Dessa solrosbullarna är mitt första försök att baka med ett för mig helt nytt mjöl, nämligen solrosmjöl.
Vilket otroligt bra resultat det blev. Utan att skoja så är det topp 3 av alla bröd jag bakat inom lchf-världen.
Jag kan varmt rekommendera att köpa på dig lite solrosmjöl och experimentera lite med, men först ska du självklart baka dessa bullarna.
Receptet ger ungefär 7-8 bullar.
Solrosmjöl kan du köpa här: Köp solrosmjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda keso, ägg, vatten och solrosmjöl i en bunke och mixa ihop den till en jämn smet.
Tillsätt det smälta smöret och mixa ihop allt.
Blanda sedan de kvarvarande torra ingredienserna i en egen skål.
Vispa ner de torra ingredienserna i smeten. Det ska bara blandas ihop snabbt.
Du kan med fördel blanda ihop det sista med en slickepott.
Låt smeten stå och dra 5-10 minuter.
Forma nu 7-8 stycken lika stora bollar. Du kan med fördel fukta händerna med vatten så är det lättare att forma utan att de klibbar fast i händerna.
Lägg ut de på en plåt med bakplåtspapper, platta till de lite och strö på lite solroskärnor.
Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 22-25 minuter.
Ta ut och låt de svalna på ett galler.
Fast, passa på att äta en innan den svalnar helt, med rikligt av smör på.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda keso, ägg, vatten och solrosmjöl i en bunke och mixa ihop den till en jämn smet.
Tillsätt det smälta smöret och mixa ihop allt.
Blanda sedan de kvarvarande torra ingredienserna i en egen skål.
Vispa ner de torra ingredienserna i smeten. Det ska bara blandas ihop snabbt.
Du kan med fördel blanda ihop det sista med en slickepott.
Låt smeten stå och dra 5-10 minuter.
Forma nu 7-8 stycken lika stora bollar. Du kan med fördel fukta händerna med vatten så är det lättare att forma utan att de klibbar fast i händerna.
Lägg ut de på en plåt med bakplåtspapper, platta till de lite och strö på lite solroskärnor.
Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 22-25 minuter.
Ta ut och låt de svalna på ett galler.
Fast, passa på att äta en innan den svalnar helt, med rikligt av smör på.
Merja says:
Smaken var helt okej men mina blev slemmiga i mitten.. malde iofs solrosfrön själv..
LCHF-arkivet says:
Jag är lite osäker på om det bara är kärnor man använder i det mjölet, eller om man använder hela fröet, det gör ju stor skillnad i så fall.
Linda says:
Min smet blev superkonstig. 1 msk av både husk och xantangummi gav mig en slemmig klump som det absolut inte gick att arbeta in något mjöl i. Kan det vara olika på olika märken av husk och xantan? Eller var det för att jag började mixa ihop ägg, keso och husk/xantan? Fast så brukar jag iofs göra annars när jag bakar. Synd, slemklumpen åkte i soporna och jag blev utan smörgås. Ska testa med 1 tsk av husk/xantan nästa gång.
Malle says:
Tusen tack för recept! Är trött på mandelmjöl så har precis fått hem en påse solrosmjöl efter att ha sett ditt inlägg på insta.
Solrosmjölet är fettreducerat så jag tror det är avgörande vilket resultatet blir – tror därför det ej funkar med att mala solroskärnor själv.
Jennie says:
Vilket fantastiskt bröd! Troligtvis det bästa ever (med över 10 år i lchf-kosten).
Jag mixade solroskärnor till mjöl, som jag sedan ”torkade” i ugn (c:a 30-50 gr i typ 30 min.).
Lade sedan till 1 msk kokosmjöl.
Råkade glömma vattnet i smeten men chansade och det blev en lyckträff 🙂
Har egentligen ingen aning om mina anpassningar har någon betydelse för slutresultatet men bra blev det i alla fall!
Gräddade mitt i ugnen, exakt 20 minuter.
Stort tack för att du delar så bra recept!
Annika says:
Ett av de bästa lchf-bröden jag bakat! Dock missade jag att keson skulle mixas så det blev inte en slät deg, vilket säkert hade varit ännu godare. Degen blev lite slemmig som en annan beskrivit det, men det gjorde att den var lätt att forma till frallor och märktes absolut inte när de var gräddade. Hade i lite brödkryddor som i min smak gör att det blir ännu mera likt ”vanligt” bröd. Bytte också ut lite av solrosmjölet mot kokosnötsmjök (en dryg matsked) eftersom jag tycker solrosmjölet har en tendens att smaka lite beskt.
LCHF-arkivet says:
Kul att höra! Skoj att du testar lite av en egen variant med. 🙂
Timothy says:
Mina blev platta trots att jag körde med 2 msk torrjäst och en matsked honung i vart vatten. de tog också ca en timme i ugnt att inte bli kletiga i mitten. Mitt problem kanske var att jag körde 4 stora istället för 8 mindre. De var också väldigt oljiga, så jag kanske redicerarsmöret nästa gång. MEN om man skär dem på mitten och rostar de blir de supergoda, riktigt smarriga! Hade varit bra om du skrev ut macrosen för smeten, men det kan man ju räkan ut själv om man orkar. Det här lir ett recept jag kommer trixa mer med, kanske byta ut kesom mot turkisk youghurt.
Eva says:
Måste man använda xantangummi? Går det att byta till något annat?
Rosine Torp says:
Åh, vad skönt att läsa att det blir bra även om man missat att mixa keson för även jag såg inte det förrän det var för sent. Jag blandade ALLA torra ingredienser först för sig. Sedan blandade jag allt vått utom smör. Mixade inte, blandade bara ihop det och hällde i det torra och sedan i ned smöret sist. Få se hur det blir, står i ugnen nu. Hoppas det blir bra ändå för jag gjorde dubbel sats!