Tartarsås, eller Sauce tartare som det så fint heter på franska är en riktigt gammal klassisk sås som har anor långt bak i tiden.
Såsen tros ha fått sitt namn från tiden då råbiffen (Steak tartare) hade sitt genombrott och sedan tagit namnet vidare till att bli en sås.
Idag så är det en sås som mest passar till fisk skulle jag vilja säga, till exempel lax i ugn, torsk i ugn eller panerad fisk.
Det är en sås som jag personligen tycker påminner en hel del som en klassisk remouladsås.
Ursprungligen så var en tartarsås gjord på enbart majonnäs, äggula och gräslök, men med tiden så har tartarsåsen utvecklats och fått lite nya smaker och ingredienser.
Idag så finns det nog en uppsjö med olika recept på tartarsås, men jag kör på en lite klassisk stil, dock inte så klassisk som ursprungssåsen.
Blanda majonnäs, smetana, kapris, cornichons, och schalottenlök i en skål. Se till att alla ingredienser är väl fördelade.
Tillsätt dijonsenap och blanda ihop till en jämn sås.
Pressa saften från en halv citron över blandningen och rör om igen. Citronsaften ger en uppfriskande syra som balanserar smakerna.
Låt Tartarsåsen stå i kylskåp i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna kombineras och utvecklas.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Blanda majonnäs, smetana, kapris, cornichons, och schalottenlök i en skål. Se till att alla ingredienser är väl fördelade.
Tillsätt dijonsenap och blanda ihop till en jämn sås.
Pressa saften från en halv citron över blandningen och rör om igen. Citronsaften ger en uppfriskande syra som balanserar smakerna.
Låt Tartarsåsen stå i kylskåp i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna kombineras och utvecklas.