Smörstekt lax med Sandefjordsås

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 26 röster - Betygsätt

Sandefjordsås är en god norsk smörsås som passar perfekt till fisk. Servera såsen till en fet laxbit så kommer den verkligen till sin rätt. Såsen…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Smörstekt lax med Sandefjordsås
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning10 minTotalt20 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Sandefjordsås är en god norsk smörsås som passar perfekt till fisk. Servera såsen till en fet laxbit så kommer den verkligen till sin rätt. Såsen är smaksatt med bland annat citron, rom och gräslök. Kan det bli godare än så?

Innehållsförteckning

  1. Sandefjordsås med rom och hackad gräslök
  2. Så här gör du
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Det är receptet på smörstekt lax med Sandefjordsås såg jag i en matlagningsgrupp på Facebook och kände direkt att det var helt perfekt LCHF-rätt, och dessutom så vacker på bild! Jag tog kontakt med mannen som hade lagt ut inlägget och frågade om det var okej att jag la ut hans recept på min sida.
Det är Jim Bruksås som har tagit fram receptet och tillagat maten. Bild och recept är från honom.

Smörstekt lax med Sandefjordsås | LCHF-arkivet

Sandefjordsås med rom och hackad gräslök

Jag har gjort om receptet på Sandefjordsås lite eftersom jag vill att såsen ska vara mer lik originalsåsen med sina goda smaker. Jag gillar dock hur Jim har lagt till rom i såsen eftersom det tillför en god smak.

I originalreceptet ingår det även hackad gräslök, så det har jag lagt till i ingredienslistan. Det finns dock inte med någon gräslök på receptbilden. I det här receptet får du alltså det bästa av båda världar eftersom du får smak från både rom och gräslök.

Såsen innehåller även gott om grädde, crème fraiche och smör, vilket skapar en otroligt härlig, krämig och smörig konsistens.

Så här gör du

Sandefjordsås är en otroligt god sås till fisk och den passar egentligen till all typ av fisk. Eftersom smaken är relativt neutral så kan du själv välja om du vill servera den till lax eller en vit fiskbit.

Såsen är riktigt enkel att tillaga. Du börjar med att värma upp crème fraiche och grädde så att du sedan kan vispa ner smöret som får smälta i den varma massan. Därefter tillsätter du alla goda kryddor och smaker. Kan det bli enklare än så att göra en riktigt god sås till fisk?

Näringsvärde

Sandefjordsås är den ultimata LCHF-såsen. Den innehåller nämligen gott om fett från crème fraiche, grädde och smör. Med tanke på att du dessutom serverar såsen till en fet bit fisk så får du en fullgod måltid enligt LCHF och keto.

En tabell med näringsvärden för detta recpetet på lax med sandefjordsås.

Enligt Kostbevakningen innehåller såsen hela 192 gram fett, vilket blir runt 48 gram fett per portion.

Lycka till med receptet och låt väl smaka!

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
Laxen
 600 g Lax4 portionsbitar
 Nymalen svartpeppar
Sandefjordsås
 1,50 deciliter Grädde
 1,50 deciliter Crème fraiche
 100 g Smör
 1 st CitronAnvänd gärna ekologisk citron då vi ska använda skalet.
 1 msk Kaviar (rom)Stenbitrom, löjrom, sikrom eller annan rom som du tycker om.
 4 msk Finskuren gräslök
 SaltEfter smak
 Svartpeppar, nymalen
Smörstekt sparris
 400 g Grön färsk sparris
 SaltEfter smak
 Nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

Sandefjordsåsen
1

Vi börjar med såsen, då laxen och sparrisen inte tar så lång tid att göra.

2

Blanda ihop crème fraiche och grädde i en kastrull och värm på den. Den ska inte koka, men bli varm.

3

Låt kastrullen stå på medelvärme.
Vispa ner smöret i omgångar, det vill säga tillsätt en klick i taget tills det att du har vispat ner allt smör.

4

Tillsätt rivet skal från en halv citron och 2 tsk pressad citron i såsen.

5

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den hackade gräslöken och rommen.
Smaka av med salt och peppar.

Stekt lax
6

Värm upp en stekpanna och lägg i en klick smör.

7

Lägg i laxbitarna med skinnsidan uppåt.

8

Stek på 2-3 minuter tills du har fått en fin stekyta.

9

Vänd fisken och låt den steka 2-3 minuter till.
Salta och peppra.

10

Ta upp fisken och lägg den på en tallrik vid sidan av och håll den lite varm. Lägg gärna lite folie över så håller den sig.

11

Lägg i en klick smör till i stekpannan och stek på sparrisen tills den är lagom al dente. Det brukar räcka med 3-4 minuter om det är fin sparris.
Salta och peppra och pressa lite citron över.

12

Lägg nu upp fint på en tallrik.
Sparrisen i botten, laxen ovanpå och sedan såsen över det.
Toppa med lite dill och lite rom om du vill.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 26

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Laxen
 600 g Lax4 portionsbitar
 Nymalen svartpeppar
Sandefjordsås
 1,50 deciliter Grädde
 1,50 deciliter Crème fraiche
 100 g Smör
 1 st CitronAnvänd gärna ekologisk citron då vi ska använda skalet.
 1 msk Kaviar (rom)Stenbitrom, löjrom, sikrom eller annan rom som du tycker om.
 4 msk Finskuren gräslök
 SaltEfter smak
 Svartpeppar, nymalen
Smörstekt sparris
 400 g Grön färsk sparris
 SaltEfter smak
 Nymalen svartpeppar

Instruktioner

Sandefjordsåsen
1

Vi börjar med såsen, då laxen och sparrisen inte tar så lång tid att göra.

2

Blanda ihop crème fraiche och grädde i en kastrull och värm på den. Den ska inte koka, men bli varm.

3

Låt kastrullen stå på medelvärme.
Vispa ner smöret i omgångar, det vill säga tillsätt en klick i taget tills det att du har vispat ner allt smör.

4

Tillsätt rivet skal från en halv citron och 2 tsk pressad citron i såsen.

5

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den hackade gräslöken och rommen.
Smaka av med salt och peppar.

Stekt lax
6

Värm upp en stekpanna och lägg i en klick smör.

7

Lägg i laxbitarna med skinnsidan uppåt.

8

Stek på 2-3 minuter tills du har fått en fin stekyta.

9

Vänd fisken och låt den steka 2-3 minuter till.
Salta och peppra.

10

Ta upp fisken och lägg den på en tallrik vid sidan av och håll den lite varm. Lägg gärna lite folie över så håller den sig.

11

Lägg i en klick smör till i stekpannan och stek på sparrisen tills den är lagom al dente. Det brukar räcka med 3-4 minuter om det är fin sparris.
Salta och peppra och pressa lite citron över.

12

Lägg nu upp fint på en tallrik.
Sparrisen i botten, laxen ovanpå och sedan såsen över det.
Toppa med lite dill och lite rom om du vill.

Smörstekt lax med Sandefjordsås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida