Ugnsbakad/rostad spetskål

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 131 röster - Betygsätt

Ugnsbakad/rostad spetskål har blivit ett av mina absolut favorittillbehör efter det att jag testade för första gången. Det tar lite tid att tillaga, men oj…

Läs mer 8 kommentarer Skriv ut
recipe 19405
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning1 timTotalt1 tim 10 min

Beskrivning - Information

Ugnsbakad/rostad spetskål har blivit ett av mina absolut favorittillbehör efter det att jag testade för första gången.

Det tar lite tid att tillaga, men oj vad det är värt det.

Vad är spetskål

Innan vi går vidare med receptet och vad du kan göra för att variera det, så tänkte jag att vi måste klargöra vad spetskål är.

Spetskål. Ett helt huvud och ett delat huvud bredvid varandra.

  1. Den första saken som man tänker på när man jämför med t ex vanlig vitkål, det är formen. Spetskålen är ju lite spetsig, lite som ett päron skulle man kunna säga.
  2. Kålen är inte lika tät i strukturen, dvs det är lite mer luftigt mellan de olika bladen, lite som den späda och färska vitkålen är i början av säsongen.
  3. Den har en något mildare smak än vitkål, vilket kan uppskattas av många.

Skördetiden för spetskål ligger runt juli-oktober normalt sett, men man brukar kunna hitta det året om, men på vinterhalvåret är det oftast importerat som gäller.

Näringsinnehåll

Näringsmässigt så är den rik på vitamin A, C och K samt kalcium och järn. Den innehåller faktiskt så mycket C-vitamin att så lite som 100 gram täcker in hela ditt dagsbehov av C-vitamin.

Men, tänk på att om du ska få i dig C-vitaminen skall spetskålen ätas rå, t ex i en coleslaw.

Om vi kikar på näringsvärdena så ser det ut så här:

Per 100 g
4,2 g kolhydrater
1,8 g protein

Om man ser till mängden kolhydrater och tänker på hur mycket nyttigheter det finns i kålen, så är spetskål en ypperlig grönsak att äta om man ser till lchf och keto.

Variationer av ugnsbakad/rostad spetskål

Sen så är det ganska så roligt, för man variera smaksättningen hur mycket som helst. Testa att krydda upp den med lite olika örter. Dragon har vi testat och det var riktigt gott! Även basilika eller dill kan jag tänka mig funkar toppen.

Ett annat tips för att få receptet att hoppa upp lite i smakerna, det är att avsluta med lite pressad citron (gärna grillad) och riva färsk parmesanost över. Det ger magiskt goda smaker!

Du kan även göra det hela lite mer åt det asiatiska hållet och istället för salt pensla kålen med tamarisoja, krydda med lite ingefära och sedan toppa med lite sesamfrön. Det är riktigt gott det med!

Om det är så att du vill grilla kålen, då funkar det ypperligt och är minst lika gott! Här hittar du recept på det: Grillad spetskål

Alternativ till spetskål

Om du nu inte skulle hitta spetskål, då kan du använda dig av vanlig vitkål, gärna den färska som kommer tidigt på säsongen.

Ett annat roligt alternativ är att använda rödkål och då finns det faktiskt röd spetskål med om man vill testa det, men det är rätt ovanligt vad jag vet.
Savoykål är en kålsort som är riktigt god med, och den kan man mycket väl använda för att rosta i ugnen.

Ett sista tips, det är att testa på att ugnsrosta brysselkål. Lite mer pilligt och så, men ack så gott!

Källor: Wikipedia

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 st Huvud spetskål
 0,50 dl Olivolja
 10 g Vitlök
 Svartpeppar (nymalen)
 100 g Smör
 0,50 st Citron
ANNONS

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Blanda olja, riven/hackad vitlök, lite örtsalt, peppar och eventuell smaksättning i en skål.

3

Dela upp kålhuvudet i fyra bitar.

Ugnsbakad spetskål

4

Fördela kryddoljan över kålen och ställ in i ugnen.

Ugnsbakad spetskål

5

Efter cirka 30 minuter tar du ut kålen och hyvlar på smöret på kålen.
Ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter till eller tills kålen är mjuk och fin i färgen.

Ugnsbakad spetskål

6

Ta ut och pressa citronsaft över allt och servera direkt!

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 131

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 st Huvud spetskål
 0,50 dl Olivolja
 10 g Vitlök
 Svartpeppar (nymalen)
 100 g Smör
 0,50 st Citron

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Blanda olja, riven/hackad vitlök, lite örtsalt, peppar och eventuell smaksättning i en skål.

3

Dela upp kålhuvudet i fyra bitar.

Ugnsbakad spetskål

4

Fördela kryddoljan över kålen och ställ in i ugnen.

Ugnsbakad spetskål

5

Efter cirka 30 minuter tar du ut kålen och hyvlar på smöret på kålen.
Ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter till eller tills kålen är mjuk och fin i färgen.

Ugnsbakad spetskål

6

Ta ut och pressa citronsaft över allt och servera direkt!

Ugnsbakad/rostad spetskål

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida