Tzatziki

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 25 röster - Betygsätt

Tzatziki är en kall sås med vitlökssmak som är ett givet inslag på bordet för de flesta under grillsäsongen. Den här goda såsen kan dock…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Tzatziki

LCHF-arkivet TV: Klipp om mat & dryck

Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse30 minTillagning5 minTotalt35 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Tzatziki är en kall sås med vitlökssmak som är ett givet inslag på bordet för de flesta under grillsäsongen. Den här goda såsen kan dock serveras året runt närhelst du är sugen på grekiska smaker. Här kommer mitt LCHF-vänliga alternativ med ett recept som är enkelt att följa.

Innehållsförteckning

  1. De goda smakerna
  2. Vad ska jag servera till?
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

ANNONS


Tzatziki, tzatsiki eller tsatziki. Kärt barn har många namn och det gäller även för den här ljuvliga kalla såsen. Oavsett hur du väljer att stava så är det alltid yoghurten, gurkan och vitlöken som är viktigast för att skapa rätt smak och konsistens.

Frågan är egentligen vad som är bäst – vitlökssmaken eller den snabba tillagningstiden? Den här såsen slänger du nämligen ihop på några minuter. Dessutom blir den bara godare om den får stå i kylen och dra sig, så förbered den gärna i god tid.

Tzatzikins goda smaker

Tzatziki är en kall yoghurtbaserad sås med få ingredienser. Du använder ett fet grekisk yoghurt, vilket är perfekt ur ett LCHF-perspektiv. Det höjer nämligen fetthalten rejält på hela måltiden. Kom ihåg att det finns laktosfria alternativ att köpa i matbutiken om det behövs!

Med riven gurka som du vattnar ur får du en extra krämig konsistens och här ska du inte vara rädd för att använda mycket vitlök. Det bästa är dock att provsmaka dig fram, för vissa klyftor kan nämligen vara starkare än andra. Ett vanligt misstag är att pressa ner så mycket vitlök att du bara vågar doppa köttet i såsen när du äter.

Med salt, oregano och en god olivolja tillsätter du ännu fler goda smaker till din LCHF tzatziki.

ANNONS


Vad ska jag servera till?

Såsen kan serveras till allt möjligt och blir bara bättre om den står något dygn i kylen innan man äter den. Då kommer nämligen smakerna fram ordentligt. Den bör som allra minst få stå i några timmar innan den ställs fram på bordet.

Det klassiska är att servera tzatziki till nygrillat kött, speciellt under sommaren. Det spelar ingen roll om det är karré, kyckling eller någon annan köttbit. Det mesta gifter sig ju trots allt i munnen när det gäller vitlök.

Eftersom vi alla älskar LCHF så kan jag rekommendera att servera såsen till ett fet köttbit och grillade grönsaker. Du kan slänga på det mesta på grillen, allt från grillad spetskål till champinjoner.

Näringsvärde

Tzatziki har ett riktigt bra näringsvärde om man äter LCHF. Det är nämligen gott om fett i såsen, vilket gör den till ett ypperligt val om man vill få upp fetthalten i maträtten. Både olivoljan och den grekiska yoghurten innehåller nämligen gott om nyttiga fetter.

En tabell med näringsvärden för denna tzatzikin.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Mitt recept är till för fyra portioner. Det innebär runt 17 gram fett per portion, vilket är riktigt bra för denna klassiska sås. Ta en titt på bilden från Kostbevakningen här ovan för en fullständig överblick av näringsvärdet.

Du har väl inte missat att rå vitlök är extra nyttigt? Det hjälper dig att sänka blodtrycket, innehåller mycket antioxidanter och dessutom stärker vitlök ditt immunförsvar. Allt detta i en enda sås!

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 400 g Grekisk yoghurt
 250 g Gurka
ANNONS

 

Gör så här:

1

Blanda yoghurt, olivolja, pressad vitlök, oregano och lite svartpeppar i en bunke och blanda ihop. Låt stå i kyl tillsvidare.

2

Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik och strö saltet över och blanda ihop. Låt stå cirka 20 minuter.

3

Ta upp gurkan och pressa ut så mycket vatten du bara kan med händerna och blanda ner i yoghurten.

4

Låt stå några timmar så att vitlöken får dra ur lite smak.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 25

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 400 g Grekisk yoghurt
 250 g Gurka

Instruktioner

1

Blanda yoghurt, olivolja, pressad vitlök, oregano och lite svartpeppar i en bunke och blanda ihop. Låt stå i kyl tillsvidare.

2

Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik och strö saltet över och blanda ihop. Låt stå cirka 20 minuter.

3

Ta upp gurkan och pressa ut så mycket vatten du bara kan med händerna och blanda ner i yoghurten.

4

Låt stå några timmar så att vitlöken får dra ur lite smak.

Tzatziki
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida