Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 7 röster - Betygsätt

Detta receptet på smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör är ett recept jag hittade på när min käre far var på besök som…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

LCHF-arkivet TV: Klipp om mat & dryck

Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse1 tim 20 minTillagning30 minTotalt1 tim 50 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Detta receptet på smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör är ett recept jag hittade på när min käre far var på besök som älskar att äta god torsk.

Jag har lagat torskrygg till honom många gånger, men ville hitta på någon ny smakkombination som vi inte hade testat tidigare.

Efter att ha klurat lite fram och tillbaka så kom jag fram till att rödbetsfräs med färska rödbetor, kapris och lök skulle passa riktigt bra tillsammans med lite brynt smör och även lite smörstekta kantareller.

Det hela blev en väldigt fräsch och lätt lunch som han fick avnjuta några timmar innan hemresa. Farsan var mycket nöjd!

Tycker du att det är svårt att steka fisken perfekt, då kan du istället använda ugnen och tillaga din torsk i ugn.

Är du ute efter något annat att servera till middag, spana då in alla mina goda middagstips.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
Torskryggen
 4 st Portionsbitar torskrygg150-200 gram styck.
 1 l Vatten
 20 g Salt
Rödbetsfräs
 250 g Färska rödbetor, skalade
 70 g Kapris
 100 g Gul lök
 50 g Smör
Brynt smör
 150 g Smör
Tillbehör
 Kantareller
 Svartpeppar, nymalen
ANNONS

 

Gör så här:

Rimma torsken
1

Blanda ihop vatten och salt i en bunke. Rör om tills det att saltet har lösts upp.

2

Lägg i torsken så att den täcks av saltvattnet.

3

Låt ligga cirka en timme.

4

Ta upp torsken när den fått rimmas och låt den ligga på hushållspapper och rinna av.

Rödbetsfräs
5

Hacka löken och skär rödbetorna i fina tärningar.

6

Fräs på detta i en stekpanna med smör på medelvärme. Det ska absolut inte få någon färg, utan ska fräsas tills det att rödbetorna är al dente, dvs är mjuka med lite tuggmotstånd.

7

Tillsätt kaprisen, peppra lite med nymalen svartpeppar och blanda ihop och låt fräsa några minuter till.

Ställ åt sidan så länge.

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Brynt smör
8

Ta fram en kastrull och lägg i smöret.

Ta även fram en värmetålig bunke eller en annan kastrull som du har i närheten för att hälla över det brynta smöret i när det är klart.

9

Värm nu upp smöret på medelhög värme samtidigt som du hela tiden rör om i smöret under tiden.

Anledningen att vi rör om i smöret är för att man ska få en jämn bryning av smöret och att inte mjölkproteinet ska bli bränt. Dessutom så lämnar du inte spisen om du hela tiden skall röra om! 🙂

10

Smöret kommer att börja koka och bubbla en hel del, vilket beror på att vattnet som finns i smöret kokar bort. Det är fullt normalt, men även här är det viktigt att du rör om så att det inte kokar över helt plötsligt.

Efter en stund så kommer du böja se att smöret börjar ändra färg. Det blir ett gulare skum och färgen ändras hela tiden mot det brunare hållet.

11

Nu gäller det att vara på tå och även sänka värmen lite på plattan.

12

Håll koll på smöret och ta bort det från värmen är det har fått en vacker ljusmörk brun nyans. Det är svårt att förklara färgskalan, så detta är något man måste lära sig med tiden. Men, det ska inte vara bränt och det ska dofta lite nötigt om smöret.

När du har fått en fin färg på det brynta smöret så häller du över det i en kall bunke/kastrull så att uppvärmningen avstannar. Låter du det ligga kvar i samma kastrull så finns det restvärme kvar i botten av kastrullen som riskerar att bränna smöret.

Ställ åt sidan på spisen.

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Steka torskryggen
13

Torka av fisken ordentligt med hushållspapper.

14

Värm på en stekpanna och tillsätt en klick smör och lite olja.

15

Lägg i torsken i stekpannan och låt steka på rätt hög värme tills det att du har fått en vacker stekyta. Cirka 3-4 minuter.

Vänd försiktigt och sänk värmen.

16

Låt steka några minuter till så att du kan se på kanten av fisken att värmen har gått igenom helt. Om du har riktigt stora fina bitar torskrygg, så kan jag varmt rekommendera att sätta i en stektermometer och att du inte steker dom mer än 50° i kärntemperatur.

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Smörstekta kantareller
17

Om du vill ha lite smörstekta kantareller till, så steker du dom lite snabbt i smör och bara lite salt och peppar som krydda.

Upplägg
18

Lägg upp på varm tallrik och häll det brynta smöret runt om fisken.

Servera direkt och njut av underbar mat!

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.9 / 5. Antal röster: 7

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Torskryggen
 4 st Portionsbitar torskrygg150-200 gram styck.
 1 l Vatten
 20 g Salt
Rödbetsfräs
 250 g Färska rödbetor, skalade
 70 g Kapris
 100 g Gul lök
 50 g Smör
Brynt smör
 150 g Smör
Tillbehör
 Kantareller
 Svartpeppar, nymalen

Instruktioner

Rimma torsken
1

Blanda ihop vatten och salt i en bunke. Rör om tills det att saltet har lösts upp.

2

Lägg i torsken så att den täcks av saltvattnet.

3

Låt ligga cirka en timme.

4

Ta upp torsken när den fått rimmas och låt den ligga på hushållspapper och rinna av.

Rödbetsfräs
5

Hacka löken och skär rödbetorna i fina tärningar.

6

Fräs på detta i en stekpanna med smör på medelvärme. Det ska absolut inte få någon färg, utan ska fräsas tills det att rödbetorna är al dente, dvs är mjuka med lite tuggmotstånd.

7

Tillsätt kaprisen, peppra lite med nymalen svartpeppar och blanda ihop och låt fräsa några minuter till.

Ställ åt sidan så länge.

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Brynt smör
8

Ta fram en kastrull och lägg i smöret.

Ta även fram en värmetålig bunke eller en annan kastrull som du har i närheten för att hälla över det brynta smöret i när det är klart.

9

Värm nu upp smöret på medelhög värme samtidigt som du hela tiden rör om i smöret under tiden.

Anledningen att vi rör om i smöret är för att man ska få en jämn bryning av smöret och att inte mjölkproteinet ska bli bränt. Dessutom så lämnar du inte spisen om du hela tiden skall röra om! 🙂

10

Smöret kommer att börja koka och bubbla en hel del, vilket beror på att vattnet som finns i smöret kokar bort. Det är fullt normalt, men även här är det viktigt att du rör om så att det inte kokar över helt plötsligt.

Efter en stund så kommer du böja se att smöret börjar ändra färg. Det blir ett gulare skum och färgen ändras hela tiden mot det brunare hållet.

11

Nu gäller det att vara på tå och även sänka värmen lite på plattan.

12

Håll koll på smöret och ta bort det från värmen är det har fått en vacker ljusmörk brun nyans. Det är svårt att förklara färgskalan, så detta är något man måste lära sig med tiden. Men, det ska inte vara bränt och det ska dofta lite nötigt om smöret.

När du har fått en fin färg på det brynta smöret så häller du över det i en kall bunke/kastrull så att uppvärmningen avstannar. Låter du det ligga kvar i samma kastrull så finns det restvärme kvar i botten av kastrullen som riskerar att bränna smöret.

Ställ åt sidan på spisen.

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Steka torskryggen
13

Torka av fisken ordentligt med hushållspapper.

14

Värm på en stekpanna och tillsätt en klick smör och lite olja.

15

Lägg i torsken i stekpannan och låt steka på rätt hög värme tills det att du har fått en vacker stekyta. Cirka 3-4 minuter.

Vänd försiktigt och sänk värmen.

16

Låt steka några minuter till så att du kan se på kanten av fisken att värmen har gått igenom helt. Om du har riktigt stora fina bitar torskrygg, så kan jag varmt rekommendera att sätta i en stektermometer och att du inte steker dom mer än 50° i kärntemperatur.

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Smörstekta kantareller
17

Om du vill ha lite smörstekta kantareller till, så steker du dom lite snabbt i smör och bara lite salt och peppar som krydda.

Upplägg
18

Lägg upp på varm tallrik och häll det brynta smöret runt om fisken.

Servera direkt och njut av underbar mat!

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida