Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Sheperd’s pie

5 av 2 röster
Sheperd’s pie

En Sheperd’s pie, eller fåraherdens paj är en klassisk köttfärsrätt från England som har en god köttfärsröra och sedan ett krämigt potatistäcke på toppen.

Nu funkar det ju inte att äta potatismos inom lchf och keto, men det löser man smidigt genom att göra ett riktigt gott blomkålsmos med härlig lagrad ost i.

Detta är ett sånt där lchrecept som bara är hur gott som helst och man kan äta den flera dagar i rad.

När det gäller kryddning och så, så kan du faktiskt smaksätta den lite som du själv vill, likaså när det gäller grönsakerna som jag har valt att ha i den.

Just grundtanken med en Sheperd’s pie är att man tar lite av det man har hemma i kylen, men grunden har alltid varit köttfärs, oftast en blandning av nöt och lamm. Men, för att göra den lite svensk och vardaglig så använder jag mig av fin nötfärs.

Självklart kan du använda blandfärs eller lammfärs, eller varför inte älgfärs.

Total tid: 1 timme 45 minuter
Portioner: 6
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Köttfärsen

Blomkålsmoset

Instruktioner

Köttfärsen

  • Börja med grönsakerna. Här kan du välja lite vilken storlek du vill ha på dom. Jag valde att riva allt på den grova sidan på rivjärnet, dvs palsternacka, morot och champinjoner.Du kan även skära ner det i tärningar om du vill ha lite bitar av grönsaker.
  • Hacka löken och vitlöken.
  • Bryn köttfärsen i en stor kastrull. Salta och peppra lite.
  • Lägg i grönsakerna som du hackat/rivit och låt de fräsa runt några minuter.
  • Slå på alla övriga ingredienser och låt allt koka upp.
  • Låt det hela stå och puttra 30-45 minuter, tills det att den mesta av vätskan har kokat bort. Du ska ha en rätt så fast köttfärsröra kvar.Ställ åt sidan så länge så gör vi blomkålsmoset.

Blomkålsmoset

  • Koka upp lättsaltat vatten.
  • Dela upp blomkålen i buketter och koka dom mjuka i vattnet.
  • Häll av vattnet och ånga av blomkålen (viktigt).
  • Tillsätt smöret, pofiber och den rivna osten, salt och peppar. Mixa ihop allt med en stavmixer.Smaka av!

Montering

  • Sätt ugnen på 225 grader (varmluft).
  • Ta en ugnsfast form och häll i köttfärsen.
  • Bred ut blomkålsmoset uppe på. Vill du göra det extra snyggt så spritsar du ut det.
  • Ställ in det i ugnen och gratinera den i cirka 20-30 minuter tills den har fått en riktigt fin färg.
  • Ta ut och servera direkt. Varför inte en god sallad till.
    Sheperd’s pie
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg