Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Tomatsoppa med basilikacrême

4,91 av 10 röster
Tomatsoppa med basilikacrême

Tomatsoppa är otroligt gott och väldigt enkelt att tillaga. Här är ett recept på en soppa som blir lite mer mustig och god i smaken med tanke på att det även finns lite rotfrukter i.

Om du vill minska ner på kolhydraterna ytterligare så kan du hoppa över rotfrukterna, men det blir på smakens och näringens bekostnad. Anledningen till att det används tre olika varianter av tomater i detta recept är för att det hjälper till att ge en härlig rund och fyllig tomatsmak.

En väldigt härlig soppa att äta när det är kallt ute och om man önskar, så kan man äta något kött till eller skiva i bitar av färdiglagat kött i soppan, t ex skinka, korv eller andra charkuterier.

Variera användningen av din tomatsoppa

En mustig tomatsoppa uppskattas av många, bara som den är, men den kan också ätas på andra sätt.

Till exempel att göra egen pizza och använda tomatsoppan som sås på pizzan. Istället för att använda sig av basilikacrème kryddar man soppan med oregano.

En pizzabotten som passar LCHF diet kan enkelt göras genom att vispa ihop 4 ägg och cirka 200 g riven ost. Detta gräddar man sedan i ugnen eller i en stekpanna. Sen lägger man på tomatröran, valfri ost och annat man vill ha på sin pizza. Ett annat recept på LCHF-pizza som är otroligt populär är Fat head botten.

Tillbehören som passar till tomatsoppa är många och om man vill göra det lite festligare med serveringen av soppan, så kan man börja med att hälla över soppa i ett högt glas eller mindre skål. Stek upp räkor i olja och vitlök. Låt dem droppa av lite mot ett papper eller över ett galler. Häng sedan några räkor runt kanten på glaset eller skålen. Lite roligare blir det att servera med både sked och ätpinnar. Så kan man välja att antingen doppa räkorna med hjälp av ätpinnarna eller att äta allt med skeden.

Även om denna soppan inte är samma recept som den spanska kalla varianten, gazpacho, så går den utmärkt att äta som kall. Kyl ner den i kylen, mixa den med några isbitar eller bara lägg i några isbitar i din soppa. Kanske även tillsätta lite tuggmotstånd i form av små bitar av paprika och köttrester.

Minska på mängden vatten, så din tomatsoppa blir tjockare och använd den som en dippa till grönsaker eller annat gott.

Näringsvärden för denna tomatsoppa

För att få fram näringsvärdena, dvs hur mycket kolhydrater, protein och fett så använder jag mig av Kostbevakningen och då ser näringsvärdena för hela detta receptet ut på detta sätt.

En tabell med näringsvärden för hela receptet på tomatsoppa

Kikar vi i tabellen ovan så ser vi att hela receptet innehåller 67 gram kolhydrater och receptet är för cirka 4 personer, så 16-17 gram kolhydrater per portion på ett ungefär.

Total tid: 40 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Tomatsoppa

Basilikacrême

Instruktioner

Tomatsoppan

  • Skölj alla grönsaker och skär sedan ner dem i mindre bitar, cirka 1×1 cm i storlek.
  • Fräs rotselleri, morot, lök, vitlök och timjan i lite olja eller smör så det får mjukna lite.
  • Tillsätt sedan resterande ingredienser till tomatsoppan, utom grädden.
  • Låt soppan puttra cirka 20 minuter på medelvärme.
  • Ta av soppan från värmen och mixa den med stavmixer eller i en vanlig mixer, så den blir slät och fin.
  • Tillsätt nu grädden och ställ tillbaka din tomatsoppa över värmen. Låt puttra en stund, tills det att du har fått en härligt krämig konsistens på soppan.

Så här gör du din basilikacrême

  • Vispa smetana tills den blir lite tjockare.
  • Tillsätt smulad fetaost och basilika i smetanan.

Servering av din tomatsoppa

  • Häll upp soppan i skålar och lägg en rejäl klick med basilikacrême i mitten. Garnera gärna med lite färsk timjan eller basilika.Extra gott och matigt blir det med några krutonger (givetvis lchf-vänliga) på toppen eller knaperstekta bacontärningar.Du kan även riva lite parmesanost över för extra smak.
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,91 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg