Svartvinbärssorbet

2
Jag klurade på vad man kan göra
med svarta vinbär förutom saft
och gelé och kom fram till att en svartvinbärssorbet måste ju vara
helt perfekt att göra med tanke på hur mycket smak det är i bären.
Sagt och gjort, jag googlade lite efter recept och hittade lite
olika varianter, men de måste ju konverteras till lchf med. Men,
det är ju det jag gör! 🙂
Innehållsförteckning
- En sockerfri svartvinbärssorbet
- Varför är det gelatin i
- Behöver jag glassmaskin
- Ingredienser
- Instruktioner

Sockerfri svartvinbärssorbet
Normalt sett så använder man vanligt socker för att göra en god sorbet, men med tanke på att vi ska göra en sockerfri sorbet, så får vi använda oss av något annat istället, nämligen sötningsmedel. Du kan använda den sötning som du själv tycker om, men jag använde Nick’s use Like Sugar som jag tycker är toppen. Är det så att du hänger här på LCHF-arkivet utan att äta LCHF, så kan du självklart använda vilken sötning du vill, men för oss som äter LCHF så är det någon typ av sötningsmedel som gäller och tro mig, det blir riktigt bra!
Varför gelatin i sorbet?
Jag använder mig ofta av gelatin när jag gör glass, speciellt i olika sorbeter och denna svartvinbärssorbet är inget undantag. Gelatinet hjälper till att sänka fryspunkten, minska mängden iskristaller och för att sorbeten eller glassen inte smälter lika snabbt. Har du inte gelatinpulver så kan du istället ta ett gelatinblad, då har du motsvarande mängd. Glöm bara inte bort att blötlägga gelatinbladet i kallt vatten först. Vill du göra en vegetarisk/vegansk svartvinbärssorbet så kan du ta Agar Agar istället. Använd den mängd som motsvarar ett gelatinblad. När det gäller kokosmjölken, så har jag den i för att mjuka upp färgen lite och för att ge lite annan textur. Den ger inte någon direkt smak av kokos, men vill du inte ha med den så går den absolut att utesluta.Glassmaskin eller inte?
Ja, detta är en återkommande fråga när jag publicerar glassrecept. Mitt svar är ofta detsamma. Man MÅSTE inte ha en glassmaskin, men det underlättar enormt mycket. Det finns ju anledningar till att glassmakare använder glassmaskin istället för att bara frysa in sin glassmet. Jag själv använder en glassmaskin som heter Princess Deluxe som är en större glassmaskin med kompressor. Tycker du den är dyr, spana in Wilfa som lite då och då finns till bra pris och har fått bäst i test många gånger. Har du inte en glassmaskin, då får du frysa in din sorbet i en bunke och sedan röra om i den med jämna mellanrum tills det att den har frusit.
Total tid:
1 timme
15 minuter
Portioner: 6
Ingredienser
- 400 g Svarta vinbär
- 2 dl Vatten
- 1,5 dl Sötning
- 0,5 tsk Gelatinpulver
- 1 dl Kokosmjölk
- 2 tsk Pressad citron
Instruktioner
- Blanda bär, sötning och vatten i en kastrull.
- Koka upp och låt koka cirka fem minuter så att bären mjuknar.
- Dra kastrullen från värmen och tillsätt gelatinet och rör om tills det att gelatinet har lösts upp.
- Mixa bären till en slät puré.
- Sila bären genom en finmaskig sil.
- Blanda ner kokosmjölk och pressad citron och rör om så allt blandas.
- Kör nu smeten i din glassmaskin enligt just din maskins instruktioner.
- Servera direkt, eller häll upp i en bunke eller annan förpackning och förvara den i frysen. Tänk på att ta fram din svartvinsbärssorbet i god tid innan du ska äta den om du har haft den i frysen. Direkt ur frysen så är den stenhård.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!