Svartkål är precis som alla andra kålsorter en perfekt grönsak att använda om man äter lchf och vill minska ner på mängden kolhydrater i kosten.
Det finns otroligt många goda recept på svartkål och det går att variera rätt mycket, men en sak som jag verkligen tycker om att göra är svartkålschips.
Svartkålschips är egentligen exakt samma sak som grönkålschips, men med svartkål istället, men jag tycker nog om svartkålschips bättre.
När det gäller smaksättning, då finns det massor av varianter man kan göra. Antingen så kör man bara naturellt med salt, men du kan tillsätta örter, vitlök, grillkrydda, ingefära, ja egentligen det som lockar dina smaksinnen lite.
Själv så kör jag gärna lite vitlökspulver och några färska örter.
Men, i receptet här så är det bara grunden och då är det salt som smaksättare.
Efter att du har tillagat chipsen, så kan du förvara de i en burk med lock och då håller de ändå några dagar utan problem.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skölj svartkålen och repa den, dvs riv bort stjälken så du har bladen kvar.
Torka av bladen med lite papper, eller kör de i en salladsslunga så du får bort så mycket vätska som möjligt.
Lägg bladen i en plastpåse.
Häll på oljan över svartkålen, knyt ihop påsen så det är lite som en ballong, dvs luft i påsen och skaka om den ordentligt.
Detta är bästa sättet att fördela oljan och kryddorna.
Fördela kålen på en plåt, kanske två och ställ in i ugnen.
Efter tio minuter kan du öppna ugnen lite och släppa ut fukt. Stäng sedan igen och låt det gå 15-20 minuter till.
Känn efter om de har torkat och blivit styva i konsistensen.
Stäng av ugnen, sätt luckan på lite glänt och låt chipsen stå i ugnen under tiden den svalnar. Detta för att försäkra dig om att de verkligen är torra.
Sen är det bara att mumsa på!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Skölj svartkålen och repa den, dvs riv bort stjälken så du har bladen kvar.
Torka av bladen med lite papper, eller kör de i en salladsslunga så du får bort så mycket vätska som möjligt.
Lägg bladen i en plastpåse.
Häll på oljan över svartkålen, knyt ihop påsen så det är lite som en ballong, dvs luft i påsen och skaka om den ordentligt.
Detta är bästa sättet att fördela oljan och kryddorna.
Fördela kålen på en plåt, kanske två och ställ in i ugnen.
Efter tio minuter kan du öppna ugnen lite och släppa ut fukt. Stäng sedan igen och låt det gå 15-20 minuter till.
Känn efter om de har torkat och blivit styva i konsistensen.
Stäng av ugnen, sätt luckan på lite glänt och låt chipsen stå i ugnen under tiden den svalnar. Detta för att försäkra dig om att de verkligen är torra.
Sen är det bara att mumsa på!
Rabato says:
Igår gjorde jag dessa chips enligt ditt recept, de visade sig vara mycket välsmakande, ett utmärkt alternativ till feta snacks. Jag minns väldigt mycket att jag en gång älskade vanliga Pringles-chips, och om någon hade sagt till mig då att jag skulle ha samma nöje med kålchips, skulle jag aldrig ha trott