Midsommar i Sverige är en av de mest älskade högtiderna. Det är en tid att fira solen, naturen och samvaron med nära och kära. Och vad vore midsommar utan god mat? En rätt som alltid finns på bordet är skagenröra - en klassisk svensk delikatess gjord på räkor, majonnäs, gräddfil och dill.
Men visste du att skagenröra faktiskt har en intressant historia och koppling till den berömda konstnärskolonin i Skagen, Danmark? Låt oss utforska lite mer.
Skagenröra är en rätt som är enkel att göra men som har blivit en ikonisk del av det svenska köket. Rätten har sitt ursprung från Skagen, en stad i norra Danmark där framför allt svenska konstnärer utvecklade en konststil på 1800-talet. Konstnärerna samlades i kolonin och målade landskapet och fiskarbåtarna i området. Det var också här de fick smak för den lokala maten inklusive räkor från Skagerrak, havskräftor, och skaldjur. Deras favoriträtt, som senare kom att kallas för skagenröra, bestod av en mix av räkor, majonnäs och gräddfil i en skål. Traditionellt serverades den med röd lök, tobaksrökt ost, bröd och citron.
Idag är skagenröra en rätt som är omtyckt och välkänd i Sverige. Recepten kan variera lite men klassisk skagenröra brukar vara gjord på räkor, hackad dill, majonnäs och gräddfil och serveras kall. En variant som också är smarrig är att blanda i krämig avokado, skalad och malen äggula och pressad citron för en extra twist.
Några recept har även lite riven färsk pepparrot i, vilket kan ge en lite spännande smak, men jag själv tycker nog mest om ett klassiskt recept.
Det finns nog många som skulle säga att Tore Wretmans recept som han serverat många år som Toast Skagen är det recept som är det ursprungliga i Sverige. Det var inte svårare än att man blandade fina handskalade räkor med majonnäs. Sedan toppade man med löjrom och en dillkvist.
Dock så ha receptet utvecklats med tiden och idag så är det en lite mer såsig röra med gräddfil som brukar serveras men jag håller mitt recept åt det mer klassiska hållet med majonnäs som huvudbas.
Ska du göra en så god skagenröra som möjligt, så gör du även din egen majonnäs och färska handskalade räkor.
En annan intressant faktor kring skagenröra är dess koppling till den svenska kungafamiljen. Sommaren 1990 arrangerade drottning Silvia en storslagen midsommarfest på Solliden slott på Öland. På menyn stod skagenröra, bland annat. Men när det senare visade sig att några av räkorna som serverades var importerade, och inte från Skagerrak som traditionen bjuder, skapade det en liten skandal och något av en diplomatisk kris. Idén om att ersätta svenska räkor med importerade var helt oacceptabelt för en hel nation.
Dagens skagenröra kan också varieras genom att byta ut räkorna mot andra ingredienser som t.ex. kräftstjärtar eller rökta räkor men att använda räkor från svenska vatten är nog den bästa ingrediensen. Att bästa råvarorna ofta smakar allra bäst är en svensk idé som varit högst prioriterad i många år. Matlagningstips för den perfekta skagenröra inkluderar att hacka ingredienserna fint, att mixa samman majonnäsen med gräddfilen och dillen försiktigt, och att servera röran med färskt bröd och en kall öl.
Om du inte har handskalat räkorna, så är det viktigt att du låter räkorna rinna av ordentligt i en sil. Vi vill inte att det ska bli en allt för rinnig skagenröra.
Pressa i lite citronsaft i taget och smaka av mellan. Det ska inte bli för surt, men man ska ändå känna av citronen och att den fräschar upp lite.
Pressa ur så mycket vätska du kan ur räkorna och blanda ner dom i majonnäsen.
Du kan själv välja om du vill ha hela räkor eller hackade räkor, det är lite av en smaksak tycker jag och något man får avgöra helt själv.
Smaka av igen och salta och peppra lite efter behov. Pressa i lite mer citron om så behövs.
Lägg upp i en fin skål, toppa med en stor klick löjrom, några dillvippor och sedan lite citronklyftor.
Servera!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Om du inte har handskalat räkorna, så är det viktigt att du låter räkorna rinna av ordentligt i en sil. Vi vill inte att det ska bli en allt för rinnig skagenröra.
Pressa i lite citronsaft i taget och smaka av mellan. Det ska inte bli för surt, men man ska ändå känna av citronen och att den fräschar upp lite.
Pressa ur så mycket vätska du kan ur räkorna och blanda ner dom i majonnäsen.
Du kan själv välja om du vill ha hela räkor eller hackade räkor, det är lite av en smaksak tycker jag och något man får avgöra helt själv.
Smaka av igen och salta och peppra lite efter behov. Pressa i lite mer citron om så behövs.
Lägg upp i en fin skål, toppa med en stor klick löjrom, några dillvippor och sedan lite citronklyftor.
Servera!