Ugnsrostad fänkål
Ugnsrostad fänkål är ett tillbehör som jag verkligen tycker att fler borde testa. Fänkål i sig kan vara lite av en vattendelare då den har en rätt så speciell smak som rå. Den smakar ju rätt mycket åt lakritshållet. Men, som tillagad, så blir smaken mycket mildare och jag tycker att tillagad fänkål är fantastiskt gott.
Just detta receptet på ugnsrostad fänkål är ett enkelt, men ack så gott recept. Det kräver inte mer än totalt 5 ingredienser, inkluderat salt och svartpeppar. Det är så härligt när det är enkelt!
Absolut godast är att använda fänkål som är lite mindre, dvs tidigt på säsongen, men man kan lika gärna använda helt vanlig storlek på 450-500 g. Man får skära dom lite annorlunda bara.
Utrustning
- Bunke
- Stekbleck eller ugnsplåt
Ingredienser
- 1 kg färsk fänkål
- 3 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
- 1 tsk vitlökspulver Eller 2-3 rivna vitlöksklyftor.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C (varmluft).
- Putsa fänkålen och skär den på längden i skivor eller "klyftor". Det är viktigt att du skär så att du får med en bit av roten i varje bit så att allt håller ihop.
- Lägg fänkålen i en stor bunke.
- Blanda ner olivolja, salt, svartpeppar och vitlökspulver i bunken och vänd försiktigt runt allt så att fänkålen täcks av olja och kryddor.
- Lägg upp fänkålen på en plåt. Själv så använder jag gärna stekbleck, men har du inte det så kan du ta en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Det är viktigt att du inte lägger fänkålen omlott, utan den ska ligga i ett lager. Så, du kan behöva ett par plåtar.
- Ställ in i ugnen och tillaga den i 20 minuter.
- Ta ut och vänd på dom, samt om det finns lite vätska så kan du ta en sked och ösa dom lite.
- Ställ tillbaka i ugnen och tillaga 15-20 minuter till, tills det att fänkålen är al dente och har en vacker färg.
- Om du vill så kan du pressa lite citron över precis innan servering, det kommer höja smakerna!
Vad passar att servera till? Lax, kött eller annat?