Sockerfri lingonsylt

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 11 röster - Betygsätt

Att göra egen sockerfri lingonsylt, det är inte alls svårt. Du behöver ju självklart ge dig ut i skogen och plocka, om du inte tänker…

Läs mer 1 kommentarer Skriv ut
Sockerfri lingonsylt

LCHF-arkivet TV: Klipp om mat & dryck

Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning10 minTotalt25 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Att göra egen sockerfri lingonsylt, det är inte alls svårt. Du behöver ju självklart ge dig ut i skogen och plocka, om du inte tänker köpa färska lingon av någon förstås.
Det här receptet funkar kanon för att göra en lingonsylt som inte bara är hemgjord, utan även god och sockerfri. Perfekt för dig som är diabetiker eller bara vill minska ner på mängden kolhydrater.

Innehållsförteckning

  1. Lingon - Ett magiskt bär
  2. Hållbarhet
  3. Sötning
  4. Förvaring
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

ANNONS


Lingon, ett fantastiskt bär

Förstå och främst, att kunna ge sig ut i skogen och plocka sina egna lingon, helt gratis och dessutom få frisk luft och motion på köpet, bara det är värt allt!
Men, lingon är ett helt fantastiskt bär.

Det är fullproppat av vitaminer, A, B, C och E, men dessutom fosfor, järn, kalcium och kalium för att nämna några ämnen.

lingon Sockerfri lingonsylt

Lingon innehåller ett ämne som heter quercitin som främjar kroppens produktion av insulin. Den motverkar även allergier och infektioner.
Dessutom så stabiliserar lingon blodsockret, vilket gör det ännu bättre för diabetiker eller oss som äter lchf. Om man dessutom gör en sockerfri variant som detta receptet är, så har du en lingonsylt som är perfekt för diabetiker.

Vill du läsa mer om nyttigheterna i lingon kan du läsa lite här:

- Visste du det här om lingon?
- Lingon, därför borde vi frossa i hälsobäret

Konservering & hållbarhet

Många vill nog påstå att man måste ha socker i sin hemkokta lingonsylt för att den ska hålla länge, men så är faktiskt inte fallet.

Lingon innehåller naturligt bensoesyra som i sig är konserverande, så något konserveringsmedel behövs inte. Se till att använda väl rengjorda och steriliserade burkar och lock. Man brukar ju säga att socker normalt är det som man använder för att konservera sylt, men just med lingonsylt behövs det inte, så då man kan utan bekymmer göra en sockerfri lingonsylt.

Jag har haft oöppnade burkar som har stått i ett svalt skafferi och varit helt perfekta upp till ett år efter att jag kokade sylten. Så länge man bara ser till att använda rena burkar och redskap.

ANNONS


Sötningsmedel

När det gäller sötningsmedel så är det mycket en fråga som smak och vilka preferenser man har. Själv har jag valt att använda mig av Nick´s Use Like Sugar då jag tycker att den är absolut godast, men det funkar lika bra med vilket sötningsmedel som helst i min lista över godkända sötningsmedel.

Förvara din lingonsylt

Ett tips är att göra lite mindre burkar, så att du hinner äta upp det när du väl öppnar en burk.
Oöppnad burk kommer hålla riktigt länge, men så fort du öppnar burken och tillför syre och annat, då kommer hållbarheten att minska. Så, gör hellre många mindre burkar.

Men, jag har även gjort burkar på 750 g som har hållit fler månader efter att vi öppnat burken. Även där handlar det mycket om grundläggande hygien, det vill säga att man inte använder smutsiga redskap när man tar sylt och att man inte är där och petar med fingrar eller liknande.

Om du förvarar din öppnade lingonsylt i kylen, så kommer den hålla länge.

Oöppnade burkar kan du förvara svalt och mörkt. Vi förvarar våra i ett förråd som håller strax under 10 grader på vintern.

Lingonsylten kan du sedan ha till klassiska rätter som köttbullar, köttfärsbiffar och för att inte glömma bort en underbar kålpudding.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd1 Portion
 1,20 kg Färska lingon
 2 deciliter Vatten
 3 deciliter Sötning
ANNONS

 

Gör så här:

1

Rensa och skölj av lingonen ordentligt.
Det gör inget om det är något blåbär med eller om det faktiskt är några omogna bär.

De omogna bären är faktiskt bra, då dom innehåller mer naturligt pektin som hjälper till att göra sylten tjock.

Sockerfri lingonsylt

2

Koka upp de i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter.
Skumma av under tiden.

Sockerfri lingonsylt

3

Dra kastrullen från värmen och tillsätt sötningen lite i taget under omrörning.

4

Ge allt ett sista uppkok och häll upp direkt i steriliserade burkar.

5

Sätt på locken direkt och låt stå och svalna.
Förvara svalt och mörkt.

Sockerfri lingonsylt

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 11

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1,20 kg Färska lingon
 2 deciliter Vatten
 3 deciliter Sötning

Instruktioner

1

Rensa och skölj av lingonen ordentligt.
Det gör inget om det är något blåbär med eller om det faktiskt är några omogna bär.

De omogna bären är faktiskt bra, då dom innehåller mer naturligt pektin som hjälper till att göra sylten tjock.

Sockerfri lingonsylt

2

Koka upp de i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter.
Skumma av under tiden.

Sockerfri lingonsylt

3

Dra kastrullen från värmen och tillsätt sötningen lite i taget under omrörning.

4

Ge allt ett sista uppkok och häll upp direkt i steriliserade burkar.

5

Sätt på locken direkt och låt stå och svalna.
Förvara svalt och mörkt.

Sockerfri lingonsylt

Sockerfri lingonsylt
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida