En härligt syrlig citronkaka med ett gott täcke av vaniljfudge. En riktigt härlig smakkombination av syrligt och sött tillsammans.
Det är en kaka som man inte behöver äta så mycket av heller då den är rätt mäktig.
Recept och bild: Sofie Marklund
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Använd med fördel en matberedare och kör med kniven.
Tryck ut i en springform, se till att du f. Låt stå i frysen ca 10 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna!
Lägg sötningen i en kastrull. Riv skalet från citronerna, samt pressa ut saften och blanda med sötningen.
Värm upp blandningen försiktigt så att sötningen löser upp sig.
Vispa ihop äggulorna tillsammans med de hela äggen.
Vispa ner äggen lite i taget i citronblandningen under kraftig omrörning. Ett tips är att använda elvisp. Se till att det inte börjar koka!!!
Värm upp det sakta tills dess att du har fått en fin krämig konsistens. Det får absolut inte koka! (Då blir det äggröra).
Ta bort kastrullen från spisen och rör ner smöret.
Låt svalna.
Häll upp fyllningen i pajskalet och täck över med folie. Ställ i kylen.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.
Sänk sedan värmen på plattan och låt fudgen puttra tills det blir sega bubblor, rör om då och då.
När fudgen är klar låt den svalna ordentligt och bred sedan ut fudgen på citronkakan.
Ställ tillbaks i kylen någon timma så att fudgen verkligen får tid att stelna.
Servera med en klick grädde sen.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Använd med fördel en matberedare och kör med kniven.
Tryck ut i en springform, se till att du f. Låt stå i frysen ca 10 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna!
Lägg sötningen i en kastrull. Riv skalet från citronerna, samt pressa ut saften och blanda med sötningen.
Värm upp blandningen försiktigt så att sötningen löser upp sig.
Vispa ihop äggulorna tillsammans med de hela äggen.
Vispa ner äggen lite i taget i citronblandningen under kraftig omrörning. Ett tips är att använda elvisp. Se till att det inte börjar koka!!!
Värm upp det sakta tills dess att du har fått en fin krämig konsistens. Det får absolut inte koka! (Då blir det äggröra).
Ta bort kastrullen från spisen och rör ner smöret.
Låt svalna.
Häll upp fyllningen i pajskalet och täck över med folie. Ställ i kylen.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.
Sänk sedan värmen på plattan och låt fudgen puttra tills det blir sega bubblor, rör om då och då.
När fudgen är klar låt den svalna ordentligt och bred sedan ut fudgen på citronkakan.
Ställ tillbaks i kylen någon timma så att fudgen verkligen får tid att stelna.
Servera med en klick grädde sen.
Anna says:
När ska smöret i fyllningen i? Jag har kokat fudgen i över 1 timme nu men den är fortfarande helt rinnig….
LCHF-arkivet says:
Jag har missat att skriva om smöret i fyllningen ser jag. Det ska i när man har fått en bra konsistens på fyllningen och då drar man kastrullen åt sidan och vispar ner smöret.
Fudgen ska inte behöva koka en hel timme. Den har inte skurit sig?
Sandra says:
Håller på i detta nu med fudgen och det blir som sega bubblor men så fort man rör om är det rinnigt, är det som det ska? Skulle vara toppen om du kunde lägga till ca tid i receptet, som en fingervisning bara 😀 låter den puttra ett tag till så får vi se, är spänd av förväntan på denna 🤤
MARIE says:
Varför ska man ha 2 st mjölsorter