Spetskål i ugn
Spetskål i ugn har blivit ett av mina absolut favorittillbehör efter det att jag testade för första gången.
Ser man till just LCHF så är detta ett riktigt bra tillbehör som du faktiskt kan ha till det mesta. Dock tycker jag väl att ugnsrostad spetskål, eller spetskål i ugn som det egentligen är, kommer till absolut bäst användning tillsammans med en riktigt god köttbit.
Det tar lite tid att tillaga, men oj vad det är värt det.
Vad är spetskål?
Innan vi går vidare med receptet och vad du kan göra för att variera just spetskål i ugn, så tänkte jag att vi måste klargöra vad spetskål är.
Spetskål är, jämfört med t ex vanlig vitkål, lite spetsig och påminner lite om ett päron i formen. Kålen är inte lika tät i strukturen och är mer ‘luftigt’ mellan de olika bladen. Strukturen kan påminna lite om den späda och färska vitkålen är i början av säsongen. Förutom form och struktur så har den något mildare smak än just vitkål, vilket uppskattas av många.
Skördetiden för spetskål ligger runt juli-oktober normalt sett, men man brukar kunna hitta det året om, men på vinterhalvåret är det oftast importerat som gäller.
En liten detalj som jag tycker gör spetskålen ännu mer intressant är att den skördas på gammalt hederligt vis, med kniv och för hand. Inga maskiner här inte!
Näringsinnehåll för spetskål i ugn
Näringsmässigt så är spetskålen rik på vitamin A, C och K samt kalcium och järn.
Den innehåller faktiskt så mycket C-vitamin att så lite som 100
gram täcker in hela ditt dagsbehov av vitamin C.
Men, tänk på att om du ska få i dig C-vitaminen skall spetskålen
ätas rå, t.ex i en coleslaw.
Om vi kikar på kålens näringsvärden så ser det ut så här:
Per 100 g
4,2 g kolhydrater
1,8 g protein
Om man ser till mängden kolhydrater och tänker på hur mycket nyttigheter det finns i kålen, så är spetskål en ypperlig grönsak att äta om man ser till lchf och keto.
Variationer av spetskål i ugn
Sen så är det ganska så roligt, för man variera smaksättningen hur mycket som helst. Testa att krydda upp den med lite olika örter.
Dragon har jag testat och det var riktigt gott! Även basilika eller dill kan jag tänka mig funkar toppen.
Ett annat tips för att få receptet att hoppa upp lite i smakerna, det är att avsluta med lite pressad citron (gärna grillad) och riva färsk parmesanost över. Det ger magiskt goda smaker!
Du kan även göra det hela lite mer åt det asiatiska hållet och istället för salt pensla kålen med tamarisoja, krydda med lite ingefära och sedan toppa med lite sesamfrön. Det är riktigt gott det med!
Om det är så att du vill grilla kålen, då funkar det ypperligt och är minst lika gott! Här hittar du recept på det: Grillad spetskål
Alternativ till spetskål
Om du nu inte skulle hitta spetskål, då kan du använda dig av vanlig vitkål, gärna den färska som kommer tidigt på säsongen.
Ett annat roligt alternativ är att använda rödkål och då finns det faktiskt röd spetskål med om man vill testa det, men det är rätt ovanligt vad jag vet.
Savoykål är en kålsort som är riktigt god med, och den kan man mycket väl använda för att rosta i ugnen.
Ett sista tips, det är att testa på ugnsrostad brysselkål. Lite mer pilligt och så, men ack så gott! brysselkålen är ju lite starkare i smaken och en kålsort som inte alla tycker om, men detta receptet är toppen!
Utrustning jag använder till att göra spetskål i ugnen
När du ska göra detta receptet med ugnsrostad spetskål, så är det alltid en fördel att använda riktigt bra utrustning. Så är det egentligen alltid när man lagar mat, att det blir roligare om man har bra utrustning.
Här får ni några tips på utrustning som ni kan behöva och det är utrustning som jag själva använder.
– Stekbleck Dessa stekbleck från Pallares är för det första otroligt snygga, men även hållbara. Dom är gjorda av kolstål, vilket innebär att du har en livslängd på dom som troligen sträcker sig till nästa generation. Dessutom är kolstål helt giftfritt, vilket vi uppskattar! Jag har själv köpt flera olika storlekar.
– Rivjärn Om du inte har köpt ett rivjärn från Microplane än, då MÅSTE
du göra det. Jag lovar, det finns inget bättre för att riva
parmesanost, citrusfrukter med mera på.
Idag så använder jag mitt rivjärn för att riva vitlök. Jag har kastat min vitlökspress.
Dom här rivjärnen är otroligt vassa och smidiga att använda. Det
tog lång tid innan jag köpte ett, men nu när jag väl har ett undrar
jag hur jag klarade mig utan innan.
– En bra kniv Det finns en sak som jag absolut
inte skulle klara mig utan i köket och det är en bra kniv. Jag har
haft mina Globalknivar i
över 25 år och dom är än idag i precis lika fint skick som när jag
köpte dom. Kärlek och regelbunden slipning håller dom vassa i många
många år. Det kostar en del med bra knivar, men det är något du kan
använda i många tiotals år.
Näringsvärden för spetskål i ugn
Hur ser då kolhydratsmängden ut i detta receptet som är så gott?
Om vi lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi fram följande näringsvärden.
(Jag fick skriva vitkål istället för spetskål för att spetskål inte fanns som ingrediens hos
Kostbevakningen.)
Källor: Wikipedia
Ingredienser
- 1 st Huvud spetskål
- 0,5 dl Olivolja
- 10 g Vitlök
- Örtsalt
- nymalen svartpeppar
- 100 g Smör
- 0,5 st Citron
- Riven parmesanost att toppa med.
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft).
- Ansa och rensa spetskålen så att du tar bort dåliga blad. Dela upp kålhuvudet i fyra ungefär lika stora bitar. Om roten är väldigt grov kan du skära bort lite av den.
- Fördela kryddoljan över kålen så jämnt du kan. Använd gärna en pensel för att få ut alla smaker överallt på kålen. Ställ in i mitten av ugnen.
- Efter cirka 30 minuter tar du ut kålen och hyvlar på smöret på kålen. (Du kan även smälta smöret och pensla på det.) Ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter till eller tills kålen är mjuk och fin i färgen. OBS! Tiden är anpassad efter min ugn och alla ugnar har olika egenskaper, likaså har spetskålen olika egenskaper så du måste hålla koll på din kål. Om du märker att kålen har fått en fin färg och är mjuk även om tiden som är angiven här ovan inte tagit slut än, ta då ut kålen.
- Ta ut och pressa citronsaft och riv lite färsk parmesanost över allt och servera direkt!
Så gott!! Jag har även i Sambalolek vilket tillför en bra hetta/