Smörstekt lax med Sandefjordsås
Sandefjordsås är en god norsk smörsås som passar perfekt till fisk. Servera såsen till en fet laxbit så kommer den verkligen till sin rätt. Såsen är smaksatt med bland annat citron, rom och gräslök. Kan det bli godare än så?
Innehållsförteckning
Det är receptet på smörstekt lax med Sandefjordsås såg jag i en
matlagningsgrupp på Facebook och kände direkt
att det var helt perfekt LCHF-rätt, och dessutom så vacker på bild!
Jag tog kontakt med mannen som hade lagt ut inlägget och frågade om
det var okej att jag la ut hans recept på min sida.
Det är Jim Bruksås som har tagit
fram receptet och tillagat maten. Bild och recept är från
honom.
Sandefjordsås med rom och hackad gräslök
Jag har gjort om receptet på Sandefjordsås lite eftersom jag vill att såsen ska vara mer lik originalsåsen med sina goda smaker. Jag gillar dock hur Jim har lagt till rom i såsen eftersom det tillför en god smak.
I originalreceptet ingår det även hackad gräslök, så det har jag lagt till i ingredienslistan. Det finns dock inte med någon gräslök på receptbilden. I det här receptet får du alltså det bästa av båda världar eftersom du får smak från både rom och gräslök.
Såsen innehåller även gott om grädde, crème fraiche och smör, vilket skapar en otroligt härlig, krämig och smörig konsistens.
Så här gör du
Sandefjordsås är en otroligt god sås till fisk och den passar egentligen till all typ av fisk. Eftersom smaken är relativt neutral så kan du själv välja om du vill servera den till lax eller en vit fiskbit.
Såsen är riktigt enkel att tillaga. Du börjar med att värma upp crème fraiche och grädde så att du sedan kan vispa ner smöret som får smälta i den varma massan. Därefter tillsätter du alla goda kryddor och smaker. Kan det bli enklare än så att göra en riktigt god sås till fisk?
Näringsvärde
Sandefjordsås är den ultimata LCHF-såsen. Den innehåller nämligen gott om fett från crème fraiche, grädde och smör. Med tanke på att du dessutom serverar såsen till en fet bit fisk så får du en fullgod måltid enligt LCHF och keto.
Enligt Kostbevakningen innehåller såsen hela 192 gram fett, vilket blir runt 48 gram fett per portion.
Lycka till med receptet och låt väl smaka!
Ingredienser
Laxen
- 600 g Lax
- 30 g Smör att steka i
- salt
- nymalen svartpeppar
Sandefjordsås
- 1,5 dl Grädde
- 1,5 dl Crème fraiche
- 100 g Smör
- 1 st Citron
- 1 msk Kaviar (rom)
- 4 msk Finskuren gräslök
- salt
- nymalen svartpeppar
Smörstekt sparris
- 400 g Grön färsk sparris
- Smör att steka i
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
Sandefjordsåsen
- Vi börjar med såsen, då laxen och sparrisen inte tar så lång tid att göra.
- Blanda ihop crème fraiche och grädde i en kastrull och värm på den. Den ska inte koka, men bli varm.
- Låt kastrullen stå på medelvärme. Vispa ner smöret i omgångar, det vill säga tillsätt en klick i taget tills det att du har vispat ner allt smör.
Stekt lax
- Värm upp en stekpanna och lägg i en klick smör.
- Lägg i laxbitarna med skinnsidan uppåt.
- Stek på 2-3 minuter tills du har fått en fin stekyta.
- Vänd fisken och låt den steka 2-3 minuter till. Salta och peppra.
- Ta upp fisken och lägg den på en tallrik vid sidan av och håll den lite varm. Lägg gärna lite folie över så håller den sig.
- Lägg nu upp fint på en tallrik. Sparrisen i botten, laxen ovanpå och sedan såsen över det. Toppa med lite dill och lite rom om du vill.