Spenatsoppa med bacon och ägghalvor
Spenatsoppa är otroligt gott och enkelt att göra. En soppa som är helt perfekt en kall höstdag. Receptet är anpassat för dig som äter keto eller lchf, men är lika god för dig som äter ”vanlig” kost.
Vilken spenat blir godast att göra spenatsoppa på?
När man ska göra spenatsoppa, så kan man använda både frusen eller färsk spenat. Det är en ren smaksak om man vill använda babyspenat eller vanlig spenat med. Båda delar ger en riktigt god spenatsoppa, så ta det som du har tillgång till.
I receptet så står det frusen hackad spenat, och då är det samma vikt du ska sikta på om du ska ha färsk spenat, oavsett om det är hackad spenat eller babyspenat. Rent näringsmässigt och smakmässigt är det ingen större skillnad på färsk eller frusen spenat.
Byta ut ingredienser
Om du vill göra en mejerifri variant av soppan, då kan du testa att byta ut grädden mot kokosgrädde, dock så kommer du givetvis få en kokossmak i det hela, och för att bryta av den lite då skulle jag rekommendera att du även pressar i lite citron i slutet vilket hjälper till att dölja kokossmaken lite.
Men, om du nu gör detta så kommer det inte att smaka på samma sätt, utan då blir det mer en spenat, och kokossoppa. Glöm inte bort att byta ut smöret mot olja då med.
Löken kan du byta ut mot t ex purjolök om du vill ha en lite mildare smak.
Om du inte har grönsaksbuljong så kan du välja annan buljong eller fond istället. Det funkar fint med kött/kalvfond, men jag tror att en vanlig hederlig kycklingbuljong/fond passar bäst i så fall.
Näringsvärden för denna spenatsoppan
För att få fram näringsvärdena på spenatsoppan så använder jag mig av Kostbevakningen genom att lägga in alla ingredienser och då får en uträkning på hela receptet. Sen är det bara att dela upp det med antal portioner som du väljer att dela receptet på.
Lägger man in ingredienserna så får man detta resultatet:
Som du ser så får du ihop cirka 22 gram kolhydrater för hela
spenatsoppan, exkluderat bacon och ägg, vilket ger en cirka 10 g kolhydrater per
stor portion eller 5 g om du äter lite mindre portioner.
Riktigt bra skulle jag säga, speciellt med tanke på att fetthalten
är rätt hög med.
Några avslutande ord och tips
För att få den lite mer matig så är lite knaperstekt bacon och några ägghalvor är helt perfekt att
slänga i.
Den här soppan svänger du ihop i ett nafs och den mättar gott.
Om du är en person som tycker om släta soppor, då kan du mixa den här soppan så att den blir slät. Använd en blender eller stavmixer.
Spenatsoppan är i sig laktovegetarisk om du väljer att inte tillsätta ägg och bacon. Äter du ägg till så är den givetvis lakto-ovo.
Servera gärna ett gott vitlöksbröd till, eller varför inte några bitar fröknäcke med en stark lagrad ost till. Toppengott!
Receptet är för 2 rejäla portioner, eller 3-4 normala portioner.
Recept och bild: Peggy
Ingredienser
Instruktioner
- Koka äggen till den konsistens du önskar. Skala och ställ åt sidan.
- Strimla baconet och knaperstekt det. Ställ åt sidan under tiden du gör soppan.
- Färs spenaten i smöret så den tinar helt.
- Mixa eller finhacka lök och vitlök. Blanda ihop med spenaten och låt den fräsa med några minuter.
- Slå på vatten och buljong och koka upp. Låt allt småputtra i cirka 10 minuter.
- Servera soppan med lite bacon och ett par ägghalvor.