Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Tunna revbensspjäll i ugn

5 av 8 röster
Tunna revbensspjäll i ugn

Tunna revbensspjäll i ugn som är riktigt möra och faller av benet, det är något som jag tror att alla uppskattar och tycker om.
Här är mitt sätt att tillaga goda revbensspjäll i ugnen som dessutom är helt lchf-anpassat, dvs utan en massa tillsatt socker.

Innehållsförteckning

  1. Vilka revbensspjäll
  2. Kryddning och smaksättning
  3. Olika tillagningsmetoder
  4. Att tänka på
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Vilka revbensspjäll ska du använda?

Det finns otroligt många olika varianter av revbensspjäll som du kan tillaga i ugn, men personligen så tycker jag om tunna revbensspjäll i ugn. I affären så kallas dom även för spareribs.

Just detta tillagningssättet som jag tar upp i detta receptet funkar egentligen på alla sorters revbensspjäll, men tillagningstiderna kan variera något beroende på styckdetalj.

Du kan använda följande varianter:

– Tunna revbensspjäll, även kallat spareribs. Dessa har ett långt ben och inte jättemycket kött.
– Kamben. Är en kortare variant av tunna revben. Styckdetaljen sitter högre upp mot ryggraden än t ex de tunna revbensspjällen gör.
– Tjocka revbensspjäll (oftast knäckta i butik). Detta är nog de vanligaste revbensspjäll som folk känner till. Helt klart de revbensspjäll med mest kött på. Används ofta till jul.

Smaksättning för dina revbensspjäll i ugn

När du ska göra riktigt goda tunna revbensspjäll i ugn så är det två olika smaksättningar som du ska använda dig och det första är en god rub/grillkrydda och det andra är en god glaze.

Jag tycker att det finns otroligt många olika varianter av rubs man kan köpa som är färdiga. Självklart så kan du göra en helt egen kryddblandning, men ibland så är det lättare att bara köpa något färdigt.

Det du ska tänka på är att inte välja en rub med socker i för att det ska hålla sig till LCHF, plus att det faktiskt finns en annan fördel med sockerfria rubs och det är att ska man tillaga något länge, som man gör med revbensspjäll så är det lätt att sockret bränns vid och förstör köttet.

Närbild på saftiga tunna revbensspjäll på en träskiva.

Olika alternativ av rub/grillkrydda

Urtekram
Rawfoodshop (denna använde jag)
Spicemaster
Zigge’s BBQ

Dessa kryddor är bara olika alternativ som jag hittat som är helt ok att använda, men jag har bara testat Urtekrams och Rawfoodshops kryddblandningar.

Om du själv har ett gott recept på hemgjord rub, då kan du självklart använda det. Du får gärna dela med dig av det i kommentarerna med så att fler kan testa. 🙂

Alternativa tillagningssätt

Just revbensspjäll och olika tillagningsmetoder är en maträtt som kan leda till bråk då det finns så många olika sätt att tillaga dom på. Alla har sitt bästa sätt för att få dom perfekta revbensspjällen.

Jag tycker att det är otroligt smidigt att göra revbensspjäll i ugn, men kan även tycka att det är roligt att testa lite andra metoder.

Här är några alternativa sätt att tillaga dina revbensspjäll på:

  • Grilla. Om du ska grilla revbensspjäll så ska dom grillas under lång tid på indirekt värme största delen av tiden. Man kan avsluta på direkt värme om det behövs på slutet för att få lite mer yta.
  • Sous vide. Sous vide är ett riktigt bra sätt att tillaga revbensspjäll på, men det tar väldigt lång tid. Resultatet blir dock helt perfekt då de tillagas på extremt låg värme under lång tid och sedan avslutas med att få lite yta antingen i ugnen eller på grillen.
  • Rökning. Att röka revbensspjällen är ett fantastiskt smakrikt tillagningssätt. Många som är grillfantaster säger att rökta revbensspjäll är det absolut bästa sättet att tillaga dom på. Jag kan tycka att det tillför en underbart god smakbild och kombinerar gärna flera olika metoder.

Viktiga saker att tänka på

Ta ut köttet i god tid innan du ska laga det. Kylskåpskallt kött är inte bra att tillaga direkt, det blir lätt stressat kött då.

Försök att få bort den tunna hinnan som sitter på bensidan. Skär loss en liten flik med en kniv vid ett ben och ta lite hushållspapper och dra. Hushållspappret hjälper dig att få ett bra grepp.

Hinnan är seg och det är lättare för smakerna att ta sig in i köttet med om du får bort hinnan.

Var inte rädd för att testa lite olika kryddningar. Det finns väldigt roliga blandningar med t ex kaffe eller kakao som faktiskt är grymt gott!

Total tid: 3 timmar 20 minuter
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

  • 1-1,5 kg Tunna revbensspjäll
  • 1 dl Grillkrydda/rub av valfri sort

Glaze

Servera med

  • Coleslaw

Instruktioner

  • Börja med att ta ut köttet i god tid så att det inte är helt kylskåpskallt.
  • Putsa revbenen från eventuella lösa benbitar och viktigast av allt, dra bort den tunna hinnan som sitter över benen.
  • Strö rub/krydda överallt på hela revbensspjället och gnid in det ordentligt.
  • Sätt ugnen på 125°C (varmluft).
  • Lägg revbenen på ett ugnsgaller och lägg en plåt under. Ett tips är att klä in den plåten med lite aluminiumfolie, så blir det inte lika mycket att diska sen.
  • Ställ in i mitten av ugnen och kör dom cirka 1,5 timme. Vänd på dom efter halva tiden.
  • Blanda ihop glazen.
  • När det gått 1,5 timme, så penslar du på glazen på båda sidorna på revbensspjällen. Var inte rädd för att kladda på rejält.
  • Höj nu temperaturen i ugnen till 150°C.
  • Låt köttet stå i ugnen cirka 30-45 minuter till, tills det att du har fått en riktigt fin färg på ytan.
  • Ta ut dom när färgen är bra och slå in dom i dubbla lager aluminiumfolie. Vill du ha lite kladdiga revben, pensla på lite glaze innan. Låt dom ligga i 15-20 minuter och vila.
  • Sedan är det bara att skära upp längs med benen och njuta av goda tunna revbensspjäll.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg