Tjälknöl (Tjälknul)

Är du sugen på att testa en klassisk tjälknöl? Då har jag det bästa LCHF-receptet för dig! Tjälknöl, eller Tjälknul som det även kallas, är en riktigt klassisk tillagningsmetod av stekar, normalt älgkött, men den går även att använda till andra stekar.
Du behöver gott om tid för att tillaga en stek enligt den här metoden, men resultatet blir ett underbart gott och saftigt kött. Spara därför receptet och plocka fram det en helgdag när du har gott om tid för din matlagning.
Vad är tjälknöl
Tjälknöl är ett sätt att tillaga kött som kommer direkt från frysen. Normalt sett är det älgkött av något slag man använder.
Det anses vara Medelpads landskapsrätt då det var en kvinna från Torpshammar som hittade på detta sättet att tillaga kött på av en ren slump, som så många andra rätter hittas på. (Källa: Wikipedia)

Det är viktigt att du använder dig av en frusen köttbit, därav namnet TJÄLknöl. Eftersom köttet är fruset kräver det en långsam tillagning, vilket är hela tanken med receptet.
När man kör det i ugnen så gör man det helt okryddat och när man sedan har stekt klart köttet så lägger man det i en lag, som då kommer att smaksätta köttet.
Tillaga tjälknöl på låg värme
När du tillagar en tjälknöl så tillagar du först köttet neutralt utan kryddning. Det får ligga länge inne i ugnen på låg värme. Därefter lägger du köttbiten i en lag som ger den gott om smak.
Den här tillagningsmetoden är riktigt populär bland jägare och det är inte så konstigt med tanke på att resultatet blir fantastiskt gott.
Jag som själv bor i Medelpad har blivit bjuden på tjälknöl ett antal gånger hos vänner och bekanta. Det är en mycket populär rätt.
Näringsvärden
Tjälknöl är mycket proteinrikt, vilket inte är så konstigt
eftersom maträtten i princip bara består av en köttstek. Du väljer
själv vilken typ av kött du vill använda, men älg är det klassiska
valet.
Det är otroligt svårt att beräkna näringsvärdet på detta receptet
då det är omöjligt att säga hur mycket av lagen som tar sig in i
köttet, men det är egentligen inte något i lagen heller som
innehåller kolhydrater.

Till lagen används mestadels vatten och kryddor. Det ingår även en morot för att skänka sötma till köttet. Det är mer LCHF-vänligt än socker och eftersom det bara är en enda morot så behöver du inte oroa dig för kolhydraterna.
Eftersom köttet är så mört, gott och snålt på kolhydrater så passar det för både strikt och liberal LCHF. Du kan dessutom kombinera det med en mängd goda tillbehör. Mina favoriter är bland annat vitkålsmos eller vitkålsgratäng för en rejäl måltid.
Om du äter din tjälknöl till julbordet, så får du inte glömma bort att göra en god rödbetssallad till med.
Recept och bild: Birgitta Höglund
Ingredienser
- 1 kg Stek (frusen)
Lag till marinad
Förslag på tillbehör
- Vitkålsgratäng
- Blomkålsgratäng
- Vitkålsmos
Bra att ha
Instructions
- Lägg köttet på ett galler och placera en ugnsfast form under så att vätska samlas upp och inte hamnar i botten på ugnen.
- Sätt ugnen på cirka 70 grader. Du kan ha en högre temperatur med, men hela grejen med tjälknöl är att man ska låta köttet tillagas riktigt lång tid.
- När det gått cirka 3 timmar så kan du sätta i en stektermometer i köttet.
- Låt den nu gå ett gäng med timmar till, totalt kanske det behövs 8-10 timmar. Tiden är ju lite osäkert att gå efter, så se till att du har en bra stektermometer och sen så tar du ut köttet på den temp som du tycker är gott. Jag skulle säga allt mellan 65-72 grader är ok. Läs mer om stekgrader.
- När köttet nästan är klart så börjar vi med lagen.
- Skala moroten och slanta den tunt eller riv den grovt. Moroten finns med för att ge en liten sötma istället för socker som normalt sett används till tjälknöl.
- Krossa enbären och vitpepparn grovt i en mortel.
- Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp den.
- Lägg nu köttet i en liten bunke, tillräckligt stor ändå för att lagen skall täcka köttet.
- Häll den varma lagen över köttet. Låt svalna.
- Ställ in i kylen minst 4-5 timmar, men gärna längre.
- Ta ut köttet och torka av det ordentligt och skiva sen upp köttet tunt.
- Servera med gott tillbehör och kanske en god sås eller ha det på julbordet.