Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör
Detta receptet på smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör är ett recept jag hittade på när min käre far var på besök som älskar att äta god torsk.
Jag har lagat torskrygg till honom många gånger, men ville hitta på någon ny smakkombination som vi inte hade testat tidigare.
Efter att ha klurat lite fram och tillbaka så kom jag fram till att rödbetsfräs med färska rödbetor, kapris och lök skulle passa riktigt bra tillsammans med lite brynt smör och även lite smörstekta kantareller.
Det hela blev en väldigt fräsch och lätt lunch som han fick avnjuta några timmar innan hemresa. Farsan var mycket nöjd!
Tycker du att det är svårt att steka fisken perfekt, då kan du istället använda ugnen och tillaga din torsk i ugn.
Är du ute efter något annat att servera till middag, spana då in alla mina goda middagstips.
Ingredienser
Instruktioner
Rimma torsken
- Blanda ihop vatten och salt i en bunke. Rör om tills det att saltet har lösts upp.
- Lägg i torsken så att den täcks av saltvattnet.
- Låt ligga cirka en timme.
- Ta upp torsken när den fått rimmas och låt den ligga på hushållspapper och rinna av.
Rödbetsfräs
- Hacka löken och skär rödbetorna i fina tärningar.
- Tillsätt kaprisen, peppra lite med nymalen svartpeppar och blanda ihop och låt fräsa några minuter till.Ställ åt sidan så länge.
Brynt smör
- Ta fram en kastrull och lägg i smöret.Ta även fram en värmetålig bunke eller en annan kastrull som du har i närheten för att hälla över det brynta smöret i när det är klart.
- Värm nu upp smöret på medelhög värme samtidigt som du hela tiden rör om i smöret under tiden.Anledningen att vi rör om i smöret är för att man ska få en jämn bryning av smöret och att inte mjölkproteinet ska bli bränt. Dessutom så lämnar du inte spisen om du hela tiden skall röra om! 🙂
- Smöret kommer att börja koka och bubbla en hel del, vilket beror på att vattnet som finns i smöret kokar bort. Det är fullt normalt, men även här är det viktigt att du rör om så att det inte kokar över helt plötsligt.Efter en stund så kommer du böja se att smöret börjar ändra färg. Det blir ett gulare skum och färgen ändras hela tiden mot det brunare hållet.
- Nu gäller det att vara på tå och även sänka värmen lite på plattan.
- Håll koll på smöret och ta bort det från värmen är det har fått en vacker ljusmörk brun nyans. Det är svårt att förklara färgskalan, så detta är något man måste lära sig med tiden. Men, det ska inte vara bränt och det ska dofta lite nötigt om smöret.När du har fått en fin färg på det brynta smöret så häller du över det i en kall bunke/kastrull så att uppvärmningen avstannar. Låter du det ligga kvar i samma kastrull så finns det restvärme kvar i botten av kastrullen som riskerar att bränna smöret.Ställ åt sidan på spisen.
Steka torskryggen
- Torka av fisken ordentligt med hushållspapper.
- Värm på en stekpanna och tillsätt en klick smör och lite olja.
- Lägg i torsken i stekpannan och låt steka på rätt hög värme tills det att du har fått en vacker stekyta. Cirka 3-4 minuter.Vänd försiktigt och sänk värmen.
- Låt steka några minuter till så att du kan se på kanten av fisken att värmen har gått igenom helt. Om du har riktigt stora fina bitar torskrygg, så kan jag varmt rekommendera att sätta i en stektermometer och att du inte steker dom mer än 50° i kärntemperatur.