Ugnspannkaka

Det mesta går att servera när du äter LCHF, så även en klassisk ugnspannkaka. Det gäller bara att hitta ett LCHF-vänligt recept och sedan kan även du njuta av husmanskost.
En vanlig klassisk pannkaka i ugn är en rätt som du kan äta både till frukost och lunch. Den innehåller inget vetemjöl så långt ögat kan nå och är därför snäll mot magen. Servera den gärna med lite god sockerfri lingonsylt till. Även knaperstekt bacon passar utmärkt till pannkakan och ger dessutom en riktigt mättande lunch.
Innehållsförteckning
- Mättande pannkaka – Så väljer du rätt ost
- Så lyckas du med din pannkaka i ugnen
- Näringsvärde
- Ingredienser
- Instruktioner
Här får du ett recept på ugnspannkaka som är helt glutenfritt och anpassat för oss som äter LCHF. Receptet och bilder kommer från Alla Goda Ting.
Mättande ugnspannkaka – Så väljer du rätt ost
Det här receptet på LCHF ugnspannkaka mättar otroligt bra eftersom det både har en hög fetthalt och en relativt hög proteinhalt. Allt tack vare ingredienserna som är bland annat keso, riven ost och grädde. Gott om nyttiga fetter och protein alltså!
Se till att välja keso och grädde med hög fetthalt. Ju fetare desto bättre, precis som det alltid är när du äter LCHF. När du väljer ost så bör du välja en med neutral smak, gärna en vanlig hushållsost. Det här är helt enkelt ingen maträtt som du vill ha en stark och smakrik ost i.
Om det är så att du hellre vill göra vanliga pannkakor, det vill säga platta runda pannkakor som äts med sylt och grädde, då ska du testa mitt goda recept på pannkaka istället. Den här ugnsbakade varianten med lingonsylt och bacon är helt enkelt en LCHF-vänlig version av en tjockare pannkaka.
Så lyckas du med din pannkaka i ugnen
Att röra ihop smeten till din LCHF ugnspannkaka är enkelt. Den innehåller trots allt mycket få ingredienser. Pannkakan behöver bara gräddas i ugnen i cirka 25-30 minuter, så det går relativt fort att få den färdig.
Det är viktigt att hela pannkakan hinner stelna. Om du skär upp en bit pannkaka och den är rinnig inuti, då har den inte fått stå inne tillräckligt länge. Ju tjockare lager, desto längre gräddningstid behövs.
Testa att sticka ner en provsticka i pannkakan, precis som du gör med bakverk. Om stickan är torr – då kan du ta ut pannkakan.
Näringsvärde
Låt oss ta en titt på näringsvärdet för den här ugnspannkakan. Det är precis som alltid uträknat av Kostbevakningens smarta funktion.

Pannkakan innehåller runt 106 gram fett och 112 gram protein. Det blir runt 26,5 gram fett och 28 gram protein per portion och då har vi inte räknat med det bacon som är så gott att servera till! De knappa fyra kolhydraterna är riktigt få, något som är perfekt för dig som vill kunna njuta av god LCHF-kost.
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en jämn smet.
- Blanda ner den rivna osten i äggsmeten.
- Häll i smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Lite beroende på storleken på formen. Ju större form desto snabbare blir din ugnspannkaka klar.
- Ta ut och servera med lite sylt och varför inte en god treveckorssallad.
1 response to “Ugnspannkaka”