Vaniljsås är ett måste till alla sorters pajer. På bilden ser du en fantastisk rabarberpaj som är min favorit på sommaren. Med en rejäl klick LCHF-vänlig vaniljsås tar du pajen till en helt ny nivå.
Min vaniljsås är enkel att göra och det behövs inte alls många ingredienser. Det är därför ett enkelt val att välja den istället för de såser du kan köpa i matbutiken.
Innehållsförteckning
Om du äter LCHF så är det viktigt att du undviker såväl socker som kolhydrater. Det är helt enkelt bäst både för din vikt och för din hälsa. Det är därför roligt att kunna presentera ett så bra alternativ att servera till dina goda efterrättspajer.
Min receptinspiration kommer från Yvette.
Min vaniljsås versus en köpesås
Att köpa vaniljsås i affären är inte bra eftersom den innehåller en massa socker. Det gäller både färdiga såser och pulversåser som du själv blandar ihop.
Men det går faktiskt riktigt snabbt att göra en egen vaniljsås och det kräver ingen vidare ansträngning av dig som hemmakock. Ibland kan man helt enkelt bli förvånad över hur lätt det är att tillreda vissa saker i köket!
Det här är inte som en riktigt vaniljsås som man kokar upp och tempererar, utan det är en snabbvariant av vaniljsås. Men visst är snabbt och enkelt ibland faktiskt det bästa och godaste?
Smaksättning av min LCHF-vänliga sås
I receptet så använder jag både vaniljpulver och vaniljextrakt, men det funkar bra att endast använda vaniljextrakt. Du behöver alltså inte ila iväg till affären om du saknar vaniljpulver hemma.
Jag tycker att det är trevligt om man faktiskt ser att såsen innehåller vanilj, vilket man ser om man har lite vaniljpulver i. Men det är som sagt inget måste. Det jag syftar på är att man får de svarta vaniljprickarna i, vilket skänker lite lyx till ögonen.
Det är en smaksak helt enkelt. Om du utesluter vaniljpulvret så ta lite mer vaniljextrakt istället. Se till att smaka av hela tiden, för olika märken kan ha olika stark vaniljsmak.
Vad ska jag servera till min goda vaniljsås?
Så, om du nu har vispat ihop ett riktigt god dessertsås, vad ska du då servera till? Som tur är har jag gott om fina recept här på sidan med LCHF-pajer. Det mest klassiska är dock att servera såsen till en krispig och god smulpaj.
Om du vill ha några förslag på goda pajer så kan du testa de här:
Mer somriga pajer än dessa går knappast att hitta, eller hur?
Näringsvärde
Eftersom såsen består av hela fyra portioner i receptet så innehåller den inte alls många kolhydrater per portion. Det är alltså ett ypperligt tillbehör till en LCHF-paj när det vankas efterrätt. Kolhydraterna i receptet kommer i princip ifrån grädden, och vi vet ju alla att grädde innebär gott om nyttigt fett i din LCHF-kost.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Sockret är borttaget från det här receptet och istället använder jag sötning från Nick’s Use Like Sugar. Det är ett mycket smart och smidigt sötningsmedel som finns i de flesta välsorterade matbutiker.
Givetvis gör det såsen söt, så om du har problem med söta smaker bör du se upp. Men det är ett av de bästa alternativen till äkta socker.
Vispa äggulor, sötning och vanilj till ett pösigt skum.
Använd gärna elvisp, så att du får det riktigt fluffigt.
Vispa grädden lätt i en egen burk. Det ska inte vara hårt vispat.
Blanda sen ihop grädden och äggvispet och smaka av.
Servera till en god paj!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Vispa äggulor, sötning och vanilj till ett pösigt skum.
Använd gärna elvisp, så att du får det riktigt fluffigt.
Vispa grädden lätt i en egen burk. Det ska inte vara hårt vispat.
Blanda sen ihop grädden och äggvispet och smaka av.
Servera till en god paj!
Kajsa says:
Jag har en fundering: Varför både vaniljpulver och och vaniljextrakt? Kan man inte använda antingen den ena eller den andra? Båda kostar ju en del och jag har användning av dem särskilt ofta, så känns som en onödig kostnad att köpa båda.
Kajsa says:
Fruktansvärt slarvigt skrivet såg jag efter att jag skickat kommentaren. Har INTE användning av dem särskilt ofta, skulle det så klart vara! 😏
Kajsa says:
Och idag, när jag faktiskt läste hela texten så såg jag ju svaret på min fråga! Du får gärna radera mina kommentarer. 😏
MVH Slarvmaja