Spenatsoppa med bacon och ägghalvor

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 25 röster - Betygsätt

Spenatsoppa är otroligt gott och enkelt att göra. En soppa som är helt perfekt en kall höstdag. Receptet är anpassat för dig som äter keto…

Läs mer 1 kommentarer Skriv ut
Spenatsoppa med bacon och ägghalvor
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning20 minTotalt25 min

Beskrivning - Information

Spenatsoppa är otroligt gott och enkelt att göra. En soppa som är helt perfekt en kall höstdag. Receptet är anpassat för dig som äter keto eller lchf, men är lika god för dig som äter "vanlig" kost.

Vilken spenat blir godast att göra spenatsoppa på?

När man ska göra spenatsoppa, så kan man använda både frusen eller färsk spenat. Det är en ren smaksak om man vill använda babyspenat eller vanlig spenat med. Båda delar ger en riktigt god spenatsoppa, så ta det som du har tillgång till.

I receptet så står det frusen hackad spenat, och då är det samma vikt du ska sikta på om du ska ha färsk spenat, oavsett om det är hackad spenat eller babyspenat. Rent näringsmässigt och smakmässigt är det ingen större skillnad på färsk eller frusen spenat.

Byta ut ingredienser

Om du vill göra en mejerifri variant av soppan, då kan du testa att byta ut grädden mot kokosgrädde, dock så kommer du givetvis få en kokossmak i det hela, och för att bryta av den lite då skulle jag rekommendera att du även pressar i lite citron i slutet vilket hjälper till att dölja kokossmaken lite.

Men, om du nu gör detta så kommer det inte att smaka på samma sätt, utan då blir det mer en spenat, och kokossoppa. Glöm inte bort att byta ut smöret mot olja då med.

Löken kan du byta ut mot t ex purjolök om du vill ha en lite mildare smak.

Om du inte har grönsaksbuljong så kan du välja annan buljong eller fond istället. Det funkar fint med kött/kalvfond, men jag tror att en vanlig hederlig kycklingbuljong/fond passar bäst i så fall.

Näringsvärden för denna spenatsoppan

För att få fram näringsvärdena på spenatsoppan så använder jag mig av Kostbevakningen genom att lägga in alla ingredienser och då får en uträkning på hela receptet. Sen är det bara att dela upp det med antal portioner som du väljer att dela receptet på.

Lägger man in ingredienserna så får man detta resultatet:
Tabell med näringsvärden för spenatsoppan

Som du ser så får du ihop cirka 22 gram kolhydrater för hela spenatsoppan, exkluderat bacon och ägg, vilket ger en cirka 10 g kolhydrater per stor portion eller 5 g om du äter lite mindre portioner.
Riktigt bra skulle jag säga, speciellt med tanke på att fetthalten är rätt hög med.

Några avslutande ord och tips

För att få den lite mer matig så är lite knaperstekt bacon och några ägghalvor är helt perfekt att slänga i.
Den här soppan svänger du ihop i ett nafs och den mättar gott.

Om du är en person som tycker om släta soppor, då kan du mixa den här soppan så att den blir slät. Använd en blender eller stavmixer.

Spenatsoppan är i sig laktovegetarisk om du väljer att inte tillsätta ägg och bacon. Äter du ägg till så är den givetvis lakto-ovo.

Servera gärna ett gott vitlöksbröd till, eller varför inte några bitar fröknäcke med en stark lagrad ost till. Toppengott!

Receptet är för 2 rejäla portioner, eller 3-4 normala portioner.

Recept och bild: Peggy

Kategori,
ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 500 g Frusen hackad spenat
 2 msk Smör
 0,50 st Gul lök
 1 tsk GrönsaksbuljongstärningEller två msk koncentrerad grönsaksfond.
 1 Vitlöksklyfta
 3 deciliter Vatten
 3 deciliter Grädde
 100 g Färskost
 1 tsk Riven muskot
 Salt och peppar
 1 Paket bacon
 Kokta ägg
ANNONS

Gör så här:

1

Koka äggen till den konsistens du önskar. Skala och ställ åt sidan.

2

Strimla baconet och knaperstekt det. Ställ åt sidan under tiden du gör soppan.

3

Färs spenaten i smöret så den tinar helt.

4

Mixa eller finhacka lök och vitlök. Blanda ihop med spenaten och låt den fräsa med några minuter.

5

Slå på vatten och buljong och koka upp. Låt allt småputtra i cirka 10 minuter.

6

Krydda med muskotnöt och tillsätt grädde och färskost.
Låt puttra några minuter till.

7

Smaka av med salt och peppar.

8

Servera soppan med lite bacon och ett par ägghalvor.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 25

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g Frusen hackad spenat
 2 msk Smör
 0,50 st Gul lök
 1 tsk GrönsaksbuljongstärningEller två msk koncentrerad grönsaksfond.
 1 Vitlöksklyfta
 3 deciliter Vatten
 3 deciliter Grädde
 100 g Färskost
 1 tsk Riven muskot
 Salt och peppar
 1 Paket bacon
 Kokta ägg

Instruktioner

1

Koka äggen till den konsistens du önskar. Skala och ställ åt sidan.

2

Strimla baconet och knaperstekt det. Ställ åt sidan under tiden du gör soppan.

3

Färs spenaten i smöret så den tinar helt.

4

Mixa eller finhacka lök och vitlök. Blanda ihop med spenaten och låt den fräsa med några minuter.

5

Slå på vatten och buljong och koka upp. Låt allt småputtra i cirka 10 minuter.

6

Krydda med muskotnöt och tillsätt grädde och färskost.
Låt puttra några minuter till.

7

Smaka av med salt och peppar.

8

Servera soppan med lite bacon och ett par ägghalvor.

Spenatsoppa med bacon och ägghalvor

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida