Treveckorssallad är en sån där magiskt god sallad som man nästan alltid kan ha i kylen hemma.
Den är fullpackad med nyttigheter och blir egentligen bara godare med tiden.
Här djupdyker vi lite närmare i detta goda receptet på en sockerfri variant av treveckorssallad:
Vad är en treveckorssallad?
Namnet antyder på att den ska hålla i tre veckor, men många med mig kan intyga om att den alltid tar slut snabbare än så.
En treveckorssallad är alltså en råkostsallad med vitkål som största ingrediens. Man kan kanske säga att det är en kombination av pizzasallad och råkostsallad.
De mer vanliga varianterna av treveckorsalladen innehåller i stort sett alltid socker av något slag, men det passar ju inte så bra som ketorecept eller lchfrecept, så jag tyckte att det var läge att skapa en lchf-vänlig variant.
Det som dock är det härligaste med denna salladen, det är att många som inte äter lchf eller keto har lovordat den och tycker att den är mycket godare än de recepten med socker i.
Näringsvärden för treveckorssallad
Den här salladen nosar väl lite på att ligga i överkant gällande kolhydrater, men den vinner otroligt mycket på att innehålla fantastiskt mycket nyttigheter. Om du känner att du saknar c-vitamin och beklagar dig över att du inte får äta frukt och missar viktiga vitaminer, då ska du äta den här salladen istället.
Om man lägger in alla ingredienserna i detta receptet på Kostbevakningen så får man fram dessa näringsvärden.
Lite om de olika ingredienserna
Det som är roligast med den här treveckorssalladen är att man kan variera den lite hur man vill genom att byta ut ingredienser. Jag blev dock otroligt nöjd med min komposition och smaken på den. Förresten, sockret som finns i den traditionella treveckorssalladen, den behövs verkligen inte.
Om du vill testa lite andra ingredienser så kommer här lite förslag:
- Vitkål kan du byta ut mot annan kål, t ex rödkål eller spetskål.
- Kålrabbi kan du byta ut mot majrova eller kanske lite kålrot. Vill du få ner kolhydraterna lite så kan du skippa kålrabbin helt, men den tillför ett härligt krisp.
- Olivolja och rapsolja går att byta ut mot vilken sorts olja som helst som du tycker om. Jag valde att ta hälften av varje för att inte olivoljan ska ta över för mycket i smaken.
- Vitvinsvinägern kan du byta ut mot annan vinäger som du tycker om. Jag skulle nog inte ta balsamvinäger dock då den gör allt lite mörkare i färgen. Äppelcidervinäger är det många som gärna använder och det kan jag varmt rekommendera. Vill du få till en ännu bättre hållbarhet så kan du byta ut lite vinäger mot ättika, eller så tar du och byter ut allt mot ättika.
- Purjolöken kan du byta ut mot annan lök, kanske rödlök som är lite mildare i smaken.
Det här receptet ger väldigt mycket sallad, men den heter ju inte treveckorssallad för ingen anledning. Den håller upp till tre veckor i kylen under förutsättning att man har hållit rent när man lagar den. Dock så brukar den inte finnas kvar i tre veckor, den äts upp innan dess.
För att vara en egentligen rätt så "tråkig" vitkålssallad så blir den här treveckorssalladen en verklig hit, som faktiskt bara blir godare med tiden. Om du dock vill ha tips på en annan mer klassisk vitkålssallad så måste du bara testa min otroligt goda pizzasallad.
Strimla alla grönsaker fint. Använd matberedare eller mandolin för att underlätta jobbet. Självklart kan du strimla allt för hand. Lägg alla grönsaker i en stor bunke.
Täck över med plast och låt stå kallt minst ett par timmar, helst ett dygn eller mera innan du serverar din treveckorssallad. Ju längre den står desto mer smak kommer den att få. Rör gärna om i den lite dagligen så allt blandar ihop sig.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Strimla alla grönsaker fint. Använd matberedare eller mandolin för att underlätta jobbet. Självklart kan du strimla allt för hand. Lägg alla grönsaker i en stor bunke.
Täck över med plast och låt stå kallt minst ett par timmar, helst ett dygn eller mera innan du serverar din treveckorssallad. Ju längre den står desto mer smak kommer den att få. Rör gärna om i den lite dagligen så allt blandar ihop sig.
Malin says:
Hur god som helst, perfekt om man gillar att ha ett tillbehör som håller länge och passar till mycket. Rekommenderas!
LCHF-arkivet says:
Åh, vad glad jag blir! Glöm inte bort att ge rätten ett betyg med uppe vid stjärnorna.
Camilla says:
Vad menas att de övriga ingredienserna ska kokas lätt? Är der oljan och kryddorna som ska kokas?
Mvh Trög 🙃
LCHF-arkivet says:
Ja, precis… det är själva dressingen som skall kokas och sen hällas över grönsakerna.
victoria says:
Varför måste man koka dressingen? Tänker att det är nyttigare rå..?
Catharina Paulsson says:
Jag har också gjort salladen utan socker.
Brukar ta dagens portioner och toppa dom med äppel bitar, apelsin klyftor, strössel eller något annat som finns hemma, då blir den lite olika varje dag Men lika god!
Ingegerd says:
Det står väl ingenstans att det ska vara socker i? Eller har jag missuppfattat?
LCHF-arkivet says:
Nä, inte i detta receptet. Men i originalreceptet ska det vara socker i.
Erika says:
Ser så god ut😊 Räknas den som mjölksyrad?
LCHF-arkivet says:
Nej, den räknas inte som mjölksyrad.
Johanna says:
Tål inte paprika o vitlök. Håller den lika bra utan?
Vitlök är ju lite konserverande…
Maria says:
Jättegott, men sist jag gjorde den missade jag att koka upp dressingen. Har du nån aning om varför man gör. det? Smakade bra då också. 🙂
Susanne says:
Kan möjligen vara att till exempel vitkålen mjuknar lite om man häller något hett, blött på den…
Pia says:
Jag tycker det behövs mer syra för att den ska vara god efter de första dagarna. Jag tar då ättika tills jag får det syrligare. Ibland tar jag bara ättika.
Carolina says:
Ska den förvaras i nåt tätslutande för att hålla så länge?
LCHF-arkivet says:
Ja, den håller ju bättre då iallafall.
Majvor Sjövay says:
Den blev jättegod. Bytte ut rättika mot palsternacka eftersom jag inte fick det i affären.
Millan says:
Rättika? Finns väl inte med i receptet ens?
Maj-Lis Videll Bengtsson says:
Jag gjorde något liknande för några år sedan och då var det noga (enligt receptet) att man använde glasburkar. Nu har jag inte kvar mina stora glasburkar men har i plast. Blir det någon skillnad. Frågar eftersom det var noga förr.
LCHF-arkivet says:
Glasburkar är ju lättare att hålla rena. I plast så finns det små utrymmen där bakterier kan fastna, men om man planerar att äta upp salladen inom en vecka, då är det inga problem.
Gunilla Ekelund says:
Tack för tipset att utesluta socker, har länge funderat på att utesluta det. I dag ska jag sluta fundera 😘
LCHF-arkivet says:
Ja, det var så lite så…=) Finns lite för mycket socker i allt vi äter idag.
Eva says:
Sockret är konserverande och finns med i receptet för längre hållbarhet. Se t ex recept pa sylt….. socker = naturligt konserveringsmedel.
Lena Henriksson says:
Hur många kcal innehåller en portion?
LCHF-arkivet says:
Har ingens om helst aning då jag inte räknar kcal…
Jörgen Hassler says:
Om man vill ha en rundare smak (det är därför man har i socker i originalet) så kan man använda äppelcidervinäger istället för vitvin.
LCHF-arkivet says:
Absolut! Det är ett bra tips!
Marina says:
Tänker att recept skrivaren ger ett recept sedan är läsaren fri att experimentera att lägga till eller ta bort. Jag har gjort den här salladen i många år men efter jag äter LCHF så utelämnar jag socker. Har jag grönsaker över åker de med i 3 veckosalladen. Mums så god den är även efter 3 veckor.
Lilian Lundgren says:
Den här salladen är hur god som helst. Har gjort ett par omgångar sedan jag hittade receptet. Toppen att äta som mellanmål. Då äter jag den med pinnar
Lena says:
Jättegod sallad! Vi äter den som inledning vid varje middag. Varierar rotfrukter och grönsaker lite efter tillgång och årstid, men basen (vitkålen) är alltid samma. Jag använder också bara en god olivolja och utesluter rapsoljan.
ML says:
Hur stora burkar har Du till denna sats?
Katti says:
Supergod sallad. Omgång två står nu i kylen.