Ugnsbakad/rostad spetskål

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 138 röster - Betygsätt

Ugnsbakad/rostad spetskål har blivit ett av mina absolut favorittillbehör efter det att jag testade för första gången. Ser man till just LCHF så är detta…

Läs mer 10 kommentarer Skriv ut
Spetskål i ugn eller ugnsbakad spetskål är helt otroligt gott!
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning1 timTotalt1 tim 10 min

Beskrivning - Information

Ugnsbakad/rostad spetskål har blivit ett av mina absolut favorittillbehör efter det att jag testade för första gången.

Ser man till just LCHF så är detta ett riktigt bra tillbehör som du faktiskt kan ha till det mesta. Dock tycker jag väl att ugnsrostad spetskål kommer till absolut bäst användning tillsammans med en riktigt god köttbit.

Det tar lite tid att tillaga, men oj vad det är värt det.

Innehållsförteckning

  1. Vad är spetskål?
  2. Näringsinnehåll
  3. Variationer du kan göra
  4. Alternativa kålsorter
  5. Utrustning du kan behöva
  6. Ingredienser
  7. Instruktioner - Gör så här
ANNONS

Vad är spetskål

Innan vi går vidare med receptet och vad du kan göra för att variera det, så tänkte jag att vi måste klargöra vad spetskål är.

Spetskål. Ett helt huvud och ett delat huvud bredvid varandra.

  1. Den första saken som man tänker på när man jämför med t ex vanlig vitkål, det är formen. Spetskålen är ju lite spetsig, lite som ett päron skulle man kunna säga.
  2. Kålen är inte lika tät i strukturen, dvs det är lite mer luftigt mellan de olika bladen, lite som den späda och färska vitkålen är i början av säsongen.
  3. Den har en något mildare smak än vitkål, vilket kan uppskattas av många.

Skördetiden för spetskål ligger runt juli-oktober normalt sett, men man brukar kunna hitta det året om, men på vinterhalvåret är det oftast importerat som gäller.

En liten detalj som jag tycker gör spetskålen ännu mer intressant är att den skördas på gammalt hederligt vis, med kniv och för hand. Inga maskiner här inte!

Näringsinnehåll

Näringsmässigt så är den rik på vitamin A, C och K samt kalcium och järn. Den innehåller faktiskt så mycket C-vitamin att så lite som 100 gram täcker in hela ditt dagsbehov av C-vitamin.

Men, tänk på att om du ska få i dig C-vitaminen skall spetskålen ätas rå, t ex i en coleslaw.

Om vi kikar på näringsvärdena så ser det ut så här:

Per 100 g
4,2 g kolhydrater
1,8 g protein

Om man ser till mängden kolhydrater och tänker på hur mycket nyttigheter det finns i kålen, så är spetskål en ypperlig grönsak att äta om man ser till lchf och keto.

ANNONS

Variationer av ugnsbakad/rostad spetskål

Sen så är det ganska så roligt, för man variera smaksättningen hur mycket som helst. Testa att krydda upp den med lite olika örter.

Dragon har vi testat och det var riktigt gott! Även basilika eller dill kan jag tänka mig funkar toppen.

Ett annat tips för att få receptet att hoppa upp lite i smakerna, det är att avsluta med lite pressad citron (gärna grillad) och riva färsk parmesanost över. Det ger magiskt goda smaker!

Ugnsbakad spetskål med riven parmesan och persilja på toppen. Allt ligger i en vit ugnsform på ett gammal träbord

Du kan även göra det hela lite mer åt det asiatiska hållet och istället för salt pensla kålen med tamarisoja, krydda med lite ingefära och sedan toppa med lite sesamfrön. Det är riktigt gott det med!

Om det är så att du vill grilla kålen, då funkar det ypperligt och är minst lika gott! Här hittar du recept på det: Grillad spetskål

ANNONS

Alternativ till spetskål

Om du nu inte skulle hitta spetskål, då kan du använda dig av vanlig vitkål, gärna den färska som kommer tidigt på säsongen.

Ett annat roligt alternativ är att använda rödkål och då finns det faktiskt röd spetskål med om man vill testa det, men det är rätt ovanligt vad jag vet.

Savoykål är en kålsort som är riktigt god med, och den kan man mycket väl använda för att rosta i ugnen.

Ett sista tips, det är att testa på ugnsrostad brysselkål. Lite mer pilligt och så, men ack så gott! brysselkålen är ju lite starkare i smaken och en kålsort som inte alla tycker om, men detta receptet är toppen!

Utrustning jag använder

När du ska göra detta receptet med ugnsrostad spetskål, så är det alltid en fördel att använda riktigt bra utrustning. Så är det egentligen alltid när man lagar mat, att det blir roligare om man har bra utrustning.
Här får ni några tips på utrustning som ni kan behöva och det är utrustning som jag själva använder.

- Stekbleck Dessa stekbleck från Pallares är för det första otroligt snygga, men även hållbara. Dom är gjorda av kolstål, vilket innebär att du har en livslängd på dom som troligen sträcker sig till nästa generation. Dessutom är kolstål helt giftfritt, vilket vi uppskattar! Jag har själv köpt flera olika storlekar.

- Rivjärn Om du inte har köpt ett rivjärn från Microplane än, då MÅSTE du göra det. Jag lovar, det finns inget bättre för att riva parmesanost, citrusfrukter med mera på. Idag så använder jag mitt rivjärn för att riva vitlök. Jag har kastat min vitlökspress.
Dom här rivjärnen är otroligt vassa och smidiga att använda. Det tog lång tid innan jag köpte ett, men nu när jag väl har ett undrar jag hur jag klarade mig utan innan.

- En bra kniv Det finns en sak som jag absolut inte skulle klara mig utan i köket och det är en bra kniv. Jag har haft mina Globalknivar i över 25 år och dom är än idag i precis lika fint skick som när jag köpte dom. Kärlek och regelbunden slipning håller dom vassa i många många år. Det kostar en del med bra knivar, men det är något du kan använda i många tiotals år.

Källor: Wikipedia

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 st Huvud spetskål
 0,50 dl Olivolja
 10 g Vitlök
 Svartpeppar (nymalen)
 100 g Smör
 0,50 st Citron
ANNONS

Gör så här:

1

Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft).

2

Blanda olja, riven/hackad vitlök, lite örtsalt, peppar och eventuell smaksättning i en skål.

3

Ansa och rensa spetskålen så att du tar bort dåliga blad.
Dela upp kålhuvudet i fyra ungefär lika stora bitar.
Om roten är väldigt grov kan du skära bort lite av den.

Ugnsbakad spetskål

4

Fördela kryddoljan över kålen så jämnt du kan. Använd gärna en pensel för att få ut alla smaker överallt på kålen.
Ställ in i mitten av ugnen.

Ugnsbakad spetskål

5

Efter cirka 30 minuter tar du ut kålen och hyvlar på smöret på kålen. (Du kan även smälta smöret och pensla på det.)
Ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter till eller tills kålen är mjuk och fin i färgen.

Ugnsbakad spetskål

6

Ta ut och pressa citronsaft och riv lite färsk parmesanost över allt och servera direkt!

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 138

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 st Huvud spetskål
 0,50 dl Olivolja
 10 g Vitlök
 Svartpeppar (nymalen)
 100 g Smör
 0,50 st Citron

Instruktioner

1

Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft).

2

Blanda olja, riven/hackad vitlök, lite örtsalt, peppar och eventuell smaksättning i en skål.

3

Ansa och rensa spetskålen så att du tar bort dåliga blad.
Dela upp kålhuvudet i fyra ungefär lika stora bitar.
Om roten är väldigt grov kan du skära bort lite av den.

Ugnsbakad spetskål

4

Fördela kryddoljan över kålen så jämnt du kan. Använd gärna en pensel för att få ut alla smaker överallt på kålen.
Ställ in i mitten av ugnen.

Ugnsbakad spetskål

5

Efter cirka 30 minuter tar du ut kålen och hyvlar på smöret på kålen. (Du kan även smälta smöret och pensla på det.)
Ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter till eller tills kålen är mjuk och fin i färgen.

Ugnsbakad spetskål

6

Ta ut och pressa citronsaft och riv lite färsk parmesanost över allt och servera direkt!

Ugnsbakad/rostad spetskål

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida