Tartarsås – Sauce Tartar
Tartarsås, eller Sauce tartare som det så fint heter på franska är en riktigt gammal klassisk sås som har anor långt bak i tiden.
Såsen tros ha fått sitt namn från tiden då råbiffen (Steak tartare) hade sitt genombrott och sedan tagit namnet vidare till att bli en sås.
Idag så är det en sås som mest passar till fisk skulle jag vilja säga, till exempel lax i ugn, torsk i ugn eller panerad fisk.
Det är en sås som jag personligen tycker påminner en hel del som en klassisk remouladsås.
Ursprungligen så var en tartarsås gjord på enbart majonnäs, äggula och gräslök, men med tiden så har tartarsåsen utvecklats och fått lite nya smaker och ingredienser.
Idag så finns det nog en uppsjö med olika recept på tartarsås, men jag kör på en lite klassisk stil, dock inte så klassisk som ursprungssåsen.
Ingredienser
- 1 dl Majonnäs
- 0,5 dl Smetana
- 2 msk Kapris, finhackad
- 2 msk Cornichons, finhackade
- 1 msk Schalottenlök, finhackad
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 msk Färsk persilja, hackad
- 1 msk Färsk dill, hackad
- 0,5 st Citron
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Blanda majonnäs, smetana, kapris, cornichons, och schalottenlök i en skål. Se till att alla ingredienser är väl fördelade.
- Tillsätt dijonsenap och blanda ihop till en jämn sås.
- Pressa saften från en halv citron över blandningen och rör om igen. Citronsaften ger en uppfriskande syra som balanserar smakerna.
- Låt Tartarsåsen stå i kylskåp i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna kombineras och utvecklas.