The Franska #4 (hela ägg och utan mandelmjöl)
LCHF-brödet The Franska är det absolut mest populära brödet på LCHF-arkivet iaf. Det har gillats massor av gånger och lovordats av många.
Dock så är det några frågor som brukar dyka upp för de som bakar originalet och det är dessa frågor:
- Vad gör man med alla äggulor som blir över?
- Kan man baka det utan mandelmjöl?
- Måste man ha sötning i?
Så, för att komma tillrätta med dessa frågor så mixtrade jag fram ett bröd som är gjort på hela ägg, utan mandelmjöl och utan sötningsmedel.
Resultatet blev ett riktigt gott och saftigt The Franska.
Lite gulare i färgen (fler äggulor) och lite mer fiberrikt (fibrex i) men absolut gott och luftigt.
Vill du testa någon av de andra versionerna som finns så hittar du dem här:
The Franska – Originalet
The Franska – Utan mandelmjöl
The Franska – Med oliver och soltorkade tomater
The Franska – Mimmis version
Har du inte fibrex hemma kan du ta 0,5 dl pofiber extra, dvs 2 dl totalt.
Ingredienser
Instruktioner
- Blanda alla de torra ingredienserna (utom sesamfröna) i en bunke.
- Blanda ner den rivna osten och blanda ihop ordentligt.
- Blanda ner äggen och vitvinsvinägern och blanda inte mer än att alla ingredienser har blandats till en jämn smet. Blanda inte för mycket, då minskar bakpulvrets effekt.
- Häll upp smeten i en avlång brödform som du klätt med bakplåtspapper och jämna ut smeten. Strö lite sesamfrön över.
- Ställ in i ugnen på 175 grader (varmluft) eller 190 grader om du inte har varmluft. Kasta 1 dl kallt vatten i botten av ugnen och stäng snabbt luckan. Detta för att ge brödet en liten skorpa. Grädda i cirka 50 minuter.
- Har du en stektermometer kan du kontrollera om brödet är klart. Om det nåt 95 grader i kärntemperatur så är det klart.
- Ta ut brödet och lyft det ur formen. Ta bort bakplåtspappret och ställt det på ett galler för att svalna.
- Skiva upp det och frys in i skivor sedan.
Supergott bröd