Torsk i ugn

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 23 röster - Betygsätt

Detta receptet på torsk i ugn är ett sånt där recept som är sanslöst lättlagat, otroligt gott och passar både som en enkel lunch eller…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Torsk i ugn
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning20 minTotalt25 min

Beskrivning - Information

Detta receptet på torsk i ugn är ett sånt där recept som är sanslöst lättlagat, otroligt gott och passar både som en enkel lunch eller till en finare middag.

Det tar inte mycket mer än fem minuter att förbereda och sen ett gäng minuter i ugnen, knappt att du hinner med att ordna tillbehören under tiden.

Innehållsförteckning

  1. Vad för torsk ska användas
  2. Hur får man till en perfekt torsk i ugn
  3. Vilka tillbehör kan jag ha
  4. Bra utrustning att ha
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS

Vad för torsk ska du använda

Torsk i ugn är ju självklart så att man ska använda torsk av något slag. Men, det finns ju lite olika varianter på torsk som du kan använda dig av.

Vill du köra på kungen av torskfiskar, då ska du använda dig av ryggfilé av skrei. Mycket bättre fisk vet jag inte om man kan få tag i. Men, smakar det så kostar det. En rätt så dyr fisk.

Något bättre pris är det på torskrygg, som jag har använt mig av i detta receptet. Men, försök att få tag i torskrygg som är rätt så hög, dvs att det är en tjock ryggbit, det blir så mycket godare då.

Vanlig torskfilé går absolut att använda, men då skulle jag nog säga att man kanske ska rulla ihop filén till en rullad. Annars kommer den att bli alldeles för överstekt snabbt.

Om du inte får tag i torsk, så finns det är sej eller kummel som du kan testa, eller om du verkligen vill slå på stort så kan du testa en fin bit hälleflundra eller havskatt, men de två sistnämna tycker jag nästan är godast smörstekta.

En otroligt viktig sak som jag värnar hårt om, det är att välja MSC-märkt fisk. Jag själv är sportfiskare och för mig är det viktigt att bibehålla bra bestånd av fisk och ett hållbart fiske vilket MSC jobbar med.

ANNONS

Hur får jag till en perfekt torsk i ugn

Först och främst så handlar det om att köpa en bra råvara. Kan du hitta färsk torsk, så köp helst det. Självklart så funkar det bra med torskrygg från frysdisken med, det använder jag ofta.

Närbild på perfekt torsk i ugn.

Nästa sak att tänka på, det är att gärna lägga fisken i saltlag en stund innan. Det är inget måste, men ger en annan fasthet i köttet som faktiskt gör stor skillnad.

En enkel saltlag för torskrygg är 5 dl vatten + 1,5 msk salt. Använd gärna salt utan jod.
Låt saltet lösas upp i vattnet och låt torsken ligga i lagen i en timme.

Att lägga fisken i saltlag för att du får en jämnare saltning av fisken än om du torrsaltar fisken. Har du inte tiden att rimma din torsk först, då kan du bara se till att salta den ordentligt på ytan istället.

Sist men inte minst, använd en digital stektermometer.
Det finns inget så tråkigt som en fin fiskbit som har blivit överstekt.

Fisken börjar att koagulera redan vid 43°C, men många tycker att den optimala kärntemperaturen för torsk ligger mellan 48-52°C. Själv så hamnar jag någonstans där i trakten runt 50°C.

Utan en stektermometer är risken stor att du kommer köra fisken för länge och det resulterar i en väldigt tråkig fiskbit.

ANNONS

Vilka tillbehör passar till torsk i ugn

Det finns massor av olika goda tillbehör som man kan använda för att höja en torsk i ugn till ännu bättre nivåer och jag tänkte tipsa om ett par tillbehör och ett par såser som jag tycker passar riktigt bra.

- Ugnsstekt brysselkål, ett precis lika enkelt tillbehör att göra som receptet på torsken är. Passar riktigt bra ihop!
- Blomkålsmos, är ett riktigt gott alternativ till vanlig potatis. Superlätt att göra och perfekt om du har en god sås som du vill kunna få upp med.

- Lenas gula fisksås, är en fisksås som passar till egentligen all fisk. En riktigt god sås med härliga smaker som passar perfekt till torsk i ugn.
- Kall örtsås, är en riktig klassiker till fisk. Passar ypperligt till all fisk som är rätt så naturell i smakerna.

Tips på bra utrustning för att lyckas

Nedan så får du några små enkla tips på utrustning som jag tycker är en självklarhet att använda när man tillagar fisk.

- Skärbräda i plast När man jobbar med fisk så bör man använda en egen skärbräda för endast det ändamålet för att hålla en god kökshygien. Dessa plastskärbrädor från Global är grymt bra med en avrinningskanal som samlar upp vätska. Dom tål maskindisk och är lätta att hålla rena.

- Digital stektermometer Som jag nämnt längre upp, så är en digital stektermometer absolut ett måste för att du ska lyckas få till en perfekt torsk i ugn. Visst, den som är superduktig i köket kan lyckas med att känna på fisken, men just fisk kan det skilja så lite för att den ska bli överstekt. Sikta på att köpa en termometer som du kan låta vara i fisken hela tiden.

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 800 g TorskfiléGärna torskrygg.
 Svartpeppar
 Citron
 50 g Smör
ANNONS

Gör så här:

1

Börja med att lägga fisken i saltlag som jag har skrivit om i beskrivningen.

Om du inte har tid till det, så saltar du fisken runt om istället.

2

Sätt ugnen på 120°C (varmluft).

3

Om du har använt frusen torsk, se till att pressa ur lite vatten ur fisken.
Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form som du har
Peppra lite uppe på varje torskbit.

4

Pressa på lite citron.

5

Hyvla smör och lägg uppe på varje fiskbit.

6

Sätt i din stektermometer i en av fiskbitarna och sätt in fisken i ugnen.

7

När kärntemperaturen är mellan 48-52°C så har du en fin fisk. Vilken kärntemperatur du tycker är bäst, är ju upp till dig själv.

8

Ta ut och servera med goda tillbehör.

torsk i ugn2

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 23

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 800 g TorskfiléGärna torskrygg.
 Svartpeppar
 Citron
 50 g Smör

Instruktioner

1

Börja med att lägga fisken i saltlag som jag har skrivit om i beskrivningen.

Om du inte har tid till det, så saltar du fisken runt om istället.

2

Sätt ugnen på 120°C (varmluft).

3

Om du har använt frusen torsk, se till att pressa ur lite vatten ur fisken.
Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form som du har
Peppra lite uppe på varje torskbit.

4

Pressa på lite citron.

5

Hyvla smör och lägg uppe på varje fiskbit.

6

Sätt i din stektermometer i en av fiskbitarna och sätt in fisken i ugnen.

7

När kärntemperaturen är mellan 48-52°C så har du en fin fisk. Vilken kärntemperatur du tycker är bäst, är ju upp till dig själv.

8

Ta ut och servera med goda tillbehör.

torsk i ugn2

Torsk i ugn

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida