Skarpsås

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 5 röster - Betygsätt

Skarpsås är en kall sås till fisk som nog måste klassas som en klassiker, men tyvärr är den också lite bortglömd. Därför har jag nu…

Läs mer 4 kommentarer Skriv ut
Skarpsås
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning5 minTotalt10 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Skarpsås är en kall sås till fisk som nog måste klassas som en klassiker, men tyvärr är den också lite bortglömd. Därför har jag nu tagit fram ett LCHF-vänligt recept som verkligen väcker liv i såsen igen! En godare kall sås kan du knappast hitta, speciellt inte med en så hög fetthalt.

Innehållsförteckning

  1. Rör ihop en LCHF-vänlig sås
  2. Kall sås som du kan förbereda i god tid
  3. Vad kan jag servera till skarpsåsen?
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Skarpsås hittar du ofta på julbordet och den är otroligt god att servera till kall inkokt lax. Dessa två går helt enkelt hand i hand och står ofta bredvid varandra på buffén. Jag tycker dock att såsen är fantastiskt god överlag och serverar den mer än gärna till fler fiskrätter.

Den är inte bara smarrig att äta utan även lätt att röra ihop. Trots få ingredienser får du rejält med smak. Precis som du hör på namnet så är såsen något skarp i smaken, vilket kommer från vitvinsvinägern.

Rör ihop en LCHF-vänlig skarpsås

Skarpsås har en tydlig dillsmak och kanske är det därför den passar så bra till fisk. Det är trots allt ingen hemlighet att många av oss tycker om att lägga ett dilltäcke på såväl torsk som lax. Både färsk och fryst dill fungerar bra, ta det du har hemma!

Såsen består av fem simpla ingredienser: majonnäs, ägg, dill, vitvinsvinäger och grädde. Helt enkelt sådant de flesta har hemma.

Majonnäs, kokt ägg och dill är tre smaker som verkligen kompletterar varandra och tillsammans med fisk händer det något magiskt i munnen. För lite extra magi kan du testa att slå din egen majonnäs till såsen. Vitvinsvinäger och grädde är de två sista ingredienserna och med vinägern ger du såsen en härlig syra.

Kall sås som du kan förbereda i god tid

Eftersom alla ingredienser är kalla är det enkelt att tillaga såsen. Det enda du behöver förbereda är ägget som ska kokas och hinna svalna innan du rör ihop såsen. Varför inte passa på att koka ett extra ägg till frukosten så är det redo att användas till lunchen eller kvällsmaten.

Det här är en sås du kan förbereda i god tid innan maten ska serveras. Tack vare det utgör den ett perfekt tillbehör på såväl buffébordet som matbordet.

Vad kan jag servera till skarpsås?

Skarpsås har en relativt neutral smak och den passar därför bra till en mängd olika fiskar. Det klassiska serveringsalternativet är att servera såsen till inkokt lax. Det är dock minst lika gott att servera den till varmrökt lax eller varför inte lax i ugn.

Såsens smak gifter sig även väl i munnen tillsammans med rökta räkor och sill. Testa gärna att servera såsen till stekt fisk. Jag kan garantera att det blir glada miner runt bordet.

Eftersom hela tallriken ska vara LCHF-vänlig kan du servera kokta grönsaker till fisken och såsen. Varför inte satsa på broccoli eller blomkål, det passar till det mesta.

Näringsvärde för skarpsås

Skarpsås har ett bra näringsvärde för dig som äter LCHF. Receptet består av fyra portioner och som du kan se på bilden från Kostbevakningen innehåller såsen 86 gram fett. Det blir runt 21,5 gram per portion. Du får dessutom i dig lite extra protein från ägget.

En tabell med näringsvärden för denna skarpsås.

Såsen innehåller en mycket liten mängd kolhydrater från grädden, dillen och vitvinsvinägern. Men det är inget du behöver oroa dig för! Passa istället på att njut av den otroligt goda såsen.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 3 msk Majonnäs
 1 Kallt hackat kokt ägg
 2 msk Hackad dill
 1 dl Vispad grädde
 Salt och peppar

 

Gör så här:

1

Blanda ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 5

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 3 msk Majonnäs
 1 Kallt hackat kokt ägg
 2 msk Hackad dill
 1 dl Vispad grädde
 Salt och peppar

Instruktioner

1

Blanda ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Skarpsås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida