Smulig äppelpaj
Smulig äppelpaj är en klassisk dessert i LCHF-tappning som kombinerar de varma, kryddiga smakerna av äpple och kanel med ett krispigt smultäcke.
Istället för traditionellt mjöl och socker används här kokosmjöl och sötning för att skapa en lågkolhydratsvänlig paj som passar perfekt för höstmys eller som en söt avslutning på en middag.
Med sin gyllene yta och doften av äpple och kanel sprider denna paj en hemtrevlig känsla och är dessutom enkel att tillaga.
Servera gärna med en klick vispad grädde eller vaniljsås för en komplett smakupplevelse.
Får man äta äpplen om man äter LCHF?
Detta är en tolkningsfråga och normalt sett har jag inte släppt igenom recept, eller publicerat recept med frukt överlag, men tiderna förändras och man kan se på detta med frukt som ett i många fall bättre alternativ som ”sötsak” än att trycka i sig några bitar med mörk choklad till exempel.
Hela detta receptet innehåller cirka 12 gram kolhydrater per portion, det är faktiskt inte alls så farligt om man tänker på att det finns väldigt många olika chokladrecept som innehåller bra högre mängd kolhydrater. Anpassa bara ditt intag av kolhydrater för resten av dagen. 🙂
Så med det sagt, så tycker jag att det kan vara helt ok att äta en liten portion med äppelpaj och ta tillvara på de mängder av äpplen som vi årligen får i våra trädgårdar.
/LCHF-arkivet
Andra goda efterättspajer
Ingredienser
- 100 g smör
- 1.5 dl kokosmjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 50 g skållad sötmandel
- 2 msk sötning
- 3 st små till medelstora äpplen
- 0.5 tsk malen kanel
- 0.5 tsk malen kardemumma
Instruktioner
- Ta fram smöret en stund innan, då blir det blir lättare att blanda ihop smuldegen.
- Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme.
- Blanda smör, kokosmjöl, mandelmjöl och sötströ väl till en deg. Du kan till exempel använda en elvisp för att blanda degen.
- Grovhacka mandeln.
- Skala och tärna äpplena och lägg i en ugnsform.
- Strö över kanel och kardemumma på äppelbitarna och blanda om.
- Ta smuldegen och lägg som ett täcke över äpplena.
- Toppa pajen med hackad mandel.
- Grädda i mitten av ugnen i 15-20 min.