Skånsk kalops

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

Skånsk kalops, en klassiker som aldrig någonsin kommer att gå ur tiden. Detta långkok som härstammar ända från Cajsa Wargs tid på sent 1700-tal. Här…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Skånsk kalops
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse30 minTillagning3 timTotalt3 tim 30 min

Beskrivning - Information

Skånsk kalops, en klassiker som aldrig någonsin kommer att gå ur tiden.
Detta långkok som härstammar ända från Cajsa Wargs tid på sent 1700-tal.

Här hittar du ett recept som är ett klassiskt recept, men som även passar dig som äter lchf, glutenfritt eller paleo (mejerifritt).

Innehållsförteckning

  1. Vad är skillnaden på kalops och skånsk kalops
  2. Morötter och lchf
  3. Serveringsförslag
  4. Olika tillagningsmetoder
  5. Vilket kött ska jag använda
  6. Vad ska jag reda med
  7. Näringsvärden

Skillnad på kalops och skånsk kalops

Ok, en skånsk kalops är egentligen en vanlig kalops, men där man även tillsätter morötter. Sen så brukar den skånska kalopsen vara lite mer mustig, genom att man tillsätter lite kalvfond.

Men, ska vi vara helt ärliga så är kalops idag väldigt synonymt med skånsk kalops.
Om man googlar på recept på kalops, då inser man att i stort sett alla recept är med morötter, dvs skånsk kalops.

Men vet ni vad, det gör inget för det är så mycket godare med morötter i!

ANNONS



Morötter och lchf???

Lugn och fin nu. Jaga inte upp dig över att det är morötter med i detta receptet som är ett lchfrecept.

Jag ska avslöja en sak för dig. Det är helt ok att äta lite morötter även om du äter lchf eller keto. Allt handlar om vilken mängd och hur ditt dagsintag ser ut.
Om du vill läsa lite mer om detta så har jag skrivit ett längre inlägg om det här: LCHF och rotfrukter.

I absolut värsta fall, om du är inne i en väldigt strikt period så kan du skrapa morötterna åt sidan sen, men låt de hänga med i kokningen i varje fall så att de får ge lite smak.

En skål med kalops sedd uppifrån och en hand som med en sked skopar upp lite gryta

Vad ska jag servera till min kalops

Ja, det normala är ju att man äter kokt potatis och inlagda rödbetor till, men just potatis är inget att rekommendera för oss som äter lchf.

Rödbetorna är helt ok att äta i mindre mängd. Om du vill ha lite mer rödbetor, koka lite egna färska rödbetor då.

Däremot så äter jag mer än gärna kokt blomkål och broccoli till, eller ett gott vitkålsmos så att man kan blanda det med den goda såsen och få upp den.

Annars är ju ett alternativ att man bara äter lite kokta rödbetor till och kanske en klick smetana att toppa med. Supersmarrigt!

ANNONS



Olika tillagningsmetoder

Kalops är ju som ni vet ett långkok och det är lite tjusningen i det hela tycker jag, att hela köket doftar kryddpeppar och lagerblad en stor del av dagen.

Men, det finns lite andra tillagningssätt än en vanlig gryta på spisen. En som tar längre tid och en som går lite snabbare.

- Det vanliga sättet: Det normala är ju att man låter kalopsen stå och småputtra på spisen i en vanlig kastrull. :Tillagningstid: Cirka 3-4 timmar.

- Det snabbare sättet: Om du har lite mer bråttom, då är en tryckkokare vägen att gå. Då halverar du i stort sett tiden utan att det på något sätt påverkar smaken. Tillagningstid: Cirka 1,5-2 timmar.

- Det långsamma sättet: Om du vill få ut det mesta av köttet, frigöra så mycket kollagen som möjligt och hantera köttet på absolut bästa sätt, då ska du slökoka din kalops i en Crock-pot eller annan slow cooker. Tillagningstid: 7-8 timmar (låg).

ANNONS



Vilket kött ska jag använda

Det klassiska köttet man använder när man kokar kalops är en fin högrev. Det tål att kokas länge så att man får ut alla smaker och sen innehåller det ofta en rätt så hög mängd fett som utsöndras i grytan och sätter smak.

Man kan även använda sig av ytterlår om man vill och om du har ont om tid och behöver snabba på det hela lite så går det att använda fransyska eller innanlår. Dock är kanske inte innanlår att rekommendera då det lätt kokar sönder helt.

Det normala är ju att man använder nötkött, men det går ypperligt att använda älgkött om man vill göra en viltkalops.

Närbild av kalopsen

Vad använder jag för redning

Många som äter lchf eller keto undrar ju hur man för för att reda sina grytor. I normala fall så reder man en kalops med vetemjöl, men vi äter ju inte spannmål inom lchf och keto, så för att göra vår kalops glutenfri och godkänd, så använder vi arrowrot.

Ska vi vara helt ärliga så innehåller arrowrot väldigt mycket kolhydrater, men det är en extremt liten vikt vi använder oss av, så i det stora hela kommer det inte att påverka jättemycket.

Man skulle egentligen faktiskt kunna använda potatismjöl med som är väldigt mycket billigare men funkar lika bra att reda med. sen så vet jag att många rynkar på näsan just för att det är potatis.

Men kolhydratsinnehållet är i stort sett samma, faktiskt lite lägre till och med i potatismjöl.

Det vi inte ska använda oss av är maizena då majs är spannmål som inte ingår i lchf.

ANNONS



Näringsvärden

När vi lägger in alla ingredienserna på Kostbevakningen så får vi fram följande näringsvärden:
En tabell med näringsvärden för skånsk kalops
Det vi kan utläsa av detta är att vi har ett kolhydratinnehåll som ligger runt 87 gram och om vi räknar med att man får ut 6-8 portioner av detta receptet så hamnar vi någonstans runt 10-15 gram kolhydrater per portion.

ANNONS

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 1,20 kg Nötkött
 300 g Gul lök
 400 g Morötter
 1 tsk Hel kryddpeppar
 4 Lagerblad
 1-1,5 liter vatten
 3 msk Koncentrerad kalvfond
 Salt
 Nymalen svartpeppar
 Smör/olja till stekning
 Ca 3 msk arrowrot
ANNONS

Gör så här:

1

Börja med att skära köttet i tärningar, 3x3 cm.
Det är faktiskt lite lättare att skära köttet om hela stycket är halvfruset.

2

Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra med svartpeppar.
Lägg över det brynta köttet i din gryta/tryckkokare/slow cooker.

3

Skala löken och dela den i klyftor.
Bryn den i samma stekpanna som du nyss brynt köttet i (utan att rengöra pannan).

4

Häll lite vatten i stekpannan och koka ur den så att du får en fin sky. Häll skyn över köttet.

5

Skala morötterna och slanta de rätt grovt, cirka 3-4 cm. Lägg i de tillsammans med köttet.

6

Slå på vatten så att det precis täcker kött och grönsaker.

7

Tillsätt kalvfond, kryddpeppar och lagerblad.
Salta lite försiktigt.

8

Låt nu allt koka upp och sedan puttra tills det att köttet är mört och fint.
Exakt hur mört du vill att det ska vara är upp till dig. Vissa vill att köttet ska trilla ihop helt av sig själv, dvs man ska kunna dela det med en gaffel och andra vill ha lite tuggmotstånd.
Men, utgå från koktiderna i beskrivningen på ett ungefär.

9

Provsmaka en köttbit och avgör om du tycker att köttet är klart.

10

Blanda arrowrot med lite kallt vatten, bara någon matsked och tillsätt det i grytan under omrörning.
Låt det hela koka upp och sänk sedan värmen.

11

Smak nu av det hela med salt och peppar.

12

Servera direkt med de tillbehör som du önskar.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1,20 kg Nötkött
 300 g Gul lök
 400 g Morötter
 1 tsk Hel kryddpeppar
 4 Lagerblad
 1-1,5 liter vatten
 3 msk Koncentrerad kalvfond
 Salt
 Nymalen svartpeppar
 Smör/olja till stekning
 Ca 3 msk arrowrot

Instruktioner

1

Börja med att skära köttet i tärningar, 3x3 cm.
Det är faktiskt lite lättare att skära köttet om hela stycket är halvfruset.

2

Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra med svartpeppar.
Lägg över det brynta köttet i din gryta/tryckkokare/slow cooker.

3

Skala löken och dela den i klyftor.
Bryn den i samma stekpanna som du nyss brynt köttet i (utan att rengöra pannan).

4

Häll lite vatten i stekpannan och koka ur den så att du får en fin sky. Häll skyn över köttet.

5

Skala morötterna och slanta de rätt grovt, cirka 3-4 cm. Lägg i de tillsammans med köttet.

6

Slå på vatten så att det precis täcker kött och grönsaker.

7

Tillsätt kalvfond, kryddpeppar och lagerblad.
Salta lite försiktigt.

8

Låt nu allt koka upp och sedan puttra tills det att köttet är mört och fint.
Exakt hur mört du vill att det ska vara är upp till dig. Vissa vill att köttet ska trilla ihop helt av sig själv, dvs man ska kunna dela det med en gaffel och andra vill ha lite tuggmotstånd.
Men, utgå från koktiderna i beskrivningen på ett ungefär.

9

Provsmaka en köttbit och avgör om du tycker att köttet är klart.

10

Blanda arrowrot med lite kallt vatten, bara någon matsked och tillsätt det i grytan under omrörning.
Låt det hela koka upp och sänk sedan värmen.

11

Smak nu av det hela med salt och peppar.

12

Servera direkt med de tillbehör som du önskar.

Skånsk kalops

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida