Sockerfri lingon och rabarbersaft

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 3 röster - Betygsätt

Sommar innebär rabarbertider och jag har funderat på vad mer än rabarberpaj man kan göra med alla rabarber som växer i trädgården. Då kom jag…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Sockerfri lingon och rabarbersaft
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 timTotalt1 tim 15 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Sommar innebär rabarbertider och jag har funderat på vad mer än rabarberpaj man kan göra med alla rabarber som växer i trädgården. Då kom jag på att man borde kunna göra en god saft. Denna lingon och rabarbersaft är helt sockerfri (sötningsmedel istället) och har en härlig ton av kanel och vanilj dessutom.

Anledningen till att jag har lingon i saften är dels att den får lite mörkare färg, lite smak av lingon men framförallt så innehåller lingon naturligt ett konserveringsmedel som heter bensoesyra.

Normalt sett så har sockret en konserverande förmåga i saft men det plockar man ju bort i detta recept.

Hållbarheten vet jag inte än, så det får jag uppdatera när jag väl har koll på det.

Receptet ger 1 liter saft som man sedan späder ut ungefär 1:4. Häll gärna upp på mindre flaskor, t ex fyra stycken som är 0,25 liter.

Det går utmärkt att använda frusen rabarber med.

Kategori

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 1 kg Rabarber
 1,5 dl Lingon
 1 st Kanelstång
 ½ Vaniljstång
 7 dl Vatten
 1,50 deciliter Nick's Use Like Sugar
 ½ Citron

 

Gör så här:

1

Skölj och skär rabarbern i cirka 2 cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull.

3

Tillsätt lingon, vatten, kanelstång och vaniljstång. OBS, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Se till att få med både kärnor och stången i rabarbern.

5

Låt koka upp och låt det hela koka tills rabarbern är mjuk och nästan har trillat ihop helt.

7

Häll upp rabarbern i en silduk eller finmaskig sil och låt det stå och självrinna i cirka 30 minuter.

9

Rengör kastrullen och häll tillbaka saften.

11

Tillsätt Sukrin+ och pressa ner saften från citronen. Låt allt koka upp.

13

När det kokar så kommer det att bildas lite skum, detta skall man ta bort tills det att du har en saft som är så gott som genomskinlig.

15

Smaka av saften och se om du vill ha mer sötma eller inte.

17

Häll upp på väl rengjorda och uppvärmda flaskor. Häll kokande vatten i dem innan du häller i saften så blir de ordentligt desinficerade.i:9a

19

Ställ undan och låt svalna. Förvara kallt sedan.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Rabarber
 1,5 dl Lingon
 1 st Kanelstång
 ½ Vaniljstång
 7 dl Vatten
 1,50 deciliter Nick's Use Like Sugar
 ½ Citron

Instruktioner

1

Skölj och skär rabarbern i cirka 2 cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull.

3

Tillsätt lingon, vatten, kanelstång och vaniljstång. OBS, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Se till att få med både kärnor och stången i rabarbern.

5

Låt koka upp och låt det hela koka tills rabarbern är mjuk och nästan har trillat ihop helt.

7

Häll upp rabarbern i en silduk eller finmaskig sil och låt det stå och självrinna i cirka 30 minuter.

9

Rengör kastrullen och häll tillbaka saften.

11

Tillsätt Sukrin+ och pressa ner saften från citronen. Låt allt koka upp.

13

När det kokar så kommer det att bildas lite skum, detta skall man ta bort tills det att du har en saft som är så gott som genomskinlig.

15

Smaka av saften och se om du vill ha mer sötma eller inte.

17

Häll upp på väl rengjorda och uppvärmda flaskor. Häll kokande vatten i dem innan du häller i saften så blir de ordentligt desinficerade.i:9a

19

Ställ undan och låt svalna. Förvara kallt sedan.

Sockerfri lingon och rabarbersaft
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida