Bostongurka, gurkmix eller hackad gurka som det egentligen heter då just Bostongurka är ett skyddat varumärkesnamn, det är ju en klassiker på många sätt och vis.
Hur många är det inte som har ätit Bostongurka på en varm korv med bröd liksom?
Innehållsförteckning
Om mitt recept
I år så har jag odlat enorma mängder med gurka. Jag har skänkt bort till höger och vänster, men står ändå kvar med mängder av gurka och då tänkte jag lite på vad man skulle kunna göra för något som har lång hållbarhet och ändå är riktigt gott? Jag kom fram till Bostongurka.
Men, den innehåller ju rätt så mycket socker som standard, så trogen lchf som jag är så klurade jag på om man kan göra den sockerfri, vilket man självklart kan göra genom att använda sötningsmedel istället.
För att öka på hållbarheten lite så tillsatte jag även ytterst lite natriumbensoat, då man inte har konserveringen från socker. Däremot så har du fortfarande de konserverande egenskaperna från ättikan kvar.
Så, hållbarheten på denna Bostongurkan är ändå bra, jag skulle tro att om du hanterar innehållet och burkarna rätt, så håller den oöppnad minst ett halvår (lite killgissning).
Kuriosa om Bostongurka
Visste du att man kom på receptet till Bostongurka för att minska på svinnet när man gör inlagd gurka?
Felix som står bakom produkten i sig vill använda de ändbitarna som man skär av när man gör saltgurka och smörgåsgurka och hittade då på produkten Bostongurka som egentligen då är en hackad gurka i en sockerlag med paprika och lök samt kryddor.
Tänk vilken fantastisk produkt att skapa från svinn egentligen, något som kastades bort.
(Källa: Wikipedia)
Förvaring av Bostongurka
Du kan förvara gurkan på flera olika sätt. OM du inte vill använda konserveringsmedel, då kan du förvara den i kyl, men då är det rätt snabb förtäring som gäller.
Tänk på att sterilisera dina burkar ordentligt och att du inte är och petar inne i de efter att du har steriliserat de. (Läs mer om sterilisering i instruktionerna.)
Du kan även frysa gurkan om du vill, då behövs inte något konserveringsmedel. Dock så måste gurkan ätas upp rätt snabbt efter att du tinat den.
Detta receptet ger på ett ungefär 1 liter Bostongurka.
Hacka gurkan. Jag använde mig av av en matberedare och körde i pulsationer tills det att gurkan var lagom hackad. Det ska inte vara helt finhackat, för då blir det bara gröt.
Häll upp i en bunke.
Hacka lök och paprika på samma sätt som gurkan.
Häll i samma bunke som gurkan.
Koka upp ingredienserna till ättikslagen. Det behöver bara koka upp så att sötningen smälter.
Blanda ner grönsakerna och koka upp allt.
Låt sjuda i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
OM du ska använda natriumbensoat, så tillsätter du det nu.
Ta upp 0,5 dl gurkmix och blanda ner natriumbensoaten i den.
Stäng av värmen på plattan och dra kastrullen åt sidan.
Blanda ner gurkan som du blandade ner natriumbensoaten i och blanda ut det med den övriga gurkmixen.
Det får absolut inte koka igen.
Sterilisera nu dina burkar.
Det gör du genom att lägga ner burkarna och locken i kokande vatten. Sen tar du upp de med en tång eller liknande och ställer åt sidan.
Häll upp gurkmixen i dina burkar.
Sätt på locket och dra åt ordentligt så det är riktigt tätt.
Ställ och svalna. Då kommer det skapas ett vakuum i burken med.
Förvara svalt när de har svalnat av.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Hacka gurkan. Jag använde mig av av en matberedare och körde i pulsationer tills det att gurkan var lagom hackad. Det ska inte vara helt finhackat, för då blir det bara gröt.
Häll upp i en bunke.
Hacka lök och paprika på samma sätt som gurkan.
Häll i samma bunke som gurkan.
Koka upp ingredienserna till ättikslagen. Det behöver bara koka upp så att sötningen smälter.
Blanda ner grönsakerna och koka upp allt.
Låt sjuda i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
OM du ska använda natriumbensoat, så tillsätter du det nu.
Ta upp 0,5 dl gurkmix och blanda ner natriumbensoaten i den.
Stäng av värmen på plattan och dra kastrullen åt sidan.
Blanda ner gurkan som du blandade ner natriumbensoaten i och blanda ut det med den övriga gurkmixen.
Det får absolut inte koka igen.
Sterilisera nu dina burkar.
Det gör du genom att lägga ner burkarna och locken i kokande vatten. Sen tar du upp de med en tång eller liknande och ställer åt sidan.
Häll upp gurkmixen i dina burkar.
Sätt på locket och dra åt ordentligt så det är riktigt tätt.
Ställ och svalna. Då kommer det skapas ett vakuum i burken med.
Förvara svalt när de har svalnat av.