Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka

0
En riktig söndagsmiddag som nog fallit i glömska för många.
Enkla klassiska smaker.
Just denna är gjord på älgkött, men det går lika bra att använda
någon typ av nötstek, t ex fransyska.
Total tid:
1 timme
40 minuter
Servings: 5
Ingredienser
- 1 kg Älgfransyska
- 2 st Gul lök
- 3 st Morötter
- 6 st Ansjovisfileer och lite spad
- 2 st Lagerblad
- 1 msk Hel kryddpeppar
- 0.5 msk Hel vitpeppar
- 1 st Köttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
- 0,5 st Gurka
- 1 msk Senapsfrön
- 2 msk Ättiksprit
- 1 msk Dill
- Salt och peppar
Instructions
Slotstek
- Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta. Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.
- Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad. Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar. Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur. Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.
- Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.
Gräddsås
- Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche. Låt den koka sig tjock.
Pressgurka
- Skiva gurkan tunt. Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.
- Skölj gurkan i vatten. Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!