Äntligen, ett supergott LCHFbröd! Jag kallar det för "The Franska"...
Det är nog första brödet som jag har fått till en aning som ett riktigt bröd som dessutom har en liten hård skorpa på ytan.
Innehållsförteckning
The Franska - Optimala lchfbrödet!
Med tanke på att detta receptet är ett av de mest delade och mest besökta så är det utan tvivel ett otroligt populärt lchf-bröd som många har provat på att baka.
Det är så populärt att många har skapat egna varianter av det med olika smaksättningar och olika tillagningssätt, men detta receptet på The Franska är mitt originalrecept.
När man läser receptet så kan man tro att det smakar mycket ägg eller ost, men det gör verkligen inte det. Det är bara riktigt gott, speciellt om du skivar det och sedan rostar skivorna.
Lite tips när du ska baka The Franska
- Jag brukar använda en köksassistent för att göra degen, det är det absolut lättaste tycker jag.
- Använd en mild ost, t ex Gouda eller hushållsost.
- Vill du få det mer som en formfranska i utseendet, lägg degen i en avlång brödform och grädda det i den istället.
- Har du inte varmluftsugn kan du öka värmen lite, kanske 185 grader.
- Vallmofrön kan du ersätta med sesamfrön om du inte har det hemma. Annars funkar det jättebra att toppa med riven ost, så får du en ostskorpa uppe på istället. Supergott!
Näringsvärden för detta populära lchfbröd
Ja, frågan som alltid kommer upp är ju hur många kolhydrater brödet innehåller och det ska vi kika lite närmare på.
När jag lägger in alla ingredienser på Kostbevakningen får jag fram dessa näringsvärden.
Hela brödet ligger på 18 kolhydrater och då är 3 av dem pga vallmofröna. Jag skulle tro att man kan få ut ungefär 15-20 skivor på ett bröd, för man skall absolut inte skiva det för tjockt. Det innebär att en skiva innehåller mindre än 1 kolhydrat per skiva, vilket är helt ok för att vara ett lchf eller ketobröd.
Sötningen kan man absolut skippa om man vill, men jag tycker ändå att det tillför en fin nyans till brödet.
Tål du inte mandelmjöl, så finns det en variant här som är utan: The Franska - Utan mandelmjöl
Sätt på ugnen på 175 grader varmluft.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke (förutom vallmofröna).
Riv osten så fint som möjligt. Har du köpt färdigriven ost kan du köra den i en matberedare för att få den i lite mindre bitar.
Blanda ner ägg, äggvitor och den rivna osten i de torra ingredienserna och blanda ihop. Tänk på att inte arbeta degen för mycket, då tappar bakpulvret sin funktion att svälla. Så, när du ser att degen har blandats slutar du arbeta den.
Samla ihop degen i mitten av skålen så det är en liten klump.
Förbered en plåt med ett bakplåtspapper på.
Ta upp degen med blöta händer och forma den till en fin oval formfranska. Lägg den på plåten.
Pensla den med vispat ägg och strö vallmofrön över.
Skär 4-5 sneda skåror uppe på brödet så att det blir fina skåror på brödet.
Ställ in i ugnen och släng en deciliter vatten i botten på ugnen och stäng ugnen snabbt. Detta gör att brödet får en lite mer krispig yta. Grädda brödet i 50-60 minuter. Har du en stektermometer så sätt den i mitten av brödet. När den är 95 grader i mitten, då är brödet klart.
När det är klart tar du ut det och låter det svalna på ett galler.
Servera och njut sen!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Sätt på ugnen på 175 grader varmluft.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke (förutom vallmofröna).
Riv osten så fint som möjligt. Har du köpt färdigriven ost kan du köra den i en matberedare för att få den i lite mindre bitar.
Blanda ner ägg, äggvitor och den rivna osten i de torra ingredienserna och blanda ihop. Tänk på att inte arbeta degen för mycket, då tappar bakpulvret sin funktion att svälla. Så, när du ser att degen har blandats slutar du arbeta den.
Samla ihop degen i mitten av skålen så det är en liten klump.
Förbered en plåt med ett bakplåtspapper på.
Ta upp degen med blöta händer och forma den till en fin oval formfranska. Lägg den på plåten.
Pensla den med vispat ägg och strö vallmofrön över.
Skär 4-5 sneda skåror uppe på brödet så att det blir fina skåror på brödet.
Ställ in i ugnen och släng en deciliter vatten i botten på ugnen och stäng ugnen snabbt. Detta gör att brödet får en lite mer krispig yta. Grädda brödet i 50-60 minuter. Har du en stektermometer så sätt den i mitten av brödet. När den är 95 grader i mitten, då är brödet klart.
När det är klart tar du ut det och låter det svalna på ett galler.
Servera och njut sen!
Lill kajsa says:
Är alergisk mot mandel nötter vad kan jag använda istället för mandelmjöl
LCHF-arkivet says:
Då kan du baka det här: https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/the-franska-4-hela-agg-och-utan-mandelmjol/
Eva Squire says:
Om man som jag bor i ett annat land och inte har lätt tillgång till pofiber, vad kan man ersätta det med? Vet någon vad det kan heta på engelska?
Patrik Käck says:
Super gott bröd, närmare än såhär kommer man nog inte vanligt bröd👍
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Tack för återkopplingen.
MARION says:
Riktigt fluffigt å gott
LCHF-arkivet says:
Kul att höra!
Maria says:
Hej och god fortsättning på det nya året! Om man som jag inte har varmluftsugn, blir brödet bra ändå?
LCHF-arkivet says:
Absolut, men du bör öka temperaturen med cirka 15 grader.
Erik says:
Hur många kolhydrater innehåller detta recept?
/Erik
Eva-Britt strid says:
Tack för receptet. Verkligen gott. Det va inte sista gången jag bakade detta .
LCHF-arkivet says:
Vad skoj att höra! Tack för återkopplingen.
Simon says:
Varför ser jag inte bilden på brödet?
LCHF-arkivet says:
Jag har ingen som helst aning. Vad använder du för webbläsare?
J says:
Kan inte heller se bilden när man skriver ut, blir bara en vit stor ruta.
Använder Google Chrome eller Mozilla Firefox, samma resultat
Andreas says:
Riktigt gott blev det!
Men! Jag har fått mycket hånskratt för mitt uttal av namet! Jag säger The Franska som i en homage till formfranska dvs “riktigt” bröd. Medans min sambo med familj har hånskrattat o sagt att de måste heta Te franska!
Vilket är rätt enligt upphovsmannen/kvinnan av receptet?
Andreas says:
Nu hamnade detta lite fel, ber om ursäkt för detta, kan inte se att ja kan ta bort eller flytta min fråga!
LCHF-arkivet says:
Haha, ja detta är det många som har diskuterat och funderat över.
Det är egentligen bara ett litet förtydligande i den bemärkelsen att det är DET brödet. Så, det är THE på engelska och i meningen att det är den ultimata Franskan.
Lissan says:
Jag måste säga att jag ÄLSKAR detta bröd! Det godaste jag ätit sen jag åt riktigt rostbröd!😍❤❤❤
Jenny says:
Vet du möjligen hur många kalorier brödet innehåller?
Pia says:
Kan man klä en brödform med bakplåtspapper och lägga degen i??
Anna says:
Hur länge håller det här brödet sig? Rekommenderar du att frysa det skivat och bara ta fram det man ska äta för att det ska smaka “nybakat”?
LCHF-arkivet says:
Om man fryser in det så håller det ju rätt länge. Annars så håller det tre-fyra dagar i kylen.
Jag brukar alltid skiva upp det och fryser in det, sen tar man fram ett par skivor och lägger i brödrosten.
Helena says:
Kan man ersätta osten med något annat (äter ingen sorts ost)? Gäller även det mandelfria brödet (nöt och mandelförbud på jobbet).
LCHF-arkivet says:
Oj, jag tror det blir väldigt svårt att ersätta osten med något.
Sara says:
Hej Tack för receptet, det blev ett riktigt gott bröd 🥖
LCHF-arkivet says:
Vad roligt att höra! Du får gärna sätta ett betyg uppe vid stjärnorna om du vill.
Karin says:
Hej! Har bakat mängder av lchf bröd som jag sedan slängt för jag mått illa av första tuggan. Detta var kanon så bra. Grillade två skivor och la på grillad kycklingfilér med bacon och pesto så jäkla gött, så tusen tack för detta.
LCHF-arkivet says:
Underbart att höra! Tack så mycket för återkopplingen.
Du får jättegärna sätta ett betyg uppe vid stjärnorna…
Linda says:
Wow, har testat MÅNGA lchfbröd-recept men nu kommer jag sluta testa! Superbra, är väldigt imponerad över hur nära detta är ”vanligt” bröd. 🌸🌸🌸
LCHF-arkivet says:
Vad otroligt roligt att höra! Du får ju mer än gärna tipsa andra via blogg/instagram eller på Facebook.
Andreas says:
Jättegott bröd! Men det växte inte så mycket som jag hade hoppats på.
Vart väldigt lågt och kompakt.
Tips mottages gärna hur jag kan förbättra det 👌
LCHF-arkivet says:
Det som jag tänker på direkt är att inte arbeta degen för mycket.
Andreas says:
Ska försöka igen : )
Maria says:
Hej, jag har ingen fungerande köksvåg.. hur många dl, på ett ungefär, riven ost motsvarar 250 g tro?
Theres says:
Hur länge håller sig brödet om man har det framme?
Vissa saker med med fiberhusk blir trådigt redan dagen efter.
LCHF-arkivet says:
Alla lchf-bröd bör förvaras kallt. Antingen att man skivar upp och fryser in eller att man förvarar det i kylen.
Om man har det framme är det rätt snabbt hänt att det härsknar.
Daniel says:
Alla skriver supergott och att det är likt vanligt bröd, Är detta det bästa bröd som LCHF kan erbjuda så är det dags att sluta baka. Brödet är som bäst ätbart om man har ett smakrikt pålägg. Hade nog varit godare om man kunde rosta det men det gick inte heller, rinner ur brödet och fastnar (bränner fast) i brödrosten
LCHF-arkivet says:
Hm, det låter som att du inte har gräddat brödet tillräckligt om det flyter ut när du rostar det. Det har jag aldrig varit med om och jag har rostat det många gånger.
Jenny says:
Detta måste jag testa!!:)
Vart i ugnen placerar jag det, mitten eller lågt ner?
LCHF-arkivet says:
Mitten blir bra…
Lena Barchow says:
Hej
Undrar bara om äggvitorna skall vispas?
LCHF-arkivet says:
Nej, de behöver inte vispas.
Monika says:
Supergott!! – Detta kommer att göras så det alltid finns i frysen!
LCHF-arkivet says:
Kul att höra!
Jag skivar upp det och fryser in, sen tar jag fram en skiva och rostar direkt. Blir supergott!
Line says:
Vad är kaloriinnehållet på brödet ungefär?
LCHF-arkivet says:
Jag har ingen aning då jag inte räknar kalorier alls. Du kan lägga in alla ingredienser på http://www.kostbevakningen.se och kolla.
Inga Lena says:
Vad brukar du använda för ost? 🤔
LCHF-arkivet says:
Gouda eller hushållsost, typ…
Benitha Bondesson says:
Verkligen ett supergott bröd,det kommer jag att baka många ggr.till!!
Bra att varva med muggbröd som vi har kört ett tag. Har precis börjat med lchf diet så kul med lite nya recept.
Tack så mycket😋
Beatrice Söderström says:
Måste absolut prova detta. Saknar rostad fralla. Men visst måste man kunna lägga det i en bakplåtklädd form för att få behålla formen?
Siwan says:
Står i ugnen nu, ser fantastisk ut! La “degen” först i en bakplåtpappersklädd form, men ångrade mej efter några minuter och lyfte upp papperet och la allt på en plåt istället.
Tror att det är bättre!
Anna Larsson says:
Bakades här första gången i går kväll, sattes i brödrosten i morse, såå gott o bra bröd, Toppen Bra recept!!
LCHF-arkivet says:
Vad skoj att höra!
Glöm inte bort att sätta ett betyg och att dela det på dina kanaler. 🙂
Kristina says:
Skall baka detta idag men har aldrig 6 st äggvitor. Har köpt färdiga vitor från mjölkdisken men det står ingen stans på förpackningen hur mycket som motsvarar 1äggvita. Någon som vet?
LCHF-arkivet says:
Hej!
3 äggvitor motsvarar ungefär 1 dl…
Kristina says:
Tack. Nu skall här bakas!
Patricia says:
Det godaste och lättaste LCHF bröd jag har bakat.
Tack för receptet 👍🏻👌🏻
LCHF-arkivet says:
Tack snälla för återkopplingen! Det uppskattar jag.
Mattias says:
Lyckas verkligen inte att få det att växa. Rörde bara så alla ingredienser rörts ihop. Men växer inget endå 🙁
LCHF-arkivet says:
Hm, vad märkligt… otroligt svårt att säga vad som blir fel. Gammalt bakpulver?
Helena says:
Hej!
Undrar vad jag kan använda istället för mandelmjöl har en son som inte tål det. Gillar inte smaken av kokosmjölet blir alldeles för mycket smak av kokos i brödet.
Anna says:
Halloj!
Har inte provat än men undrar om äggen skall vispas upp innan man blandar i dem i resten?
Isf vispa hela& vitor tillsammans eller för sig?
Madde says:
Ska man ha 3 hela ägg och 6 äggvitor?
LCHF-arkivet says:
Ja! Det är precis så… 🙂
Camilla says:
Jättegott och lätt att göra! Hade nog inne det något för länge i ugnen. Blev lite mörkt men gott så nästa gång ska jag ta ut det något tidigare tror jag. 🙂 Detta kommer jag göra många gånger! Tack! 🙏🙂
LCHF-arkivet says:
Kul att höra!
Ja, man får hålla lite koll på det så det inte blir för mörkt 🙂
Anna-Karin says:
Bästa LCHF-brödet någonsin! Lyckan är total hos en brödälskare som mår prima på denna kost. Ska alltid ha ett lager 😄TACK 🙏🙌⭐
LCHF-arkivet says:
Åh, vad glad jag blir av att höra det!
Maria Van Gils says:
Tyckte detta bröd fick någon slags bismak som jag inte gillade. Har funderat mycket över detta. Kan jag ha haft i en lagrad ost istället för något mildare? Kan det vara det som både luktade och smakade illa?
Mathew Street says:
Såg i beskrivningen “om du använder färdigriven ost”
Det bör ni undvika då den alltid innehåller stärkelse (majs eller potatis) för att osten inte ska klumpa sig. Kan ge 6-15 extra kolhydrater på brödet
Björn G says:
Riktigt gott! Och snyggt bröd också. Gräddningstiden var kortare i mln ugn, ca 40 minuter. Jag använde en termometer. Kommer att baka fler.
Det jag ska göra bättre nästa gång är att skära djupare jack, då de jag gjorde försvann…
Eva Berntzen says:
Bästa lchf-brödet hittills och tro mig, har testat många! Har du gjort någon uppdatering på brödet eller har förslag på hur det skulle kunna göras liiite ”fluffigare’?
Rio Johansson says:
Tack så jättemycket för den jättegoda franska bröd😋
Den här är min favorit lchf bröd som jag bakar varannan helg♥️💕💕
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Det är absolut ett av mina favoritbröd fortfarande.