Jag är en sån som verkligen älskar goda tjocka revbensspjäll på julafton, men det är så otroligt viktigt att de smakar mycket och är så möra att de nästan smälter i munnen.
Här är ett recept som jag kom på inför senaste julen och blev grymt nöjd med.
De funkar självklart att äta andra tider än just julen, men med tanke på kryddningen så passar de väldigt bra under juletider.
Den stora hemligheten består av två saker, nämligen att förkoka revbenen och sedan att man använder en god glaze/marinad.
I receptet så används clementin och det skall betraktas som smaksättning. Det är så otroligt lite kolhydrater i det stora hela så den är försumbar, men ger så mycket smak. Har du inte tillgång till clementiner så går det lika bra med en stor apelsin.
7:Skölj av revbenen i vatten och dela dem i två bitar (man brukar kunna dela dem längs med där de har kapat benen).
Lägg dem i en stor gryta och lägg ner gul lök (klyftade), morot (slantar), ingefära (1 msk), äppelcidervinäger, smoked paprika, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Fyll på med vatten så det precis täcker köttet.
Koka upp. När det börjar koka så kommer det att lägga sig ett vitt skum på ytan, det kan du ta bort med en slev. Lägg sedan på ett lock och sänk värmen så att det precis kokar. Låt köttet stå och puttra i 2-3 timmar. Ju längre desto mer mört kommer köttet bli.
När de kokat klart efter cirka 3 timmar plockar du upp dem och låter de svalna lite.
Blanda glaze
Riv det yttersta av skalet på clementinerna och pressa ur saften. Blanda med övriga ingredienser till en härlig glaze.
Skär upp revbenen i lite mindre bitar och pensla dem med glazen så att de är helt täckta. Så här långt kan du förbereda dagen innan om du vill.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg upp revbenen på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen och grilla av dem i 10-15 minuter tills de är helt varma och har fått lite fin färg.
Ta ut och servera direkt.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
7:Skölj av revbenen i vatten och dela dem i två bitar (man brukar kunna dela dem längs med där de har kapat benen).
Lägg dem i en stor gryta och lägg ner gul lök (klyftade), morot (slantar), ingefära (1 msk), äppelcidervinäger, smoked paprika, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Fyll på med vatten så det precis täcker köttet.
Koka upp. När det börjar koka så kommer det att lägga sig ett vitt skum på ytan, det kan du ta bort med en slev. Lägg sedan på ett lock och sänk värmen så att det precis kokar. Låt köttet stå och puttra i 2-3 timmar. Ju längre desto mer mört kommer köttet bli.
När de kokat klart efter cirka 3 timmar plockar du upp dem och låter de svalna lite.
Blanda glaze
Riv det yttersta av skalet på clementinerna och pressa ur saften. Blanda med övriga ingredienser till en härlig glaze.
Skär upp revbenen i lite mindre bitar och pensla dem med glazen så att de är helt täckta. Så här långt kan du förbereda dagen innan om du vill.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg upp revbenen på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen och grilla av dem i 10-15 minuter tills de är helt varma och har fått lite fin färg.
Ta ut och servera direkt.
Birgitta Hansson says:
Vilja ingredienser till glacen? Inte nämnt i receptet