Sheperd’s pie

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 2 röster - Betygsätt

En Sheperd's pie, eller fåraherdens paj är en klassisk köttfärsrätt från England som har en god köttfärsröra och sedan ett krämigt potatistäcke på toppen. Nu…

Läs mer 2 kommentarer Skriv ut
Sheperd’s pie
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 45 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

En Sheperd's pie, eller fåraherdens paj är en klassisk köttfärsrätt från England som har en god köttfärsröra och sedan ett krämigt potatistäcke på toppen.

Nu funkar det ju inte att äta potatismos inom lchf och keto, men det löser man smidigt genom att göra ett riktigt gott blomkålsmos med härlig lagrad ost i.

Detta är ett sånt där lchrecept som bara är hur gott som helst och man kan äta den flera dagar i rad.

När det gäller kryddning och så, så kan du faktiskt smaksätta den lite som du själv vill, likaså när det gäller grönsakerna som jag har valt att ha i den.

Just grundtanken med en Sheperd's pie är att man tar lite av det man har hemma i kylen, men grunden har alltid varit köttfärs, oftast en blandning av nöt och lamm. Men, för att göra den lite svensk och vardaglig så använder jag mig av fin nötfärs.

Självklart kan du använda blandfärs eller lammfärs, eller varför inte älgfärs.

 

Ingredienser

Mängd6 Portioner
Köttfärsen
 150 g Palsternacka
 150 g Morot
 200 g Champinjoner, färska
 400 g NötfärsEller blandfärs, älgfärs eller lammfärs.
 100 g Lök
 3 msk Tomatpuré
 2 msk Tamarisoja
 3 deciliter Vatten
 1 krm Rosmarin
 0,50 tsk Timjan
 0,50 tsk Örtsalt
 Smör att steka i
Blomkålsmoset
 750 g Blomkål
 150 g Riven ostNågon lagrad ost, typ cheddar, Västerbottensost eller liknande.
 50 g Smör
 1 msk Pofiber
 0,50 tsk Örtsalt

 

Gör så här:

Köttfärsen
1

Börja med grönsakerna.
Här kan du välja lite vilken storlek du vill ha på dom. Jag valde att riva allt på den grova sidan på rivjärnet, dvs palsternacka, morot och champinjoner.

Du kan även skära ner det i tärningar om du vill ha lite bitar av grönsaker.

2

Hacka löken och vitlöken.

3

Bryn köttfärsen i en stor kastrull. Salta och peppra lite.

4

Lägg i grönsakerna som du hackat/rivit och låt de fräsa runt några minuter.

5

Slå på alla övriga ingredienser och låt allt koka upp.

6

Låt det hela stå och puttra 30-45 minuter, tills det att den mesta av vätskan har kokat bort.
Du ska ha en rätt så fast köttfärsröra kvar.

Ställ åt sidan så länge så gör vi blomkålsmoset.

Blomkålsmoset
7

Koka upp lättsaltat vatten.

8

Dela upp blomkålen i buketter och koka dom mjuka i vattnet.

9

Häll av vattnet och ånga av blomkålen (viktigt).

10

Tillsätt smöret, pofiber och den rivna osten, salt och peppar.
Mixa ihop allt med en stavmixer.

Smaka av!

Montering
11

Sätt ugnen på 225 grader (varmluft).

12

Ta en ugnsfast form och häll i köttfärsen.

13

Bred ut blomkålsmoset uppe på. Vill du göra det extra snyggt så spritsar du ut det.

14

Ställ in det i ugnen och gratinera den i cirka 20-30 minuter tills den har fått en riktigt fin färg.

15

Ta ut och servera direkt.
Varför inte en god sallad till.

Sheperd’s pie

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Köttfärsen
 150 g Palsternacka
 150 g Morot
 200 g Champinjoner, färska
 400 g NötfärsEller blandfärs, älgfärs eller lammfärs.
 100 g Lök
 3 msk Tomatpuré
 2 msk Tamarisoja
 3 deciliter Vatten
 1 krm Rosmarin
 0,50 tsk Timjan
 0,50 tsk Örtsalt
 Smör att steka i
Blomkålsmoset
 750 g Blomkål
 150 g Riven ostNågon lagrad ost, typ cheddar, Västerbottensost eller liknande.
 50 g Smör
 1 msk Pofiber
 0,50 tsk Örtsalt

Instruktioner

Köttfärsen
1

Börja med grönsakerna.
Här kan du välja lite vilken storlek du vill ha på dom. Jag valde att riva allt på den grova sidan på rivjärnet, dvs palsternacka, morot och champinjoner.

Du kan även skära ner det i tärningar om du vill ha lite bitar av grönsaker.

2

Hacka löken och vitlöken.

3

Bryn köttfärsen i en stor kastrull. Salta och peppra lite.

4

Lägg i grönsakerna som du hackat/rivit och låt de fräsa runt några minuter.

5

Slå på alla övriga ingredienser och låt allt koka upp.

6

Låt det hela stå och puttra 30-45 minuter, tills det att den mesta av vätskan har kokat bort.
Du ska ha en rätt så fast köttfärsröra kvar.

Ställ åt sidan så länge så gör vi blomkålsmoset.

Blomkålsmoset
7

Koka upp lättsaltat vatten.

8

Dela upp blomkålen i buketter och koka dom mjuka i vattnet.

9

Häll av vattnet och ånga av blomkålen (viktigt).

10

Tillsätt smöret, pofiber och den rivna osten, salt och peppar.
Mixa ihop allt med en stavmixer.

Smaka av!

Montering
11

Sätt ugnen på 225 grader (varmluft).

12

Ta en ugnsfast form och häll i köttfärsen.

13

Bred ut blomkålsmoset uppe på. Vill du göra det extra snyggt så spritsar du ut det.

14

Ställ in det i ugnen och gratinera den i cirka 20-30 minuter tills den har fått en riktigt fin färg.

15

Ta ut och servera direkt.
Varför inte en god sallad till.

Sheperd’s pie

Sheperd’s pie
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida