Hoppa till innehåll
Open navigation

Tzatziki

4,72 av 7 röster
Sparat av: st
Tzatziki

Tzatziki är en kall sås med vitlökssmak som är ett givet inslag på bordet för de flesta under grillsäsongen. Den här goda såsen kan dock serveras året runt närhelst du är sugen på grekiska smaker. Här kommer mitt LCHF-vänliga alternativ med ett recept på tzatziki som är enkelt att följa.

Tzatziki, tzatsiki, tsatsiki eller tsatziki. Kärt barn har många namn och det gäller även för den här ljuvliga kalla såsen. Oavsett hur du väljer att stava så är det alltid yoghurten, gurkan och vitlöken som är viktigast för att skapa rätt smak och konsistens.

Frågan är egentligen vad som är bäst – vitlökssmaken eller den snabba tillagningstiden? Den här såsen slänger du nämligen ihop på några minuter. Dessutom blir den bara godare om den får stå i kylen och dra sig, så förbered den gärna i god tid.

Tzatziki | LCHF-arkivet

Tzatzikins goda smaker

Tzatziki är en kall yoghurtbaserad sås med få ingredienser. Du använder ett fet grekisk yoghurt, vilket är perfekt ur ett LCHF-perspektiv. Det höjer nämligen fetthalten rejält på hela måltiden. Kom ihåg att det finns laktosfria alternativ att köpa i matbutiken om det behövs!

Med riven gurka som du vattnar ur får du en extra krämig konsistens och här ska du inte vara rädd för att använda mycket vitlök. Det bästa är dock att provsmaka dig fram, för vissa klyftor kan nämligen vara starkare än andra. Ett vanligt misstag är att pressa ner så mycket vitlök att du bara vågar doppa köttet i såsen när du äter.

Med salt, oregano och en god olivolja tillsätter du ännu fler goda smaker till din LCHF tzatziki.

Vad ska jag servera till?

Såsen kan serveras till allt möjligt och blir bara bättre om den står något dygn i kylen innan man äter den. Då kommer nämligen smakerna fram ordentligt. Den bör som allra minst få stå i några timmar innan den ställs fram på bordet.

Det klassiska är att servera tzatziki till nygrillat kött, speciellt under sommaren. Det spelar ingen roll om det är karré, kyckling eller någon annan köttbit. Det mesta gifter sig ju trots allt i munnen när det gäller vitlök.

En tallrik med nygrillade kycklingspett och en skål med tzatziki vid sidan av.

Eftersom vi alla älskar LCHF så kan jag rekommendera att servera såsen till ett fet köttbit och grillade grönsaker. Du kan slänga på det mesta på grillen, allt från grillad spetskål till champinjoner.

Näringsvärde

Tzatziki har ett riktigt bra näringsvärde om man äter LCHF. Det är nämligen gott om fett i såsen, vilket gör den till ett ypperligt val om man vill få upp fetthalten i maträtten. Både olivoljan och den grekiska yoghurten innehåller nämligen gott om nyttiga fetter.

En tabell med näringsvärden för denna tzatzikin.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Mitt recept är till för fyra portioner. Det innebär runt 17 gram fett per portion, vilket är riktigt bra för denna klassiska sås. Ta en titt på bilden från Kostbevakningen här ovan för en fullständig överblick av näringsvärdet.

Du har väl inte missat att rå vitlök är extra nyttigt? Det hjälper dig att sänka blodtrycket, innehåller mycket antioxidanter och dessutom stärker vitlök ditt immunförsvar. Allt detta i en enda sås!

Total tid: 35 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Utrustning

  • Bunke
  • Rivjärn

Ingredienser

Instruktioner

  • Blanda yoghurt, olivolja, pressad vitlök, oregano och lite svartpeppar i en bunke och blanda ihop. Låt stå i kyl tillsvidare.
  • Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik och strö saltet över och blanda ihop. Låt stå cirka 20 minuter.
  • Ta upp gurkan och pressa ut så mycket vatten du bara kan med händerna och blanda ner i yoghurten.
  • Låt stå några timmar så att vitlöken får dra ur lite smak.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg