Hoppa till innehåll
Open navigation

Syltgrottor/syltkakor

4,41 av 5 röster
Sparat av: st
Syltgrottor/syltkakor
Syltgrottor/hallongrottor är en sån där kaka som är helt underbart gott att ha hemma och unna sig till eftermiddagskaffet. Som tur är så finns det ett LCHF-recept på dessa goda kakor. Nu kan vi alla unna oss!

Innehållsförteckning

  1. Kakornas ingredienser
  2. Välj rätt sylt – Varför inte koka egen sylt
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Det här är inga klassiska syltgrottor med socker, gluten och vetemjöl i. Det är ju inte godkänt för oss som äter LCHF. Dessutom är de inte hälsosamma för kroppen. Här kommer istället mitt bästa LCHF-vänliga recept på goda småkakor!

Syltgrottornas ingredienser

Jag har tagit fram det här receptet som fungerar som en utmärkt grund för diverse småkakor. Speciellt för syltgrottor på LCHF och keto. Det är simpla ingredienser som du säkert har hemma om du brukar baka enligt LCHF.När det gäller sötning så får du välja din egen favorit av godkända sötningsmedel. Jag tycker om att baka med Nick’s Use Like Sugar. Här är det bra att välja ett finkornigt sötningsmedel.Som mjöl används mandelmjöl och kokosmjöl. Det är en perfekt kombination som utgör ett kolhydratssnålt alternativ. Dessutom får du en fin konsistens på kakorna med denna mjölmix.Missa inte kryddmåttet med xantangummi. Det är ett naturligt framställt förtjocknings- och stabiliseringsmedel som är viktigt för att degen ska hålla ihop.Med tanke på att mitt recept inte innehåller något spannmål, så är detta ett recept som är perfekt om man vill göra glutenfria hallongrottor till exempel.

Välj rätt sylt – Varför inte koka egen sylt!

Det enda du behöver köpa till, eller göra själv, är en sockerfri sylt. Genom att välja olika sylter kan du baka kakor med olja smak. Välj själv om du vill baka hallongrottor, blåbärsgrottor eller kanske jordgubbsgrottor. Alla sylter är goda att använda i dessa kakor.Har du testat att göra egen sylt någon gång? Det är faktiskt både gott och förvånansvärt enkelt. Dessutom slipper du en massa tråkiga tillsatser.Om du vill göra din egen sylt, så har du några olika recept här:– Sockerfri lingonsyltDavinas jordgubbssyltTjockkockens hallonchiasyltAlla dessa sylter är perfekta LCHF-alternativ till de sockriga varianter som finns i matbutiken. Välj alltid en sockerfri sylt så att du inte får onödigt socker i dina syltgrottor!Om du inte vill göra egen sylt, så räcker det rätt så bra att bara koka ihop lite bär tillsammans med eventuell sötning om det behövs. Kokar du det tillräckligt länge, så blir det syltaktig konsistens.

Näringsvärde

Låt oss ta en titt på kakornas näringsvärde. Det här är inga kakor som du bör äta var och varannan dag, men det är ändå bra att hålla koll på vad du får i dig.En tabell med alla ingredienser för dessa syltgrottor och dess näringsvärden. (Näringsvärden från Kostbevakningen)Mitt basrecept för själva kakdegen på syltgrottor innehåller runt 15 gram kolhydrater. Till dessa kolhydrater så tillkommer även lite kolhydrater baserat på vilken typ av sylt/bär du väljer, men det går åt ungefär 0,5 deciliter sylt, så inte några stora mängder. Eftersom det är hela tio portioner kakor (2 kakor per person) så är det en bra nivå för goda småkakor. Om kakorna istället hade innehållit vanligt vetemjöl så hade nivån varit mycket högre.
4,41 av 5 röster
Sparat av: st
Portioner: 10
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Sylt till fyllning

  • 0,5 dl Sockerfri hallonsylt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 160 grader (varmluft, 175 grader på vanlig värme).
  • Vispa ihop smör, socker och vaniljpulver riktigt poröst.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna i en egen skål.
  • Tillsätt äggvitan i smöret och vispa ihop.
  • Vispa ner mjölblandningen i smöret och blanda ihop till en jämn och fin deg.
  • Dela upp degen i 15-20 lika stora bitar och rulla de till bollar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper på.
  • Tryck sen till de med tummen så att de plattas ut och får en liten grop i mitten till sylten.
  • Fyll nu på med en liten klick sylt i varje grop.
    Syltgrottor
  • Ställ in i ugnen och grädda i cirka 15 minuter. Kakorna ska ha fått en vacker gyllene färg.
  • Ta ut och låt svalna på galler. De är mjuka till en början men stelnar till lite när de svalnar.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg