Sparris & tomat i airfryer
Letar du efter ett hälsosamt och smakfullt tillbehör för att imponera på dina gäster? Du behöver inte leta längre än till detta läckra recept på sparris och tomater tillagade i airfryer!
Med sina glutenfria, lchf- och ketovänliga ingredienser kan du njuta av grönsakernas fräschör utan att kompromissa med smaken. Den extra krispighet som uppnås genom att tillaga dem i en airfryer kommer garanterat att fresta dina smaklökar – kombinera med ditt favoritprotein eller en lätt sallad för en verkligt tillfredsställande vegetarisk måltid.
Just detta receptet är något som jag skulle kunna tänka mig att äta till en riktigt god grillad köttbit, eller ha som tillbehör till en rostas i ugn kanske. Då behöver man inte ha mycket mer än en god kall sås till, till exempel en chimichurri eller tzatziki.
För att variera det hela lite, prova att toppa dina luftstekta tomater och sparris med en klick olivolja, nyskivade citronklyftor, chiliflakes för lite extra hetta, plus lite parmesanost för att ge det extra djup. Servera den här läckra rätten tillsammans med knaprigt lchf-bröd toppat med krämig vitlöksaioli – perfekt att kombinera med vilket protein du har i åtanke!
Receptet räcker till 4 personer om du äter det som ett tillbehör, eller till 2-3 personer om man ska ha det mer som en huvudrätt.
Har du inte en airfryer?
Lugn, du kan göra detta i en vanlig varmluftsugn med.
Följ alla stegen, men tillaga dom i ugn istället på 200°C i cirka
10 minuter och vänd lite på grönsakerna efter halva tiden.
Ingredienser
- 500 g Färsk sparris
- 200 g Körsbärstomater
- 1 msk Olivolja
- 2 st Vitlöksklyftor, hackade
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 1 msk Riven parmesanost
- 1 msk Färsk basilika, hackad
Instruktioner
- Börja med att skära av någon centimeter av nedersta delen av sparrisen, den är oftast väldigt träig av sig och inte så god. Dock så kan du använda den för att koka en sparrissoppa senare, så kasta inte dom utan lägg dom i frysen istället till du ska göra hemlagad sparrissoppa.
- Lägg sparris och tomater på ett fat och häll över lite olivolja, den hackade vitlöken, flingsalt, svartpeppar och eventuell annan smaksättare som du vill ha. Lite chiliflakes är inte alls tokigt! Blanda ihop så att allt får lite krydda på sig.
- Tillaga i din airfryer på 180°C i cirka 8-10 minuter tills det att grönsakerna är tillagade. Det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd eller ”kärna” i mitten av sparrisen, så kör inte för länge.
- Ta ut och flytta över grönsakerna till ett serveringsfat. Strö nyriven parmesanost på och toppa med hackad basilika. Några droppar med pressad citron är inte alls tokigt att avsluta med. Såsen som finns i formen kan man med fördel ställa fram i en skål och servera till maten.