Ett recept på tunnbröd som experimenterats fram av Susanne. Funkar för dig som äter LCHF och Paleo.
Blötlägg chiafrön i 2 dl vatten i 10 minuter. Om de är väldigt geléeiga, mixa med resten av vattnet innan allt blandas noga. Låt stå 10 minuter. dela i 10 delar som kavlas tunt. Grädda i torr stekpanna på medelvärme, tills de fått färg på båda sidor.
Ät och njut! 🙂
Hela satsen innehåller 15 g kolhydrater så ca 1,5 g kolhydrater/tunnbröd.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Blötlägg chiafrön i 2 dl vatten i 10 minuter. Om de är väldigt geléeiga, mixa med resten av vattnet innan allt blandas noga. Låt stå 10 minuter. dela i 10 delar som kavlas tunt. Grädda i torr stekpanna på medelvärme, tills de fått färg på båda sidor.
Ät och njut! 🙂
Hela satsen innehåller 15 g kolhydrater så ca 1,5 g kolhydrater/tunnbröd.
Eva says:
Blir de hårda eller mjuka? Kan de gräddas i bakugn?
Susanne says:
De blir mjuka. Jag har inte provat att grädda i bakugn, prova gärna! Tala om hur det går. 😊
Eva says:
Tack👍 Provar stekpanna idag😊
Anette Jonsson says:
Är 4 dl vatten både till att blötlägga chiafröerna och ha i receptet. Eller är det 4 dl utöver det du använder till fröerna?
Susanne says:
Som det står i beskrivningen så blötlägger jag dem i 2 dl vatten, sen mixar med resten av vattnet. Totalt 4 dl alltså. 😊
Annika says:
Går bröden att frysa?
Susanne says:
De har aldrig räckt så länge så jag har behövt prova, men det tror jag. 😊
Marie says:
Det här låter jättegott! Ska det vara hela eller malda kryddor?
Susanne says:
Jag brukar utgå från hela kryddor men krossa/mala dem i en mortel. 😊
Eva-Maria says:
Supergott bröd, det första jag provat som liknar riktigt tunnbröd i smaken! Tack🙏🏻
Susanne says:
Roligt att höra! 😊
Inger Hofgren says:
Bästa receptet på tunnbröd! Jag torkade brödet i ugn, och det fungerade bra. Tog litet tid bara. Älskar detta bröd!
Susanne says:
Aha, så du ville ha det som hårt bröd! Roligt att höra att det fungerade också. 😊
Jag har fryst ner det mjuka brödet och det funkar också bra.
Inger Hofgren says:
Jag gräddade skivorna dessutom i varmluftsugnen på 170 grader i 15 minuter ca. Seda vände jag dem och lät dem grädda ytterligare 5 minuter. Där får man testa sig fram med sin egen ugn. Går fortare med ugnen. Jag har testat det mesta och det är det godaste brödet någonsin!! Så tack för det! Tyckte mina barn också, så nu har jag bakat dubbel sats till dem! Puuhh! Men vad gör man inte…..
Susanne says:
Spännande att höra att det fungerade bra i ugnen också! Gräddade du en I taget eller flera åt gången?
Inger Hofgren says:
Varmluftsugn. Jag gräddade 3 plåtar samtidigt.Fick plats med hela degen utbakad. Som du säger går de åt som smör, så jag har gjort dubbel sats varje gång. Så än en gång tusen tack för detta recept!
Susanne says:
Men vad roligt att höra! Jag har plockat fram några ur frysen i dag men i morgon ska jag baka en stor sats igen. Använder du bakplåtspapper eller direkt på plåten?
Inger Hofgren says:
Ja jag gillar skarpt när det är knaprigt .Jag bakar ut degen direkt på bakplåtspappret, med ett annat bakplåtspapper över. Degen fastnar inte på kaveln då. Nu ska jag också baka dubbel sats, så jag har över julen till skinkan!
Bra tips att frysa. 🎅🎅
Susanne says:
Wow! Det blev ett helt annat bröd när det gräddades i ugnen! Jag ökade dessutom på kryddningen ordentligt, både salt, anis och fänkål.
LCHF-arkivet says:
Vad häftigt att se att ni hjälper varandra att komma fram till nya varianter!
Susanne says:
Okej, skär du det i bitar innan du gräddar? Får prova med det jag också nästa gång! 😊
Paola Oscarsson says:
Ugnsgrader står inte angivet..
Hur länge..
Var i ugnen?
🤔🤔
Paola says:
Jag är urbota knäpp.
Insåg att det var stekpanna som gällde …
Ber om ursäkt, kan inte radera inlägget?!?
Susanne says:
Det funkar både och! I stekpanna blir mjuk, i ugnen blir hårt. Läs i kommentarerna ovan så ser du. 😊
Nicklas says:
Går det att byta ut kokosmjölet mot ett nötfritt alternativ och att det fortfarande blir gott?
Susanne says:
De senaste gångerna har jag bara använt pofiber, funkar utmärkt! 😊
Ewa says:
Hej undrar om man kan skippa chia fröet eller är det nått som binder ihop brödet ? Går det använda nått annat än chia ? Mvh Ewa
Susanne Lindström says:
Chiafröna bidrar ju med klibbet i brödet som håller ihop. Det kanske funkar med linfrö istället, har inte provat det.
Mvh/ Susanne