Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

En riktig söndagsmiddag som nog fallit i glömska för många. Enkla klassiska smaker. Just denna är gjord på älgkött, men det går lika bra att…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka
ANNONS
Profilbild för JohanSkapareJohanFörberedelse10 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 40 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

En riktig söndagsmiddag som nog fallit i glömska för många. Enkla klassiska smaker.
Just denna är gjord på älgkött, men det går lika bra att använda någon typ av nötstek, t ex fransyska.

 

Ingredienser

Mängd5 Portioner
 1 kg Älgfransyska
 2 st Gul lök
 3 st Morötter
 6 st Ansjovisfileer och lite spad
 2 st Lagerblad
 1 msk Hel kryddpeppar
 0,50 msk Hel vitpeppar
 1 st Köttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
 0,50 st Gurka
 1 msk Senapsfrön
 2 msk Ättika
 1 msk Dill
 Salt och peppar

 

Gör så här:

Slotstek
1

Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta.
Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.

2

Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad.
Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar.
Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur.
Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.

3

Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.

Gräddsås
4

Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche.
Låt den koka sig tjock.

Pressgurka
5

Skiva gurkan tunt.
Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.

6

Skölj gurkan i vatten.
Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Älgfransyska
 2 st Gul lök
 3 st Morötter
 6 st Ansjovisfileer och lite spad
 2 st Lagerblad
 1 msk Hel kryddpeppar
 0,50 msk Hel vitpeppar
 1 st Köttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
 0,50 st Gurka
 1 msk Senapsfrön
 2 msk Ättika
 1 msk Dill
 Salt och peppar

Instruktioner

Slotstek
1

Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta.
Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.

2

Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad.
Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar.
Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur.
Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.

3

Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.

Gräddsås
4

Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche.
Låt den koka sig tjock.

Pressgurka
5

Skiva gurkan tunt.
Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.

6

Skölj gurkan i vatten.
Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.

Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida