Skånsk kalops
Skånsk kalops, en klassiker som aldrig någonsin kommer att gå ur tiden.
Detta långkok som härstammar ända från Cajsa Wargs tid på sent 1700-tal.
Här hittar du ett recept som är ett klassiskt recept, men som även passar dig som äter lchf, glutenfritt eller paleo (mejerifritt).
Innehållsförteckning
- Vad är skillnaden på kalops och skånsk kalops
- Morötter och lchf
- Serveringsförslag
- Olika tillagningsmetoder
- Vilket kött ska jag använda
- Vad ska jag reda med
- Näringsvärden
Skillnad på kalops och skånsk kalops
Ok, en skånsk kalops är egentligen en vanlig kalops, men där man även tillsätter morötter. Sen så brukar den skånska kalopsen vara lite mer mustig, genom att man tillsätter lite kalvfond.
Men, ska vi vara helt ärliga så är kalops idag väldigt synonymt med skånsk kalops.
Om man googlar på recept på kalops, då inser man att i stort sett alla recept är med morötter, dvs skånsk kalops.
Men vet ni vad, det gör inget för det är så mycket godare med morötter i!
Morötter och lchf???
Lugn och fin nu. Jaga inte upp dig över att det är morötter med i detta receptet som är ett lchfrecept.
Jag ska avslöja en sak för dig. Det är helt ok att äta lite morötter även om du äter lchf eller keto. Allt handlar om vilken mängd och hur ditt dagsintag ser ut.
Om du vill läsa lite mer om detta så har jag skrivit ett längre inlägg om det här: LCHF och rotfrukter.
I absolut värsta fall, om du är inne i en väldigt strikt period så kan du skrapa morötterna åt sidan sen, men låt de hänga med i kokningen i varje fall så att de får ge lite smak.
Vad ska jag servera till min kalops
Ja, det normala är ju att man äter kokt potatis och inlagda rödbetor till, men just potatis är inget att rekommendera för oss som äter lchf.
Rödbetorna är helt ok att äta i mindre mängd. Om du vill ha lite mer rödbetor, koka lite egna färska rödbetor då.
Däremot så äter jag mer än gärna kokt blomkål och broccoli till, eller ett gott vitkålsmos så att man kan blanda det med den goda såsen och få upp den.
Annars är ju ett alternativ att man bara äter lite kokta rödbetor till och kanske en klick smetana att toppa med. Supersmarrigt!
Olika tillagningsmetoder
Kalops är ju som ni vet ett långkok och det är lite tjusningen i det hela tycker jag, att hela köket doftar kryddpeppar och lagerblad en stor del av dagen.
Men, det finns lite andra tillagningssätt än en vanlig gryta på spisen. En som tar längre tid och en som går lite snabbare.
– Det vanliga sättet: Det normala är ju att man låter kalopsen stå och småputtra på spisen i en vanlig kastrull. :Tillagningstid: Cirka 3-4 timmar.
– Det snabbare sättet: Om du har lite mer bråttom, då är en tryckkokare vägen att gå. Då halverar du i stort sett tiden utan att det på något sätt påverkar smaken. Tillagningstid: Cirka 1,5-2 timmar.
– Det långsamma sättet: Om du vill få ut det mesta av köttet, frigöra så mycket kollagen som möjligt och hantera köttet på absolut bästa sätt, då ska du slökoka din kalops i en Crock-pot eller annan slow cooker. Tillagningstid: 7-8 timmar (låg).
Vilket kött ska jag använda
Det klassiska köttet man använder när man kokar kalops är en fin högrev. Det tål att kokas länge så att man får ut alla smaker och sen innehåller det ofta en rätt så hög mängd fett som utsöndras i grytan och sätter smak.
Man kan även använda sig av ytterlår om man vill och om du har ont om tid och behöver snabba på det hela lite så går det att använda fransyska eller innanlår. Dock är kanske inte innanlår att rekommendera då det lätt kokar sönder helt.
Det normala är ju att man använder nötkött, men det går ypperligt att använda älgkött om man vill göra en viltkalops.
Vad använder jag för redning
Många som äter lchf eller keto undrar ju hur man för för att reda sina grytor. I normala fall så reder man en kalops med vetemjöl, men vi äter ju inte spannmål inom lchf och keto, så för att göra vår kalops glutenfri och godkänd, så använder vi arrowrot.
Ska vi vara helt ärliga så innehåller arrowrot väldigt mycket kolhydrater, men det är en extremt liten vikt vi använder oss av, så i det stora hela kommer det inte att påverka jättemycket.
Man skulle egentligen faktiskt kunna använda potatismjöl med som är väldigt mycket billigare men funkar lika bra att reda med. sen så vet jag att många rynkar på näsan just för att det är potatis.
Men kolhydratsinnehållet är i stort sett samma, faktiskt lite lägre till och med i potatismjöl.
Det vi inte ska använda oss av är maizena då majs är spannmål som inte ingår i lchf.
Näringsvärden
När vi lägger in alla ingredienserna på Kostbevakningen så får vi fram följande näringsvärden:
Det vi kan utläsa av detta är att vi har ett kolhydratinnehåll som ligger runt 87 gram och om vi räknar med att man får ut 6-8 portioner av detta receptet så hamnar vi någonstans runt 10-15 gram kolhydrater per portion.
Visste du att LCHF-arkivet har massor av goda middagstips? Över 200 goda recept som passar nästan alla!
Ingredienser
- 1,2 kg Nötkött
- 300 g Gul lök
- 400 g Morötter
- 1 tsk Hel kryddpeppar
- 4 Lagerblad
- 1-1,5 liter vatten
- 3 msk Koncentrerad kalvfond
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smör/olja till stekning
- Ca 3 msk arrowrot
Instruktioner
- Börja med att skära köttet i tärningar, 3×3 cm. Det är faktiskt lite lättare att skära köttet om hela stycket är halvfruset.
- Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra med svartpeppar. Lägg över det brynta köttet i din gryta/tryckkokare/slow cooker.
- Skala löken och dela den i klyftor. Bryn den i samma stekpanna som du nyss brynt köttet i (utan att rengöra pannan).
- Häll lite vatten i stekpannan och koka ur den så att du får en fin sky. Häll skyn över köttet.
- Skala morötterna och slanta de rätt grovt, cirka 3-4 cm. Lägg i de tillsammans med köttet.
- Slå på vatten så att det precis täcker kött och grönsaker.
- Låt nu allt koka upp och sedan puttra tills det att köttet är mört och fint. Exakt hur mört du vill att det ska vara är upp till dig. Vissa vill att köttet ska trilla ihop helt av sig själv, dvs man ska kunna dela det med en gaffel och andra vill ha lite tuggmotstånd. Men, utgå från koktiderna i beskrivningen på ett ungefär.
- Provsmaka en köttbit och avgör om du tycker att köttet är klart.
- Blanda arrowrot med lite kallt vatten, bara någon matsked och tillsätt det i grytan under omrörning. Låt det hela koka upp och sänk sedan värmen.
- Servera direkt med de tillbehör som du önskar.