Hoppa till innehåll
Open navigation

Ugnsomelett

4,60 av 5 röster
Sparat av: st
Ugnsomelett

Ugnsomelett är en klassiker på mångas julbord, då i kombination med till exempel en svampstuvning. Det går dock minst lika bra att servera den här omeletten till frukost, lunch eller middag under veckans alla dagar. Då får du en rejäl måltid som du står dig länge på. Dessutom är den enkel att svänga ihop i köket och kräver ingen större planering eller förberedelse.

Innehållsförteckning

 1. Mättande LCHF-vänlig ugnsomelett
 2. Vilken ost ska jag välja?
 3. Näringsvärde
 4. Ingredienser
 5. Instruktioner

Min ugnsomelett är naturligt glutenfri och innehåller bara simpla ingredienser som de flesta redan har hemma i köket. Det är därför en perfekt rätt när du vill ha något mättande men samtidigt inte tillbringa hela dagen i köket. Omeletten är enkel att tillaga och alltid lika god. Så länge som du följer receptet så är den i princip omöjlig att misslyckas med.

Ägg är grunden till en god ugnsomelett.

Mättande LCHF-vänlig ugnsomelett

Mitt LCHF-recept på ugnsomelett innehåller ägg, vispgrädde, ost, örtsalt och peppar. Mer än så behövs inte för att skapa en välsmakande måltid med ägg. Det går bra att servera omeletten precis som den är, men oftast så slänger jag ihop någon typ av stuvning till för att få den lite mer matig.

Det finns mängder med goda LCHF-vänliga stuvningar att välja mellan. Jag tycker om att göra en krämig champinjonstuvning, kantarellstuvning eller varför inte en god skinkfyllning till. Möjligheterna är oändliga och här har du verkligen chansen att experimentera i köket med olika smakkombinationer.

Om du inte vill ha en stuvning till din omelett så kan du istället välja mellan goda tillbehör. Broccoli, spenat, fetaost och skinka är ingredienser som passar perfekt till ägg. Det kan även vara gott att kombinera omeletten med färska örter såsom persilja.

Vilken ost ska jag välja?

I mitt recept på ugnsomelett har jag valt att inte skriva en specifik ostsort. Det finns nämligen delade åsikter om vilka ostar som är goda. Dessutom kan du välja i princip vilken ost som helst och därmed variera smaken på din omelett.

Vissa tycker om milda ostar medan andra vill ha lite mer riv i smaken. Välj då en stark ost som verkligen sätter smak på omeletten. Testa dig fram för att se vad du tycker om. Lite lyxigare ostar som emmentaler och färsk mozzarella passar bra, men även en klassisk hushållsost ger en god och mättande ugnsomelett. Välj gärna en ost med hög fetthalt, det är ju trots allt ett LCHF-recept!

Näringsvärde

En bild från Kostbevakningen visar vilket näringsvärde den här maträtten innehåller. Precis som man kan vänta sig av en omelett så är både proteinhalten och fetthalten riktigt bra. Det här är helt enkelt en perfekt måltid för LCHF.

Näringsvärden för detta receptet på ugnsomelett.

Receptet för denna ugnsomelett beräknas räcka till fyra personer. Det innebär att varje portion innehåller 24 gram protein och 45 gram fett. Kolhydratnivån är däremot låg, precis som sig bör. Varje portion innehåller 3 gram kolhydrater och de flesta kommer från kryddorna och även grädden, vilket inte är något vi ska vara så rädd för.

Total tid: 30 minuter
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

 • Blanda ihop ägg, ost, grädde, örtsalt och peppar i en bunke. Vispa runt lite så allt blandas.
 • Värm en stekpanna som tål ugnsvärme på medelhög värme. Smält smöret och häll i äggblandningen. Rör runt lite så att det som koagulerar på botten kommer upp och ny smet trillar ner i botten. Gör så ett par minuter.
 • Ställ in hela stekpannan i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter. Omeletten är klar när den har stelnat helt i mitten.
 • Ta ut och servera direkt ur stekpannan, eller stjälp upp din ugnsomelett på ett fat och garnera lite med lite grönsaker.
  Ugnsomelett | LCHF-arkivet
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg