En tomatmarmelad med härliga och fräscha smaker av tomat, citron, chili och vanilj passar utmärkt att göra när du har mycket tomater som behöver användas.
Detta är en sockerfri variant där jag har använt sötningsmedel istället för socker, vilket ger samma sötma men inte påverkar blodsockret på samma sätt som socker.
Smakerna i denna tomatmarmeladen är helt underbara och passar ypperligt på en bit fröknäcke med en god mögelost på.
I receptet så har jag valt att inte använda pektin som normalt sett kanske är det man använder för att få tomatmarmeladen lite tjockare i konsistensen. Det beror på att pektin som man köper antingen innehåller rätt mycket kolhydrater eller så innehåller det karragennan vilket jag gärna undviker.
Jag har istället valt att använda gelatinpulver, som är helt naturligt och smaklöst, men som ger en lite tjockare konsistens.
När det gäller mängden gelatinpulver, så måste man testa sig fram lite. Man får helt enkelt tillsätta lite i taget, göra ett marmeladprov, dvs att man lägger lite marmelad på en tallrik och ställer i kylen. När det har kallnat helt, så drar man med en kniv/sked genom och om marmeladen inte flyter ihop igen, så har den bra konsistens.
Har man dock i för mycket gelatinpulver, så får man en tomatgelé istället, men smaken är precis lika god ändå.
Om du vill göra en vegetarisk/vegansk tomatmarmelad, då kan du istället använda agar agar.
Skär ner tomaterna i bitar och strimla chilifrukten.
Tänk på att anpassa mängden chili efter hur stark chili du använder. Jag använde en vanlig röd chili som man köper i affären, som är rätt mild.
Lägg tomater, chili, vaniljpulver, sötning och rivet citronskal i en kastrull och koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt det hela puttra på låg värme i cirka 10-15 minuter.
Nu kan du själv välja om du vill mixa din marmelad eller inte. Om du inte mixar så får du lite bitar, men du får även tydliga bitar av skal.
Vill man undvika skal i sin tomatmarmelad, så kan man skala tomaterna innan, men då tappar man väldigt mycket tomatsmak då just skalet innehåller mycket god smak.
Jag tycker att det är bättre att mixa ihop marmeladen med stavmixer.
Tillsätt pressad citron och gelatinpulver. Men, börja med 1 tsk gelatinpulver.
Låt sjuda på låg värme under omrörning tills det att gelatinpulvret har lösts upp helt.
Gör ett marmeladprov genom att hälla upp lite marmelad på en tallrik som du ställer i kylen tills den kallnat helt och sedan drar en knivspets genom. Om marmeladen inte flyter ihop så har du tillräckligt med gelatin, annars får du tillsätta lite till och göra om marmeladprovet igen.
Vill du undvika gelatin helt, så borde det även gå att reducera ihop marmeladen till önskad konsistens, men det är inget jag har testat.
Sterilisera burkar och lock till dessa genom att koka dom i vatten i minst fem minuter och sedan så häller du upp marmeladen i burkarna och sätter på locken. Låt sedan stå och svalna.
Servera sedan till ostbrickan till exempel.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär ner tomaterna i bitar och strimla chilifrukten.
Tänk på att anpassa mängden chili efter hur stark chili du använder. Jag använde en vanlig röd chili som man köper i affären, som är rätt mild.
Lägg tomater, chili, vaniljpulver, sötning och rivet citronskal i en kastrull och koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt det hela puttra på låg värme i cirka 10-15 minuter.
Nu kan du själv välja om du vill mixa din marmelad eller inte. Om du inte mixar så får du lite bitar, men du får även tydliga bitar av skal.
Vill man undvika skal i sin tomatmarmelad, så kan man skala tomaterna innan, men då tappar man väldigt mycket tomatsmak då just skalet innehåller mycket god smak.
Jag tycker att det är bättre att mixa ihop marmeladen med stavmixer.
Tillsätt pressad citron och gelatinpulver. Men, börja med 1 tsk gelatinpulver.
Låt sjuda på låg värme under omrörning tills det att gelatinpulvret har lösts upp helt.
Gör ett marmeladprov genom att hälla upp lite marmelad på en tallrik som du ställer i kylen tills den kallnat helt och sedan drar en knivspets genom. Om marmeladen inte flyter ihop så har du tillräckligt med gelatin, annars får du tillsätta lite till och göra om marmeladprovet igen.
Vill du undvika gelatin helt, så borde det även gå att reducera ihop marmeladen till önskad konsistens, men det är inget jag har testat.
Sterilisera burkar och lock till dessa genom att koka dom i vatten i minst fem minuter och sedan så häller du upp marmeladen i burkarna och sätter på locken. Låt sedan stå och svalna.
Servera sedan till ostbrickan till exempel.