finns det alltid flera olika varianter och recept.
Mitt recept på senapssill är ett recept som flirtar lite med en klassisk hovmästarsås, men med lite andra smaker och jag kan lova dig, den är riktigt god.

Dock så ska man ta i beaktan att senapssill är en sill som innehåller en del kolhydrater, mycket tack vare att jag tycker att man måste ha lite skånsk senap i den för att få den riktigt perfekta smaken, men utöver det så är detta receptet på senapssill relativt kolhydratssnålt.
För att hålla ner mängden kolhydrater så mycket som möjligt, så använder jag mig av mitt recept på sockerfri inlagd sill.
Om vi ska kika på alla näringsvärden för denna senapssill så ser det ut så här:
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Okej, om vi utgår från egen hemgjord inlagd sill, som innehåller nära på inga kolhydrater alls så hamnar vi totalt för hela det här receptet på 18 g kolhydrater och jag räknar med att man äter max 50 g sill per person. Det ger alltså ungefär 7 portioner, vilket gör att vi hamnar på en total som är strax över 2 gram kolhydrater per portion. Inte helt tokigt ändå!
Ingredienser
- 350 g Inlagd sill
- 0,5 dl Skånsk senap
- 2 msk Dijonsenap
- 2 msk Sukrin Gold
- 0,75 dl Rapsolja
- 1 tsk Vitvinsvinäger
- 2 msk Purjolök, strimlad
- 2 msk Smetana
- 0,5 dl Hackad dill
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Blanda ihop senap, sukrin gold och vinäger.
- Blanda ner sillen slutligen som är delad i lagom stora bitar.
- Häll upp sillen i en burk och förvara i kylen. Den håller utan problem 4-5 dagar.