Torsk med soltorkade tomater & bacon

När det kommer till torsk, så tycker jag att det oftast är en
råvara som skall tillagas på ett så enkelt sätt som möjligt, utan
så många krusiduller och svåra moment.
Torsken i sig är ju ofta en så fin och god råvara, så man vill att
den ska få vara kungen på tallriken.
Men, man kan tillsätta lite smaker för att höja den lite mer i smak och just detta receptet på torsk med soltorkade tomater och bacon är ett sånt recept.
Här får du massor av sköna smaker som passar jättebra till just torsk och om du inte har provat på att ha bacon tillsammans med torsk, så är det hög tid nu.
Om du hellre vill göra ett ännu mer neutralt och lätt recept, så ska du spana in mitt recept på torsk i ugn.
Om plånboken tillåter, så är torskrygg att föredra, eller ännu bättre ryggfilé av skrei. Men, det funkar absolut att göra detta med vanliga torskfiléer med.
Förslag på tillbehör till denna goda torskrätt:
Såser
– Fisksås
(Lenas goda gula fisksås)
– Vitvinssås
–
Sandefjordsås
Andra tillbehör
– Blomkålsmos
– Blomkål-
och broccoligratäng
Recept och bild: Lena Ström
Ingredienser
- 600 g Torskrygg
- 2 msk Smör
- 50 g Hackad rödlök
- 2 st Vitlöksklyftor, hackade
- 120 g Bacon
- 8 st Soltorkade tomater
- 1,5 tsk Sambal oelek
- 3 msk Färsk persilja
- 1 msk Oregano, torkad
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram en ugnsfast form och lägg i dina portionsbitar av torsk i den. Salta och peppra.
- Fördela smöret i klickar runt om.
- Strimla baconet och bryn det tillsammans med rödlöken och vitlöken i en stekpanna. Häll upp det i en bunke.
- Hacka de soltorkade tomaterna och persiljan och blanda ihop alla kvarvarande ingredienser i baconet.
- Fördela blandningen över torsken.
- Ställ in formen i ugnen i cirka 15 minuter. Använd gärna en stektermometer om du har en tjockare ryggbit och kör fisken till 54-56°C.
- Ta ut och servera direkt.