Ugnsomelett

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 34 röster - Betygsätt

Ugnsomelett är en klassiker på mångas julbord, då i kombination med till exempel en svampstuvning. Det går dock minst lika bra att servera den här…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Ugnsomelett
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Ugnsomelett är en klassiker på mångas julbord, då i kombination med till exempel en svampstuvning. Det går dock minst lika bra att servera den här omeletten till frukost, lunch eller middag under veckans alla dagar. Då får du en rejäl måltid som du står dig länge på. Dessutom är den enkel att svänga ihop i köket och kräver ingen större planering eller förberedelse.

Innehållsförteckning

  1. Mättande LCHF-vänlig ugnsomelett
  2. Vilken ost ska jag välja?
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Min ugnsomelett är naturligt glutenfri och innehåller bara simpla ingredienser som de flesta redan har hemma i köket. Det är därför en perfekt rätt när du vill ha något mättande men samtidigt inte tillbringa hela dagen i köket. Omeletten är enkel att tillaga och alltid lika god. Så länge som du följer receptet så är den i princip omöjlig att misslyckas med.

Ägg är grunden till en god ugnsomelett.

Mättande LCHF-vänlig ugnsomelett

Mitt LCHF-recept på ugnsomelett innehåller ägg, vispgrädde, ost, örtsalt och peppar. Mer än så behövs inte för att skapa en välsmakande måltid med ägg. Det går bra att servera omeletten precis som den är, men oftast så slänger jag ihop någon typ av stuvning till för att få den lite mer matig.

Det finns mängder med goda LCHF-vänliga stuvningar att välja mellan. Jag tycker om att göra en krämig champinjonstuvning, kantarellstuvning eller varför inte en god skinkfyllning till. Möjligheterna är oändliga och här har du verkligen chansen att experimentera i köket med olika smakkombinationer.

Om du inte vill ha en stuvning till din omelett så kan du istället välja mellan goda tillbehör. Broccoli, spenat, fetaost och skinka är ingredienser som passar perfekt till ägg. Det kan även vara gott att kombinera omeletten med färska örter såsom persilja.

Vilken ost ska jag välja?

I mitt recept på ugnsomelett har jag valt att inte skriva en specifik ostsort. Det finns nämligen delade åsikter om vilka ostar som är goda. Dessutom kan du välja i princip vilken ost som helst och därmed variera smaken på din omelett.

Vissa tycker om milda ostar medan andra vill ha lite mer riv i smaken. Välj då en stark ost som verkligen sätter smak på omeletten. Testa dig fram för att se vad du tycker om. Lite lyxigare ostar som emmentaler och färsk mozzarella passar bra, men även en klassisk hushållsost ger en god och mättande ugnsomelett. Välj gärna en ost med hög fetthalt, det är ju trots allt ett LCHF-recept!

Näringsvärde

En bild från Kostbevakningen visar vilket näringsvärde den här maträtten innehåller. Precis som man kan vänta sig av en omelett så är både proteinhalten och fetthalten riktigt bra. Det här är helt enkelt en perfekt måltid för LCHF.

Näringsvärden för detta receptet på ugnsomelett.

Receptet för denna ugnsomelett beräknas räcka till fyra personer. Det innebär att varje portion innehåller 24 gram protein och 45 gram fett. Kolhydratnivån är däremot låg, precis som sig bör. Varje portion innehåller 3 gram kolhydrater och de flesta kommer från kryddorna och även grädden, vilket inte är något vi ska vara så rädd för.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 10 st ägg
 2 dl grädde 40%
 1 1/2 dl riven ost
 1 nypa svartpeppar (nymalen)
 2 msk smör till stekning

 

Gör så här:

1

Blanda ihop ägg, ost, grädde, örtsalt och peppar i en bunke. Vispa runt lite så allt blandas.

2

Värm en stekpanna som tål ugnsvärme på medelhög värme. Smält smöret och häll i äggblandningen. Rör runt lite så att det som koagulerar på botten kommer upp och ny smet trillar ner i botten. Gör så ett par minuter.

3

Ställ in hela stekpannan i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter. Omeletten är klar när den har stelnat helt i mitten.

4

Ta ut och servera direkt ur stekpannan, eller stjälp upp din ugnsomelett på ett fat och garnera lite med lite grönsaker.

Ugnsomelett | LCHF-arkivet

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 34

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 10 st ägg
 2 dl grädde 40%
 1 1/2 dl riven ost
 1 nypa svartpeppar (nymalen)
 2 msk smör till stekning

Instruktioner

1

Blanda ihop ägg, ost, grädde, örtsalt och peppar i en bunke. Vispa runt lite så allt blandas.

2

Värm en stekpanna som tål ugnsvärme på medelhög värme. Smält smöret och häll i äggblandningen. Rör runt lite så att det som koagulerar på botten kommer upp och ny smet trillar ner i botten. Gör så ett par minuter.

3

Ställ in hela stekpannan i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter. Omeletten är klar när den har stelnat helt i mitten.

4

Ta ut och servera direkt ur stekpannan, eller stjälp upp din ugnsomelett på ett fat och garnera lite med lite grönsaker.

Ugnsomelett | LCHF-arkivet

Ugnsomelett
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida