Tacopaj
Tacopaj är ett gott alternativ till fredagskvällens kladdiga tacos. Det här är inte vilken tacopaj som helst – Den är nämligen minst lika god som lunch eller söndagsmys. Om du älskar tacos och inte kan få nog, då är det här helt enkelt tacopajen för dig.
Såväl det glutenfria pajskalet som den goda smaksättningen utlovar en riktig smaksensation i munnen. Dessutom brukar den LCHF-vänliga tacopajen uppskattas av båda barn och vuxna.
Tacopaj Innehållsförteckning
- Mumsig tacopaj med få kolhydrater
- En glutenfri paj för vardag och fest
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Det går bra att äta pajen dagen efter och bara värma upp i portionsbitar. Givetvis kan du frysa ner eventuella rester. Det kan dock vara så att tacopajen är så god att den tar slut på ett nafs. Servera gärna en god och krispig grönsallad till pajen, då känns måltiden extra fräsch.
Mumsig tacopaj med få kolhydrater
Det finns två knep för att tillaga en tacopaj med riktigt få kolhydrater. Dels ska du välja rätt pajdeg och dels rätt tacokrydda.
Som pajbotten använde jag detta recept: Pajbotten. Det är ett utmärkt LCHF-vänligt recept på pajbotten som innehåller riktigt få kolhydrater tack vare de tre olika ingredienserna mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk.
Som krydda har jag valt att använda en hemmagjord tacokrydda för att undvika en massa onödiga kolhydrater och tillsatser. Men om du vill slippa krångel och bara ha det smidigt i köket, då kan du givetvis köpa en färdig tacokrydda och smaksätta pajen med. Det viktigaste är att ställa en god rätt på matbordet och mätta alla hungriga magar.
En glutenfri paj för vardag och fest
En glutenfri tacopaj som dessutom passar perfekt för LCHF, kan det bli bättre än så? Det här är en riktigt god paj som du kan servera både till kvällsmyset, vardagsluncherna och festliga helgmåltider.
Precis som tacos så går tacopajen att variera i all oändlighet. Testa gärna olika ingredienser och experimentera med olika kryddsättningar. Dessutom kan du variera vilka goda tillbehör du har till pajen. Då kommer du aldrig att tröttna på den.
Näringsvärden i tacopajen
Näringsvärdet är bra för dig som äter LCHF. Du får en god glutenfri LCHF-paj med rejält med goda ingredienser för bara 9 kolhydrater per portion. Om du dessutom gör din egna tacokrydda så kan det sjunka ännu mer.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Tittar man i tabellen så skulle jag nog säga att mängden kolhydrater för tacokryddan inte riktigt överensstämmer med verkligheten. 3 msk krydda tror jag inte ens väger 21 gram. Så det riktiga värdet är nog lägre egentligen.
Ingredienser
Fyllning
- 400 g Köttfärs
- 50 g Morot
- 50 g Lök (gul)
- 3 msk Tacokrydda
- 1 msk Tomatpuré
- 1 dl Vatten
- 4 st ägg
- 150 g Ost (riven)
- 1 dl Grädde
- 1 dl Creme Fraiche
- 6 st Körsbärstomater
- 50 g Paprika
Instruktioner
Pajskalet
- Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
- Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
- Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
- Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
- Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.
Fyllningen
- Hacka löken och tärna moroten och paprikan.
- Bryn köttfärsen och låt grönsakerna du hackade nyss fräsa med några minuter på slutet.
- När morötterna har mjuknat så blandar du i tacokrydda, tomatpuré och vatten och blandar om ordentligt. Låt puttra tills vattnet är borta. Ställ åt sidan tills vidare.
- Häll upp köttfärsen i pajskalet och slå över äggstanningen. Rör om försiktigt så att äggstanningen och färsen får blandas lite. Lägg halverade tomater ovanpå.
- Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 25-30 minuter, tills pajen fått fin färg.