Beskrivning - Information
Att göra egen sockerfri lingonsylt, det är inte alls svårt. Du behöver ju självklart ge dig ut i skogen och plocka, om du inte tänker köpa färska lingon av någon förstås.
Det här receptet funkar kanon för att göra en lingonsylt som inte bara är hemgjord, utan även god och sockerfri. Perfekt för dig som är diabetiker eller bara vill minska ner på mängden kolhydrater.
Lingon, ett fantastiskt bär
Förstå och främst, att kunna ge sig ut i skogen och plocka sina egna lingon, helt gratis och dessutom få frisk luft och motion på köpet, bara det är värt allt!
Men, lingon är ett helt fantastiskt bär.
Det är fullproppat av vitaminer, A, B, C och E, men dessutom fosfor, järn, kalcium och kalium för att nämna några ämnen.
Lingon innehåller ett ämne som heter quercitin som främjar kroppens produktion av insulin. Den motverkar även allergier och infektioner.
Dessutom så stabiliserar lingon blodsockret, vilket gör det ännu bättre för diabetiker eller oss som äter lchf.
Konservering
Lingon innehåller naturligt bensoesyra som i sig är konserverande, så något konserveringsmedel behövs inte. Se till att använda väl rengjorda och steriliserade burkar och lock. Man brukar ju säga att socker normalt är det som man använder för att konservera sylt, men just med lingonsylt behövs det inte, så då man kan utan bekymmer göra en sockerfri lingonsylt.
Sötningsmedel
När det gäller sötningsmedel så är det mycket en fråga som smak och vilka preferenser man har. Själv har jag valt att använda mig av Nick´s Use Like Sugar då jag tycker att den är absolut godast, men det funkar lika bra med Sukrin eller Sötströ.
Förvaring
Ett tips är att göra lite mindre burkar, så att du hinner äta upp det när du väl öppnar en burk.
Oöppnad burk kommer hålla riktigt länge, men så fort du öppnar burken och tillför syre och annat, då kommer hållbarheten att minska. Så, gör hellre många mindre burkar.
Ingredienser
Gör så här:
Rensa och skölj av lingonen ordentligt.
Koka upp de i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter.
Skumma av under tiden.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt sötningen lite i taget under omrörning.
Ge allt ett sista uppkok och häll upp direkt i rengjorda burkar.
Sätt på locken direkt och låt stå och svalna.
Förvara kallt.
Galleri
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Rensa och skölj av lingonen ordentligt.
Koka upp de i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter.
Skumma av under tiden.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt sötningen lite i taget under omrörning.
Ge allt ett sista uppkok och häll upp direkt i rengjorda burkar.
Sätt på locken direkt och låt stå och svalna.
Förvara kallt.
Britta Karppinen says:
Mycket fint! Tack! /Britta