Hoppa till innehåll
Open navigation

Treveckorssallad

4,50 av 145 röster
Sparat av: st
Treveckorssallad

Treveckorssallad är en sån där magiskt god sallad som man nästan alltid kan ha i kylen hemma.
Den är fullpackad med nyttigheter och blir egentligen bara godare med tiden.

Här djupdyker vi lite närmare i detta goda receptet på en sockerfri variant av treveckorssallad:

Vad är en treveckorssallad?

Namnet antyder på att den ska hålla i tre veckor, men många med mig kan intyga om att den alltid tar slut snabbare än så.
En treveckorssallad är alltså en råkostsallad med vitkål som största ingrediens. Man kan kanske säga att det är en kombination av pizzasallad och råkostsallad.
De mer vanliga varianterna av treveckorsalladen innehåller i stort sett alltid socker av något slag, men det passar ju inte så bra som ketorecept eller lchfrecept, så jag tyckte att det var läge att skapa en lchf-vänlig variant.

Det som dock är det härligaste med denna salladen, det är att många som inte äter lchf eller keto har lovordat den och tycker att den är mycket godare än de recepten med socker i.

Treveckorssallad | LCHF-arkivet

Näringsvärden för treveckorssallad

Den här salladen nosar väl lite på att ligga i överkant gällande kolhydrater, men den vinner otroligt mycket på att innehålla fantastiskt mycket nyttigheter. Om du känner att du saknar c-vitamin och beklagar dig över att du inte får äta frukt och missar viktiga vitaminer, då ska du äta den här salladen istället.

Om man lägger in alla ingredienserna i detta receptet på Kostbevakningen så får man fram dessa näringsvärden.

Tabell med näringsvärden för treveckorssalladen

Lite om de olika ingredienserna

Det som är roligast med den här treveckorssalladen är att man kan variera den lite hur man vill genom att byta ut ingredienser. Jag blev dock otroligt nöjd med min komposition och smaken på den. Förresten, sockret som finns i den traditionella treveckorssalladen, den behövs verkligen inte.

Om du vill testa lite andra ingredienser så kommer här lite förslag:

Vitkål kan du byta ut mot annan kål, t ex rödkål eller spetskål.
Kålrabbi kan du byta ut mot majrova eller kanske lite kålrot. Vill du få ner kolhydraterna lite så kan du skippa kålrabbin helt, men den tillför ett härligt krisp.
Olivolja och rapsolja går att byta ut mot vilken sorts olja som helst som du tycker om. Jag valde att ta hälften av varje för att inte olivoljan ska ta över för mycket i smaken.
– Vitvinsvinägern kan du byta ut mot annan vinäger som du tycker om. Jag skulle nog inte ta balsamvinäger dock då den gör allt lite mörkare i färgen. Äppelcidervinäger är det många som gärna använder och det kan jag varmt rekommendera. Vill du få till en ännu bättre hållbarhet så kan du byta ut lite vinäger mot ättika, eller så tar du och byter ut allt mot ättika.
– Purjolöken kan du byta ut mot annan lök, kanske rödlök som är lite mildare i smaken.

Det här receptet ger väldigt mycket sallad, men den heter ju inte treveckorssallad för ingen anledning. Den håller upp till tre veckor i kylen under förutsättning att man har hållit rent när man lagar den. Dock så brukar den inte finnas kvar i tre veckor, den äts upp innan dess.

För att vara en egentligen rätt så “tråkig” vitkålssallad så blir den här treveckorssalladen en verklig hit, som faktiskt bara blir godare med tiden. Om du dock vill ha tips på en annan mer klassisk vitkålssallad så måste du bara testa min otroligt goda pizzasallad.

Total tid: 25 minuter
Portioner: 20
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Strimla alla grönsaker fint. Använd matberedare eller mandolin för att underlätta jobbet. Självklart kan du strimla allt för hand. Lägg alla grönsaker i en stor bunke.
  • Lägg alla de övriga ingredienserna i en kastrull och koka upp det snabbt. Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt ordentligt. Smaka av så salt och peppar stämmer med vad du tycker om, men den här mängden borde räcka som finns i receptet.
  • Täck över med plast och låt stå kallt minst ett par timmar, helst ett dygn eller mera innan du serverar din treveckorssallad. Ju längre den står desto mer smak kommer den att få. Rör gärna om i den lite dagligen så allt blandar ihop sig.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg