Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Sockerfri lingon och rabarbersaft

4,34 av 3 röster
Sockerfri lingon och rabarbersaft

Sommar innebär rabarbertider och jag har funderat på vad mer än rabarberpaj man kan göra med alla rabarber som växer i trädgården. Då kom jag på att man borde kunna göra en god saft. Denna lingon och rabarbersaft är helt sockerfri (sötningsmedel istället) och har en härlig ton av kanel och vanilj dessutom.

Anledningen till att jag har lingon i saften är dels att den får lite mörkare färg, lite smak av lingon men framförallt så innehåller lingon naturligt ett konserveringsmedel som heter bensoesyra.

Normalt sett så har sockret en konserverande förmåga i saft men det plockar man ju bort i detta recept.

Hållbarheten vet jag inte än, så det får jag uppdatera när jag väl har koll på det.

Receptet ger 1 liter saft som man sedan späder ut ungefär 1:4. Häll gärna upp på mindre flaskor, t ex fyra stycken som är 0,25 liter.

Det går utmärkt att använda frusen rabarber med.

Total tid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 10
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

  • 1 kg Rabarber
  • 1,5 dl Lingon
  • 1 st Kanelstång
  • ½ Vaniljstång
  • 7 dl Vatten
  • 1,5 dl sötning
  • ½ Citron

Instruktioner

  • Skölj och skär rabarbern i cirka 2 cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull.
  • Tillsätt lingon, vatten, kanelstång och vaniljstång. OBS, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Se till att få med både kärnor och stången i rabarbern.
  • Låt koka upp och låt det hela koka tills rabarbern är mjuk och nästan har trillat ihop helt.
  • Häll upp rabarbern i en silduk eller finmaskig sil och låt det stå och självrinna i cirka 30 minuter.
  • Rengör kastrullen och häll tillbaka saften.
  • Tillsätt Sukrin+ och pressa ner saften från citronen. Låt allt koka upp.
  • När det kokar så kommer det att bildas lite skum, detta skall man ta bort tills det att du har en saft som är så gott som genomskinlig.
  • Smaka av saften och se om du vill ha mer sötma eller inte.
  • Häll upp på väl rengjorda och uppvärmda flaskor. Häll kokande vatten i dem innan du häller i saften så blir de ordentligt desinficerade.i:9a
  • Ställ undan och låt svalna. Förvara kallt sedan.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg