Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng)
10
Innehåll
Inspirerad av den ofantligt goda vitkålsgratängen som är en enorm hit, så ville jag ta den ett steg till och skapade då Tackålgratängen. Tacogratäng och vitkålsgratäng i ett. (Jag vet, fjantigt namn).
Det blir ju en helt komplett måltid som är kanongott, och funkar jättebra att göra matlådor av sen.
När det kommer till smaksättningen så är det väldigt viktigt att du smakar av själv, så du får den smak som du vill ha (hetta och sälta). De mått jag angivit är ju ett förslag.
Total tid: 1 timme
Portioner: 6
Ingredienser
- 500 g Köttfärs
- 800 g Kål
- 100 g Gul lök
- 200 g Färska champinjoner
- 3 Vitlöksklyftor
- 4 msk Tacokrydda
- 4 dl Grädde
- 2 dl Smetana
- 150 g Färskost (naturell)
- 150 g Riven ost
- Sambal oelek
Topping
- Riven ost
- Jalapenõs
- Tomater
Instruktioner
- Bryn köttfärsen i lite smör. Smaksätt med tacokryddan.
- Strimla under tiden vitkålen och skiva löken, champinjonerna och vitlöken.
- Tillsätt grönsakerna i köttfärsen och låt de bryna med ett tag. Mest så att vätskan från svampen får försvinna.
- Slå på grädde, smetana och färskost, rör om. Låt allt stå och puttra på spisen i cirka 20 minuter. Smaka under tiden av så du har den smak du vill ha. Tillsätt mer tacokrydda eller lite sambal oelek om du vill ha lite mer hetta. Mot slutet så tillsätter du den rivna osten och rör om allt.
- Häll upp i en ugnsfast form. Toppa med skivad tomat, jalapenõs och riven ost. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, tills gratängen har fått en fin färg.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!